Завръща ли се LOVE PARADE?

Техно парад, чиито инициатори включват и основателя на Парада на любовта, който преди беше популярно ежегодно събитие в Берлин, в неделя отново пое по улиците на германската столица с призиви електронната музика на града да бъде добавена към списъка със световното наследство, предаде Асошиейтед прес.

Парадът „Рейв дъ планет“ („Rave the Planet“) тръгна по маршрут от търговския булевард „Курфюрстендам“ към Колоната на победата в центъра на берлинския парк „Тиргартен“. Организаторите регистрираха събитието в полицията като демонстрация с около 25 000 очаквани участници.

Според полицията при тръгването в проявата са се включили към 5000 души при много лоши метеорологични условия – хладно и дъждовно време, но множеството се е увеличава, съобщи ДПА.

Един от организаторите – диджей, известен като Д-р Моте, призова за гарантиране на безусловен базов доход за артистите и включване на клубната култура на Берлин в нематериалното наследство от ЮНЕСКО.

Д-р Моте, който сега е на 62 години, е най-известен като основател на Парада на любовта. Той се разрасна от малка процесия на 150 рейвъри през 1989 г. до голям музикален фестивал и улично парти с около 1,5 милиона участници десетилетие по-късно. Популярността на събитието с времето избледня и то се състоя за последен път през 2006 г.

След това партита с марката на Парада на любовта се провеждаха от различни организатори в промишления район Рур, но бяха прекратени след масова паника през 2010 г. на събитие в Дуисбург, в която загинаха 21 души.

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share