На разходка в Тбилиси (част 1)

„През март кметството на Тбилиси ме покани да посетя столицата на Грузия за един дълъг уикенд. Тъй като все още съм извън радара на туристите – и знаете колко много обичам нетуристически места – Грузия беше в списъка ми от известно време. Толкова много, че всъщност планирах пътуване там по-късно тази година с моята скъпа приятелка Нина! Слава богу, бях поканен там на екскурзия, а останалото е история.

Обикнах Тбилиси и скоро ще се върна там, за да обиколя различни области на тази невероятно разнообразна страна! За човек, който търси природа, автентичност, еклектична култура и невероятна храна, този европейски скрит скъпоценен камък може да предложи много! И така, ето,  най-накрая споделям  пътеводителя за бягство през уикенда в Тбилиси, с надеждата да разпали въображението ви и да ви помогне за планиране на пътуването!

Радвам се, може би защото чувствам, че това пътуване беше истинско откритие за мен. Тбилиси ме изненада по начин, по който не мислех, че ще стане. Срещнах непознати, с които станахме приятели, намерих места, които надминаха очакванията ми и за първи път от много време се почувствах на място. Колкото и да обичам да създавам и снимам, най-любимите ми видове пътувания са тези, при които се връщам пълен с истории, които да разказвам. Това кратко пътуване предложи най-красивия баланс на двете и съм толкова благодарен.

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

Столица и най-голям град в Грузия, разположен на брега на река Кура (Mtkvari на грузински), Tbilisi თბილილი е основан през V в. от Вахтанг. Оттогава градът е  столица на няколко грузински кралства и републики. През цялата си история градът е изковал богат и неповторим дух. Местоположението му на кръстопътя между Европа и Азия, наред с разнообразната му история, се отразява в неговата архитектура, красив синтез на средновековни, неокласически изкуства, сталинистки и модерни структури.

Език: Всички говорят английски и наистина добре. Предполагам, че това идва от факта, че едва можем  да произнесем думите им (Nakh’vamdis, Gtkhovt, Rogor khar) Мисля обаче, че винаги е учтиво да научиш няколко думи, като madloba (благодаря).

Пари: Изключително удобно за кредитна карта място. Ние с Нина използвахме само кредитната ни карта и всъщност не докоснахме нито една банкнота. Проверете дали картата ви няма такси за чуждестранни транзакции или не се таксува. За справка, когато отидохме, 1 € / $ 1 = 3 GEL.

Wifi: В почти всички главни улици в града има безплатен wifi. Въпреки това избрахме да вземем евтина SIM карта на летището. Имахме обслужване в целия град. Очаквах да бъда ограничен в по-отдалечените райони на Грузия.

Храна: Толкова евтино. Обядът струва около 10 € / 10 долара за двама гладни хора. Намерих грузинската храна, която често се предлага на местно ниво и наистина е вкусна. Ще изброя любимите си ястия по-долу.

Вода: водата от чешмата е питейна. Затова моля, бъдете екологично отговорни и донесете голяма бутилка за вода за многократна употреба, вместо да купувате пластмасови бутилки.

Транспорт: в Стария град всичко е достъпно пеша. Но ако имате нужда от допълнителен транспорт, можете да използвате обществени автобуси и метро или да използвате таксиметрови услуги с местното приложение за такси.

НАЙ-ДОБРИТЕ НЕЩА, КОИТО ДА СЕ ПРАВЯТ ПРЕЗ УИКЕНДА В ТБИЛИСИ

Грузинската столица е компактна и може да бъде лесно проучена за няколко дни. Извиващите се улици на Стария град водят до грандиозна крепост на върха и величествени алеи, преливащи привлекателни съвременни сгради и архитектура. Ето най-хубавите неща, които не бива да пропускате в Тбилиси.

ИСТОРИЯ В ЦВЯТ

ABANOTUBANI

След скитане по тесните улички и хълмисти алеи на Стария град, релаксирането за няколко часа в известните серни бани в Тбилиси е перфектната идея. Ние с Нина резервирахме частна сесия за баня и масаж в баните Орбеляни за 220 GEL (75 долара) за двама и беше перфектно. В стаята имаше два басейна със студена и гореща сярна вода със суха сауна. Просто беше перфектно да се справя със стреса и липсата на сън. Масажът беше всичко необходимо, не твърде силен, но достатъчно силен, за да отпуснете мускулите.

Часовниковата кула

Часовниковата кула е една от най-емблематичните структури на стария Тбилиси, въпреки че е една от най-новите му. Тази кула сякаш излиза направо от приказка от кукления театър „Габриадзе“. Като отбелязва часовете, ангелче изскача от вратата близо до върха и удря камбаната отвън с чук. На кулата ще намерите и най-малкия часовник в Грузия!

ГАЛЕРИЯ 27

Тази привлекателна винтидж къща е единствената къща, украсена с цветни витражи на улицата Бетлими в Тбилиси. Старата сграда датира от 19 век и е запазила витражите си повече от сто години. Балконите са украсени с изящна резба и орнаменти. Имайте предвид, че днес тук живеят 8 семейства, така че бъдете тихи, когато посещавате.

Библиотеката на Стария град

Тук можете да резервирате безплатна пешеходна обиколка на Тбилиси. Tbilisi Free Walking Tours предлага обиколки на английски и руски език всеки ден, независимо от официалните празници и метеорологичните условия. Направихме една с Леван Джоргадзе и мога само да препоръчам! Това е перфектната комбинация от история и готини разкази, които никога не бихте научили по друг начин за известни градски забележителности и скрити скъпоценни камъни.

Църквата и конната статуя на крал Вахтанг Горгасали

Църквата и конната статуя на крал Вахтанг Горгасали  от 60-те години на миналия век заемат стратегическото скалисто оформяне над моста Метехи. Това е мястото, където Вахтанг Горгасали построил своя дворец и първата църква на Тбилиси, когато решил да направи града своя столица през V век.

Очаквайте част 2 в понеделник, 10.01.2022 г.

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share