Пламен Узунов: Обикновеният турист разглежда забележителностите. Хора като мен – всичко останало

Какво значение има колко страни сме посетили, като не сме научили нищо – така смята пътешественикът Пламен Узунов. Той е икономист, счетоводител, открил своето призвание да пътува извън рутинните туристически посоки и маршрути. Живее в Ловешкия Балкан.

Завърнал се от Сибир, сега Узунов се отправя към Камчатка. Планира да отиде и в Западна Африка, където няма писмена традиция и информацията се предава на поколенията от трубадури, а всеки по-заможен жител поддържа свой трубадур.

„Добро и лошо са много относителни понятия. Те живеят в своята реалност. Не мечтаят да имат скъпа кола или голяма къща. Живеят минималистично, по-кратко от нас, но ние сме свикнали да оценяваме продължителността на живота по количествени фактори – колко дълго се радваш на консумацията. При нас, на запад, е издигната в култ консумацията. В Чад, където бях, няма вода. Там природата казва какво се случва“, коментира Пламен Узунов в предаването „Преди всички“.

„За да разбереш какво се случва и накъде отива светът, трябва да опознаеш Китай – страната, която задава жалоните на новото качество, главно технологично, защото техния начин на живот не можем да го възприемем. Технологично вървят уверено и прилагат най-съвременните неща. Мрежата от високоскоростни влакове в Китай е по-голяма от всички взети заедно страни в света“, отбеляза още пътешественикът.

Пламен Узунов е посетил над 100 страни, но признава, че това е „игра на егото“.

„Обикновеният турист разглежда забележителностите. Хора като мен – всичко останало.“

„Мен ме привлече Пътят на коприната и Изтокът като феномен. Започнах да задълбавам там, посещавал съм всички основни точки по пътя. Изключителен феномен, по който е ставала размяната на услуги, стоки, култури, религии между Изтока и Запада в продължение на поне 15 века“, разказа още Узунов пред БНР.

Повече по темата чуйте в звуковия файл в сайта на БНР.

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share