Коня – един от най-старите и красиви градове в Турция

Град Коня, намиращ се в южната част на Централен Анадол, се слави не само като религиозен и културен център на Турция, но и като един от най-красивите и уредени градове в страната.

Градът с население 2,3 милиона души се намира на надморска височина над 1000 м. Той е окръжен център на едноименния окръг, който е най-големият по площ от всички 81 окръга на Турция. Самият град Коня (понякога се изписва и като Кония) е един от най-големите в Турция (на шесто място в страната), известен с богатата си история и културно наследство – със селджукска архитектура, стари джамии и медресета. В Коня е живял известният персийски поет, мъдрец, мистик и привърженик на суфизма Джеляледдин Руми или Мевляна, който е погребан тук. Районът около града е бил населен още от епохата на неолита.

Коня е сред най-силно развитите индустриални райони на Турция, като над 30 процента от БВП на Турция идва именно от този окръг. Безработицата в града и в района е в топ три на най-ниската в страната – 7,9 на сто. В окръга е силно развита металургията, производство на автомобилни части, отбранителната индустрия, земеделието, хранително-вкусова промишленост, енергетиката. От окръг Коня се изнася продукция за 180 страни. Освен това в града има пет университета.

Коня е и един от най-консервативните градове в Турция, където традициите са много силни. Въпреки близостта си с културата на дервишите, жителите на Коня остават привърженици на традиционния ислям, като в града почти няма магазини за алкохол и тютюневи изделия и съответно има малко барове (главно в хотели) и развлекателни центрове. Турците харесват Коня заради спокойствието и уредеността на града. От туристите се очаква да проявяват уважение към ислямските норми и традиции.

В града има много хора от сирийски произход, които са добре приети и повечето от тях работят. 

Впечатляващи са множеството красиви и големи паркове, разположени на много места в града – както в централните му части, така и в покрайнините. Още на влизане в града (по пътя от столицата Анкара) се вижда красив, дълъг километри парк, в който има и открит музей със стари самолети – граждански и военни. Паркът има много кътове за отдих – пейки и беседки, където семейства си правят пикници, има детски площадки, фитнес зони, велоалеи и кафенета.

Сред най-посещаваните места в града в момента е Музеят на пеперудите, открит през 2015 г. Това е уникална голяма екзотична тропическа градина с огромен брой пеперуди от цял свят.

Друго нещо, което прави впечатление при пътуване в града, е обстоятелството, че повечето сгради и жилищни блокове са нови. Освен съвременни жилищни комплекси, в Коня има много нови и модерни джамии.

В последно време Коня се слави и като столица на колоезденето, тъй като в града има изключително добре изградена нова мрежа от велоалеи.

Колоезденето е не само начин за придвижване в града, но и обичайно средство за физическо натоварване и почивка за хиляди хора. С изключение на най-горещите дни велосипедите са обичайна гледка в Коня през цялата година. Местните власти се стремят да насърчават използването на велосипеди, като изграждат нови съоръжения за колоездачите, включително надлези, предназначени главно за велосипедисти. Карането на колела е не само страст за жителите на Коня, но и допринася значително за намаляването на замърсяването на въздуха и за облекчаване на трафика.

Междувременно миналата година Коня бе обявена и за „Световна столица на спорта за 2023 г.“ от Европейската федерация на спортните столици и градове (ACES Europe). През август м. г. градът бе домакин и на Ислямските игри за солидарност. В града има и голям стадион, изграден през 2014 г., който събира над 40 хиляди души. 

В центъра на Коня има малки красиви улички с традиционни кафенета, в някои от които се пуши наргиле, ресторанти, сладкарници, магазини за сувенири. Градът е известен с традиционните си вкусни ястия, сред които кебап на фурна, супа с кюфтенца и нахут, супа с бамя, месо в хляб (etli ekmek), различни видове бьореци. По улиците на Коня продават всякакъв вид вкусна и евтина улична храна, включително пиде, дюнери, тантуни (с пикантно телешко месо). На много места се продава произведена на място баклава, сладолед, халва със сладолед. Предлаганите храни са много вкусни, а цените им са ниски. Коня в момента се подготвя и за известния „Коня гастро фест“, който ще се проведе през септември и който привлича посетители от цялата страна и чуждестранни туристи.

Жителите и гостите на града обикновено се разхождат до късно през нощта в центъра и в многобройните красиви осветени паркове, в които има езера и красиво осветени фонтани.  БТА

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share