Мартина Стефанова: Да върнем бохемския дух на София

„Аз съм софиянка трето поколение. Винаги е имало една тенденция на противопоставяне на софиянци и несофиянци, но когато виждам да се танцуват народни хора пред Народния театър, виждам, че всичко съществува в едно, разказа в „Нощен Хоризонт“ Мартина Стефанова от „КвАРТал фестивал’ 2023: Силата на хората“.

Предстои Осмото издание на Фестивала,което ще се състои в дните 15 – 17 септември.

„За мен всичко започна през 2012 г., когато се върнах от чужбина, видях, че в България има потенциал да стават много хубави неща и събития, свързани с културата. Така аз останах да живея в апартамента на баба ми, сторен през 50- те на бул.“Донкуков“. Останах заради чара, който аз усетих, за близостта с хората от квартала, където да познаваш обущаря, книжаря, да хапваш топла закуска на вън и да усещаш духа на твоя квартал, сподели още пред „Нощен Хоризонт“ Мартина Стефанова.

„Сега повече от всякога е важно да говорим за силата на гражданското общество и това, че промяната я правим ние, гражданите и нашият глас може да бъде силен. С тази заявка идва и осмото издание на градския КвАРТал Фестивал 2023: „Силата на хората“, провеждащ се в КвАРТал – стара София или стария еврейски квартал между булевардите „Дондуков“, „Мария Луиза“, „Сливница“ и „Васил Левски“.

Културата може да променя градската среда. Това е притегателна сила, която възвръща духа на стария бохемски квартал с музика, танци, изкуство, работилници, пешеходни зони и турове из старите къщи, разказващи истории, които ще накарат хилядите посетители да се изгубят сред малките улички на стария квартал, смята още Мартина Стефанова. 

Тази година КвАРТал Фестивал е разделен на шест подтеми, които ще се преплетат в програмата на трите дни: архитектурно наследство, зелен квартал,общности / езикът на омразата, достъпност, пешеходни зони и градски инициативи, „избери българското“ – търговци и производител.

„По време на фестивала ще говорим за красотата и ценностите на архитектурното наследство, ще видим много изложби, посветени на изчезващите детайли на старите къщи, за да ги обикнем наново. Ще надникнем в реновирани сгради от различни епохи, а от техните градини ще се носи музика. Ще гледаме на живо създаването на цял графит върху калкан от гост артисти от над двайсет държави от цял свят, съвместен проект с ООН и комисариата за бежанците. 

На 17 септември в старото транспортно депо с изглед към цяла София ще е и големият Форум „Клуб Мисъл“, на който с граждани, политици и експерти, ще обсъждаме възможни бъдещи сценарии за една по-добра градска среда. За да сме щастливи в града, в който живеем, ще поставим темата за зелените квартали, като предстоят и работилници с практическа част, в която сами ще садим градска растителност, поясни още Стефанова.

КвАРТал-ът е не само богат на архитектурно наследство, но и на множество общности. Ще чуем гласа и историите на последните оцелели от холокоста, а в неделя ще празнуваме и еврейската нова година с ябълки и мед. Като част от тази тема ще разгледаме проекти на хора с ментални и физически особености, като част от обществото. Ще слушаме музика от Гватемала, Мексико и Бразилия върху временните временни пешеходни зони, за да подчертаем, че София остава да бъде единственият град без такива. Както всяка година, и тази ще отворим неизползвани пространства, ще обособим изоставени градинки и площи, а в събитието ще се включат множество музиканти и артисти от отворената ни покана.

Историята около стара София, къщите от различни епохи и стария бохемски дух на района, докъдето е стигала улица „Търговска“, носи безусловен отпечатък в историята и времето на града, а фестивалът се превърна в един от най-търсените за последните години. В сърцето на столицата тази година ще празнуваме от първия учебен ден, петък, до Деня на София, неделя. Очакват ни отново пешеходни зони, музика, работилници, изложби, а любимите ни локации ще отворят широко вратите си, за да посрещнат всички вас – гостите на стария бохемски КвАРТал!

Събитието се осъществява с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните събития за 202

Мартина Стефанова е мениджър, предприемач, продуцент с над 10-годишен опит в неправителствения сектор, арт критик, журналист, съосновател и изпълнителен директор на фондация DOMA Art. Работи в сферата на съвременното изкуство, култура и градско развитие. Завършва магистратура по „Печатни изкуства“ в Московския държавен университет по печата, специализира „Медии и анимация“ в Южна Корея. С опит като арт директор в рекламата от 2012 г., тя активно изследва областта на съвременното изкуство като продуцент и съорганизатор в редица събития, както в България, така и в чужбина. Носител на наградата на FORBES за култура, изкуство и медиа.

Още по темата в звуковия файл в сайта на БНР.

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share