Няколко премиери ще има през новия сезон в Софийската опера

Няколко премиери ще има през новия сезон в Софийската опера, съобщи директорът на трупата акад. Пламен Карталов.

На 28 януари 2023 г. е премиерата на балета „Изворът на белоногата“ от Александър Райчев (1922-2003) по едноименната поема на Петко Р. Славейков (1827-1895), и по повод 150 години от публикуването на творбата и 100 години от рождението на композитора.

Още едно българско заглавие ще бъде поставено за първи път у нас – „Рилският пустинник„. Музикалната поема е по текст на Тихомир Павлов (1880-1937) и музика на отец Кирил Попов. Премиерата е на 11 май 2023 г.

„Произведението е написано през 1937 година от известния български поет, писател, общественик Тихомир Павлов. Тази поема за житието на свети Иван Рилски е одобрена официално и препоръчана от тогавашното министерство на просветата“, разказа отец Кирил Попов.

По думите му тази поема е за вдъхновение, за укрепване на вярата и най-вече – да имаме радост в Господ. „Ние сме наследници на великани на духа. Не сме случайни. За мен беше огромна духовна радост и чест да представя тази музикална поема – за да могат повече хора да се запознаят и да чуят тези боговдъхновени текстове“, каза още той. Отецът припомни, че същият автор е написал и либретото на операта „Страхил войвода“, по музика на Петко Наумов, бивш директор на операта.

През ноември е премиерата на „Дама пика„, заглавие, което не е играно от над 35 години на сцената на Софийската опера, каза акад. Карталов. Режисьор е Вера Петрова. 

В репертоара, на 10 февруари 2023 г., се връща концертното изпълнение на „Фиделио“ от Бетховен с участието на Курт Ридъл, Габриела Георгиева и още много добри изпълнители, каза акад. Карталов.

Връщаме една нова сценична версия на „Севилският бръснар“ от Росини под режисурата на Нина Найденова, копродукция с Пловдивската опера, каза Карталов. Премиерата е на 2 март 2023 г.

По повод 210 години от рождението на Вагнер предстои малък фестивал със седемте опери, поставени на сцената на Софийската опера. „Рейнско злато“, „Валкирия“, „Зигфрид“ и „Залезът на боговете“ от тетралогията „Пръстенът на Нибелунга“, „Тристан и Изолда“, „Парсифал“ и „Летящият холандец“. Събитието ще продължи от 8 до 30 юли 2023 г.

И през идната година ще има фестивалите „Музи на водата“, „Опера на върховете“, „Опера в парка“, „Портал на два свята“ и традиционните „Концерти на бебоци“.

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share