Най-романтичните градове в света (част 1)

„Всичко изглежда по-секси в Париж – грандиозните сгради, красивите парижани, езикът, храната“, разсъждава Алисън Дрю, базирана в Ню Йорк адвокатка, живяла в „Града на светлината“ и наскоро завърнала се там със съпруга си за едно незабравимо романтично бягство от ежедневието. „Само да се разхождаш наоколо те кара да искаш да си влюбен.“ Париж се оказа неустоим и за читателите на T+L, които отново го оцениха като номер 1 за романтика в последното проучване на World’s Best Awards. За някои градове подготвянето на сцената за любов изглежда като втора природа.

№1 Париж

Париж

Както за любителите на изкуството, така и за любителите на любовта, класирането на „Града на светлината“ като най-добрия в света и в двете категории може да звучи клиширано, но сърцето иска това, което сърцето иска (и винаги е право). Разходките покрай Сена, озеленените с дървета булеварди и калдъръмени улички, спирането в несвяст в Musée Rodin или обикновена чаша червено в уютно бистро добавят към l’amour Parisienne.

Не пропускайте: Идеалният за пикник Place des Vosges, един от най-старите и красиви площади в Париж, заобиколен от елегантни имения от 17-ти век в квартал Маре.

№2 Венеция

Въпреки че Венеция се класира под номер 25 в класацията на градовете тази година, „Градът на водата“ се издига към върха на най-добрите градове в света, когато става въпрос за любов – и е лесно да разберете защо. Неговите скрити мостове, калдъръмени алеи и емблематични канали са идеални за бягство от ежедневието с партньора ви. Разходете се из дворците и площадите, изследвайте древната архитектура и прекарайте деня си в шикозни бутици, художествени галерии и кафенета край каналите.

Не пропускайте: Легендарният хотел Cipriani (малък градски хотел номер 5 в Европа) на спокойния остров Гуидека, предлагащ балкон с изглед към площад Сан Марко и частна дървена лодка за прекосяване на лагуната.

№3 Кармел, Калифорния

Приказни вили, старинни магазини, художествени галерии и привлекателни заведения за хранене можете да откриете в това чаровно крайбрежно селце, граничещо с една от най-зрелищните пясъчни ивици в Северна Калифорния. Разходете се по оградената от кипариси пътека с изглед към скалистия бряг или се сгушете на пейка и гледайте към Тихия океан. Дегустацията на вино в близката долина Кармел, живописната 30-километрова алея на Пебъл Бийч и изпълненият със секвои път до местността Биг Сър само засилват романтичния фактор.

Не пропускайте: Чаша вино във вътрешния двор на ранчото на Клинт Истууд, с ливади с овце и блестящи морски гледки, преди вечеря в уютния ресторант на L’Auberge Carmel, ръководен от един от най-добрите нови готвачи на Food & Wine за 2013 г., Джъстин Когли.

№4 Флоренция

Със своите сгради с червени покриви по протежение на Арно, заобиколени от красиви хълмове, не е чудно, че този ренесансов град оставя посетителите влюбени. Любителите на изкуството могат да разгледат класическата архитектура на Флоренция, докато любителите на храната биха могли да се насладят на автентичната тосканска кухня и кратките разходки до провинцията Кианти.

Не пропускайте: Невероятните гледки към хоризонта от Giardini Bardini или пазаруването на сувенири в очарователния квартал Олтрарно, с неговите занаятчийски работилници и малки бутици.

5 Хонолулу

Този тропически рай печели читателите на T+L с перфектното космополитно крайбрежие: километрични пясъчни ивици, драматични скали, приятно време и оживени заведения за хранене и нощен живот. Двойките могат да се насладят на гмуркане с шнорхел по спокойните брегове на плажа Ханаума Бей, поход до върха на кратера Diamond Head за звездни гледки към морето и Уайкики, както и на вечерна среща с тихоокеанска кухня.

Не пропускайте: Престой в луксозния „Халекулани“, тропичен курорт срещу плажа Уайкики, или неделен брънч в неговия открит ресторант „Орхидис“, където се предлагат хавайски специалитети с изглед към Diamond Head.

6 Квебек

Разположен на брега на река Свети Лорънс, Квебек може да е един от най-старите градове в Северна Америка, но привлекателността му – която тази година скочи от номер 11 – никога не остарява. Разходете се по тесните калдъръмени улички на историческия квартал, където вековни каменни сгради приютяват антикварни магазини, музеи и тротоарни кафенета в почти приказна европейска обстановка.

Не пропускайте: Parc Linéaire, плетеница от пешеходни пътеки по протежение на река Сейнт Чарлз, които водят до буйни градини, каньони и водопади.

7 Сан Франциско

Сан Франциско

Докато Сан Франциско отбеляза високи оценки в класацията за храна (№2 в света), модерните заведения за хранене са само един от факторите в привлекателността на „Града край залива“ – както и винената страна Напа-Сонома на един час на север. Двойките със склонност към селфитата имат множество достойни фонове, от цветни викториански редови къщи до имения в стил Арт Деко, хълмисти бохемски квартали и природни гледки над (често обвития в мъгла) залив.

Не пропускайте: Приказния град Тибурон, където двойките могат да си направят пикник на обширната тревиста брегова линия, да се разходят до 360-градусови панорами на силуета на Сан Франциско или да карат колело по бреговете на блестящия залив.

8 Рим

Романтиката безспорно е част от наследството на Рим – той ненапразно е наречен „Вечния град“ – със своите епични паметници, барокови църкви и средновековни руини, които се борят с очарователни тратории за вашето внимание. Малко удоволствия се доближават до това да вземете маса за двама до хилядолетен фонтан и да отпиете чаша капучино.

Не пропускайте: Романтична разходка по калдъръмения 2300-годишен Апиев път, покрай римската природа, древни статуи и императорски дворци.

9 Кейптаун

Заобиколен от драматичния хребет Тейбъл Маунтин и спиращи дъха морски пейзажи, Кейптаун е може би най-красивият град в Южна Африка, където пазари и вили от колониалната епоха се срещат с модерния метрополис. Можете да се поразходите из местните художествени галерии или да направите кратко пътуване през хълмистия район Уайнлендс и да усетите вкуса на местната кухня. Любителите на слънцето също могат да намерят уединено място на белите плажовете на Кампс Бей.

Не пропускайте: Разкошна стая с обслужване в Cape Grace, луксозно скривалище, разположено на собствен частен кей на V&A Waterfront.

№10 Чарлстън, Южна Каролина

Независимо дали става въпрос за очарователни хора (града е класиран под номер 9 за най-дружелюбните хора в света), процъфтяваща сцена на изкуствата, възхитена кухня от Лоукънтри или исторически квартали, Чарлстън задоволява всяка южняшка фантазия. Всъщност всеки ъгъл представлява своеобразна сцена с покритите с мъх дъбове и имения от преди войната до живописните гледки на река Купър.

Не пропускайте: Коктейли, придружени от ненадминати панорами на пристанището и силуета на града по залез слънце в хотел Market Pavilion (класиран номер 1 малък градски хотел в САЩ и Канада).

Източник: Travel+Leisure

Share