На разходка в Тбилиси (част 2)

Прочете част 1 тук

Парк Матсамида

Пътуването до Светата планина с помощта на наскоро реновирания Фуникулер е зрелищно, както и гледките от върха. Гледката от там включва цялата разнообразна архитектура на града: уникална комбинация от великолепни грузински църкви и съвременен дизайн.

Крепостта Нарикала

Доминирайки силуета на Стария град, Нарикала е комбинация от персийски укрепления от 4-ти и 8-ти век. Пътеката на върха на скалата продължава към Картлис Деда, „Майка Грузия“. Предлагайки чаша вино и въоръжена със заплашителен меч, 20-метровата статуя е класическа метафора за грузинския характер: посреща посетители, но готова да защити от нашественици. Можете да вървите нагоре или да използвате кабинковия лифт, който се люлее над реката.

Хрониките на Грузия

Този масивен паметник е добър пример за съветската бруталистка архитектура. Той почита кралете и кралиците на Грузия и изобразява живота на Христос. Разположен на върха на хълм в близост до езерото на Тбилиси, това е пътуване с кола на 20 мии или 1 час с автобус.

Пазарът „Сухия мост“

Този интригуващ бълха пазар е отворена книга за миналото и традициите на Грузия, където можете да намерите озадачаващ асортимент от антики и бижута в продажба.

ФАБРИКА

Бивша съветска шивашка фабрика, тя е възродена и превърната в креативен / лайфстайл център № 1 на Тбилиси. Той съчетава стилен хостел с ателиета на художници, кафенета, барове, пространство за сътрудничество, странни магазини, изложби и музикални събития. В близост до Фабрика е нова пешеходна зона, наречена Нов Тифлис, със сладки балкончета, магазини и кафенета.

Мостът на мира

Мостът на мира е пешеходен мост, подобен на мида над река Кура, свързващ историческия център с Новия град. Открит през 2010 г., той е елегантна паяжина от стомана и стъкло, водещ до парк Рике, зашеметяваща структура, наподобяваща тръба, проектирана от италианския архитект Микеле Де Луки.

САМЕБА (Света Троица)

Катедралата „Света Троица“ е модерен (2004 г.) израз на традиционната грузинска религиозна архитектура, издигаща се на 84 м до върха на кръста над покрития със злато купол. Това е най-големият символ на постсъветското възраждане на Грузинската православна църква и най-голямата катедрала в Грузия.

Моят опит с грузинската кухня

Грузинската кухня е сред най-добрите, които съм опитвал през целия си живот! Състои се в голямо разнообразие от ястия, повлияни от европейските и средно-източните кулинарни традиции. Често се предлага на местно ниво, предлага много вегетариански / вегански ястия. Споделям с вас любимите си ястия и ресторантите, които опитахме през дългия си уикенд в Тбилиси.

Какво да опитате:

Кhachapuri ხაჭაპური, грузинската версия на пицата на Италия, която се състои в хляб, напълнен със сирене (толкова вкусен!).

Pkhali ფხალი, грузинските сосове, предимно от спанак, цвекло, орех и патладжан, с грузински подправки.

Khinkali ხინკალი, грузинските сочни кнедли.Не забравяйте да ги пробвате с малко грузинско вино!

 Грузия е известна като един от най-старите региони за производство на вино в света: те отглеждат лози и произвеждат вино от поне 8 000 години! Техният традиционен метод за производство на вино, използващ глинени буркани, е част от списъците на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Кахети е един от най-известните грузински райони за производство на вино. Пробвахме основно вино, произведено от Саперави, което произвежда сухо наситено червено вино. Тяхното традиционно вино е кехлибарено вино, супер сухо „бяло“ вино.

Яжте ТУК:

9 Mta: абсолютно любимото ни място по време на цялото ни пътуване. Порциите са (както обикновено в Грузия) наистина големи, но толкова вкусни! Хинкали са НАЙ-ДОБРИТЕ досега, както и хачапурите и пхали! Те предлагат и занаятчийска бира, която е вкусна.

Shavi Lomi: наистина уютен и приятен, но скъп ресторант, предлагащ вкусна фюжън кухня с местни вина, които перфектно съответстват на храната! Задължителено за посещение в Тбилиси!

Кафе Лейла: супер сладко кафене в театър Марионет. То предлага свежи вегетариански ястия по грузински класики в цветна стая от мазилки и персийски картини. Пхали идват с грузинско сирене (вкусно!), а също така можете да пробвате местния „десерт“: карамелизирани орехи! А собствениците са толкова мили!

Culinarium Khasheria: първият ресторант, в който отидохме! Специализирани в съвременната грузинска кухня с градиционен привкус, ястията са прости, но вкусни и се сервират в красива посуда от Китай.

Ресторант Зала: малък семеен уютен ресторант, предлагащ вкусна изискана кухня. Виното е вкусно, а храната наистина добра. Макар и малко по-скъпа от останалите (около 80 GEL = 26 $ за вечеря с бутилка вино).

Vino  бар: най-доброто място за дегустация на вкусни вина. Не сме ходили във Винен бар, а в City Hotel Restaurant, който е по-красиво място, идеално за събирания на приятели. Самият бар за вино изглежда супер сладък и уютен, така че може би е хубаво да го опитате!

КЪДЕ ДА ОТСЕДНА?

Имахме късмета да бъдем в хотел Moxy в тяхната уютна и удобна стая Queen. Частната баня беше голяма и добре организирана. Предложиха ни вкусен коктейл при пристигането ни в красивия им салон отворен 7/24. В салона има и зона за събиране „Plug and Meet“. Закуската (шведска маса) се предлага за 11 долара и е невероятна – селекция от хляб и местен мед, вкусно кафе и чай, плодове, салата, местни меса, зеленчуци и т.н. което го прави идеалното място да отседнете за един уикенд.

Ето затова не може да пропуснете моментите в Тбилиси! Но има толкова много други неща за вършене в Грузия и нямам търпение да се върна, за да изследвам повече“

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share