„Любовта за напреднали” – два тома любов

В последните години Светлозар Желев развълнува публиката със сборниците си “За бавното живеене и насладата от живота”, “България за напреднали”, “Храната, начин на употреба, или Гурме за напреднали” и “Опитай това”. Дойде време за най-ценната тема, а именно любовта. И тя пристига в два тома, приютила текстовете на 88 български писатели и поети.

На въпроса „Защо любовта” Светлозар Желев дава отговор „Защото любовта е най-важното нещо. Тя е в основата на всичко. Тя е въздухът, който дишаме, средата, в която животът се развива.” И не можем да не се съгласим с него. „Любовта за напреднали” излиза в два тома – мъжки и женски. В единия са събрани текстове на поети и писатели, в другия – на поетеси и писателки. Красивите издания с корици от Теодор Ушев прегръщат различните гледни точки и многото лица на най-великото чувство на света.

Преди пепелта

Аксиния Михайлова

Легни до мен,

преди зората да изпразни гърлото си,

бъди лявото ми крило.

Ако полетя със теб,

ще съм анонимна птица

в окрайнините на неумолимото ти небе.

Виж телата ни, те още разговарят,

защото пазят свободата си и топлината

на няколко маха от миналото лято.

Така подхвърчаме по тротоарите

на този континент, всеки в своето ято,

кълвем зрънца, които случайността ни подхвърля,

препъвайки се в Запада, отдавайки се на Изтока,

и само един път в годината

ставаме безсмъртна птица.

Любовта никога не е еднаква, невинаги е честна, споделена, радостна или предрешена в красиви розови одежди. Често ранява и от нея боли. Понякога е насочена навътре към себе си, друг път към място, предмет, идея или спомен. И с все всичките си цветове, форми и жанрове успява да развълнува и най-скованото сърце, защото и в неговото дъно се крие притихналият копнеж да даде и да получи.

Всеки един от томовете е своеобразно пътешествие към дълбините на любовта такава, каквато е и има лечебното свойство изцяло да ни извади от мъчната реалност, в която живеем. Подменя теглото от размирното ни време с красиви пейзажи, изгубени младости, усмивки от старите ленти, градски романтични бягства, чувство на сладост или тръпчива горчивина. Някои страници носят усещането, че току-що сме захапали от най-зрелия плод и след това сме целунали най-любимия човек.

 „Любовта за напреднали” е и естетически издържан израз на безконечната обич на Светлозар Желев към нейно височество литературата. Двете издания са от онези книги, които имат място във всяка домашна библиотека и винаги са отлична идея за подарък, защото в началото на всяко едно семейство е била именно любовта. Всяка къща пази своя спомен за някое отминало обично лято или живее с мечтата за деня, в който всичко ще бъде наред и трепетите ще тържествуват отново. Под килимите на всеки апартамент са заметени по няколко стари болки, без да пречат на съжителството, но оставащи някъде там – под краката на радостта.

Любовният заек

Георги Господинов

Ще се върна след малко, каза

и остави вратата отворена.

Вечерта беше специална за нас,

върху печката къкреше заек,

беше нарязала лук, кръгчета моркови

и скилидки чесън.

Не си взе връхната дреха,

не сложи червило, не питах

къде отива.

Тя е такава.

Никога не е имала точна представа

за времето, закъснява за срещи, просто

така каза онази вечер –

ще се върна след малко,

и дори не затвори вратата.


Шест години след тази вечер

я срещам на друга улица,

и ми се струва уплашена,

като някой, който се сеща,

че е забравил ютията включена

или нещо такова…


Изключи ли печката, пита тя.

Още не съм, казвам,

тези зайци са доста жилави. 

„Любовта за напреднали” е и за всички начинаещи. За всички забравили. За всички тъгуващи. За всички обичащи. За всички четящи. За всички копнеещи.

За всички. източник: Атракция

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share