Матю Макконъхи: Всички мои герои са част от мен

Матю Макконъхи е зает човек. Неотдавна 50-годишният актьор стана и преподавател в своята алма матер, Тексаския университет в Остин, преподавайки филмова продукция. Той също така е и креативен директор на Wild Turkey, помагайки на компанията в налагането на марката  бърбън Longbranch.

По време на пожарите в Южна Калифорния Макконъхи помогна за подготовката и доставянето на повече от 1600 вечери с барбекю за помагащите на първа линия и останалите без дом. И, да, той винаги намира време да снима.

Измъкнал се от капана на романтичните комедии, той триумфира през последното десетилетие, печелейки много награди на гилдията. Едно от последните му превъплъщения е на наркобос в новия филм на Гай Ричи, The Gentlemen.

Кога за първи път се премести в Лос Анджелис?

Дойдох тук на 12 август 1993 г. Бях наел ремарке за вещите си, имах само 2000 долара и това е. Бях участвал само в „Dazed and cofused“ и в нищо друго. Бях снимал този филм през лятото на 92-ра. И така, качих се на колата с целия си багаж. Това е около 25-часово каране, но след около 22 часа се изморявате и започвате да си мислите, че ще стигнете скоро. Особено когато излизате от Indio на I-10 West и виждате изхода за Sunset Drive.

Не на Sunset Boulevard?

Още не знаех това! Бях пуснал The Doors и изчаквах да започне “L.A. Woman” на входа към Лос Анджелис. Пуснах диска и започнах да танцувам, защото все пак това е Sunset Drive! Трябваше да е точно над следващия хълм – след малко ще видя ярките светлини. Е, изслушах  “L.A. Woman”  около 47 пъти, защото минаха още два часа. Пристигнах при Дон Филипс (режесьор на „Dazed and cofused“)  в събота вечерта и директно заспах на дивана му. Това беше моето пристигане.

На кои барове ходехте по това време?

С моите приятели Рори Кокрайн и Коул Хаузър ходехме във Formosa и Chez Jay в Санта Моника – класически малък бар точно на Ocean Avenue.

Кои са приятелите, с които пиете?

Все още обичам да пия с Рори Кокрайн и Коул Хаузър.

Някакви луди преживявания, свързани с пиене?

О да. … (Смее се) Да. Доста. Но те не са за разказване.

Кой квартал тук най-точно отговаря на настроението ти?

В Лос Анджелис има толкова много разнообразни малки местенца. Имам приятели в Silver Lake – това е различен вид преживяване, хипстърско. Culver City е чудесна зона за разходка. Но винаги съм се радвал на Sunset Boulevard. Живях в Chateau Marmont  в продължение на няколко години. Да, точно така. И там срещнах жена си [моделът Камила Алвеш]. Когато я видях не попитах „кой е това?“, а „какво е това?“ Петнадесет години по-късно … ами това е.

Изглежда не сте фен на продълженията. Но от всички герои, които сте изобразили, чия история според вас остава някак непълна – чия история бихте искали да разширите?

Не се съгласих да участвам в продължение на „Професия: Стриптийзьор“, защото реших, че Далас (героят, който игра в първия филм) трябва да си остане там, където е. Но Мик Халер от „Адвокатът с Линкълна“ – там има още какво да се каже.

Сприятелили сте се със Снуп Дог на снимачната площадка на The Beach Bum. Вие двамата все още ли поддържате връзка?

Да! Той обича да си говорим по FaceTime. Страхотен човек е. Винаги гледа от веселата страна на нещата. Историята му за това как е стигнал до там, където е, е страхотна. Знаел е кога да поеме рискове, но го е направил за семейството си. Наистина невероятен човек.

Приятели сте и с друг знаменит пафкач – Уди Харелсън. Кой пуши повече?

Не мисля, че те някога са се срещали – което е странно – трябва да ги събера по някакъв начин. В момента Уди не пуши. При Снуп Дог обаче пушенето на трева е като да пиенето на вода. Джойнтът е просто продължение на ръката му.

Мислили ли сте някога, че ще живеете достатъчно дълго, за да видите легализирана тревата?

Не и в Тексас. Там все още не е законно.

Има ли изглед да  живеете достатъчно дълго, за да видите това?

Вероятно не. (Смее се)

В The Gentlemen играете дилър на марихуана. Какво ви привлече в ролята?

Сценарият на Гай Ричи. Това е гангстерска комедия с размер и обхват. Този тип филми и тези сценарий са запазената марка на Ричи.

От всички диви и луди герои, които сте играли през живота си, кои приличат на вас?

Всичките ми герои са част от мен. Трябва да намеря вътрешния си баланс за всеки герой. Увеличавам леко силата на звука за някои, намалявам го за други.

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share