Всичко, което трябва да знаете за индийската кухня

Индийската кухня е предназначена да се яде социално, в групи, докато всички са напълно задоволени. Ще ви бъдат сервирани всички ястия наведнъж на поднос, наречена thali (тали). Някои храни са по-сладки, а други са пикантни и люти. Повечето вечери се сервират по-късно през нощта, тъй като много индийци ядат няколко по-малки хранения през деня. Храната варира от много проста вегетарианска храна до екзотични ястия, наситени с текстура и вкус. Полага се голямо внимание при планирането и приготвянето на ястията, независимо колко са прости или сложни.

История на индийската кухня

Индийската кухня датира от преди повече от 5000 години. Всеки регион има свои собствени традиции, религии и култура, които влияят върху храната му. Индусите са склонни да бъдат вегетарианци, а мюсюлманите са склонни да ядат месни ястия, въпреки че свинското е забранено. Индийската храна е повлияна от монголската, персийската и китайската кухня, наред с други. Общата нишка през вековете остава ясното смесване на подправки, които неизменно придават на индийската кухня нейния неповторим вкус и аромат.

Съставки

Индийските съставки са толкова разнообразни, колкото индийският народ и наличните храни във всеки регион. Масала означава смес от подправки. Някои храни използват определени смеси от подправки. Например биряни масала – кардамон, канела, карамфил и копър – се използва за биряни, приготвено на фурна ястие от ориз и зеленчуци, морски дарове или месо. Люти чушки, синапено семе, грамово брашно, кокос и кисело мляко са популярни съставки във всички видове индийска кухня. Ghee, вид избистрено масло, се използва за готвене и има препечен вкус. Шафранът се използва за овкусяване и оцветяване на ястия с ориз. За над 5000 години се научавате да използвате това, което имате, и да бъдете креативни с него.

Регионална кухня

Изборът на храна варира на север, юг, изток и запад. Индийците от север ядат плоски хлябове като чапати и наан, докато южните индийци предпочитат да ядат ориз и кокос. Универсалният кокос не само осигурява мляко, той сгъстява яхниите и се използва в много сладки южни ястия като съставка или гарнитура. Западна Индия е по-космополитна, но е известна с традиционното си пикантно къри. Мумбай, бивш Бомбай, в сърцето на региона, е наводнен с градски жители, студенти и работници. Всички те имат своите традиционни кухни, но морски дарове и къри, пикантни колбаси и закуски с чай са популярни традиционни ястия. Източноиндийската храна разчита до голяма степен на задушени ориз, мляко и зеленчуци, приготвени просто с кисело мляко, семена и подправки. Източноиндийците обичат своите сладкиши и използват мляко и други млечни продукти в изобилие в тях.

Десерти

Сладкият оризов пудинг, подобен на оризовия пудинг в Америка, се нарича kheer. Състои се от ориз басмати, мляко, стафиди, захар, семена кардамон и бадеми. Кулфи е индийски сладолед, приготвен чрез варене на мляко, което след това се охлажда и се овкусява със сок от манго, розова вода и се подслажда със захар. Gajar Halwa, десерт от моркови, кокосово суфле, мус от манго и Gasgase Payasam също са популярни десерти. Източна Индия е добре известна със своите сладкиши.

Напитки

Чай обикновено се консумира при ставане всяка сутрин. Прави се чрез добавяне на мляко, захар и шушулки черен кардамон към накиснати пакетчета чай. Lassi е шейк от кисело мляко, който може да се овкуси и с манго, популярен плод, подобно на смути. Чаят от джинджифил и лимон също са популярни и могат да се използват за медицински цели, като лошо храносмилане. Морковеният gheer се сервира, като морковът се добавя към студеното мляко. Алкохолът рядко се консумира, тъй като е забранен в много индийски култури. Чаят е по-популярен от кафето, кокосовото мляко, соковете от манго, гуава и захарна тръстика са популярни и се продават на крайпътни щандове и павилиони. Ако искате нещо солено, Jal Jeera, направена от вода и кимион може да ви хареса.

Популярни ястия

Индийската кухня използва наличното по най-добрия възможен начин, поради което всеки регион има свои собствени популярни ястия. Dal, ястие от леща, е популярно на север. Meen Moli, къри от бяла риба, е обичано на юг. Западните индийци не могат да се справят без Vindaloo, ястие със свинско месо. Източноиндийците обичат своите сладкиши – един от най-популярните е Chhenagaja. Индийските закуски включват самоси, пълнени с картофи и грах, както и лека смес от ориз, кисело мляко, тамаринд и картофи, наречена bhel puri. Меса на шиш, кюфтета, тандури (изпечено в глина) пиле, супа расам и оризови сладкиши, наречени идли, са други популярни ястия.

Източник: Culianry Schools

Share