10 малко известни факта за целувката

Ето 10 малко известни факта за целувката:

1. Филематолозите, които изучават анатомията и еволюционната история на целуването, все още не могат да обяснят със сигурност как се е появило. Една от теориите е, че произхожда от храненето при животните – по време на кърменето и, в някои култури, при получаването на полусдъвкана храна, малките могат да се научат да свързват натиска на устните с привързаност.

2. Според PCMag.com, японски учени изобретили устройство, което симулира целувката с език и чрез което можеш да целуваш любимия си, дори когато ви дели мониторът на компютъра. „Машината за целувки“ се състои от две части – две въртящи се сламки, свързани към компютър, пишат от cosmopolitan.bg. Поставяш едната сламка в устата си и започваш да въртиш езика си около нея. В резултат на това специална компютърна програма улавя позицията и движенията на езика ти и ги препраща.

3. Един милилитър склюнка съдържа 100 милиона бактерии, според discovermagazine.com.

4. Човешките устни са издадени. Но ние не сме единствените видове, които практикуват изкуството на целуването – бонобо маймуните притискат устните си, за да изразят привързаност и вълнение, казват от Anthropology.net.

5.
В The Science Of Kissing: What Our Lips Are Telling Us, авторката Шерил Киршенбаум пише, че целуващите се гурами – вид тайландски риби – демонстрират поведение подобно на целуването, когато докосват устните си по време на хранене или борба, или като знак за ухажване.


6. Според американския еволюционен психолог Гордън Галъп, 59% от мъжете и 66% от жените са зарязвали партньора си, защото не се е целувал добре.

7.
Целувките могат да повишат женското либидо, защото снабдяват организма ни с  допълнителна доза тестостерон. По време на целувката с отворена уста, мъжът предава малко от тестостерона си на жената и след няколко седмици и месеци, повторната целувка може да покачи либидото, което да ни направи по-сексуални.

8. 2/3 от нас обръщат главите си надясно, когато се целуват, твърди немският психолог Онур Гюнтюркюн.

9. В древен Рим, двойките се целували пред тълпи с хора, когато се сгодявали, пише в HowStuffWorks.com. Подозира се, че това е причината днешните двойки да се целуват в края на всяка сватбена церемония.

10. Според Recordholders.org, най-дълго продължилата целувка някога е била между тайландската двойка Акекачай и Раксана Таранарат. Двамата се целували в продължение на 46 часа 24 минути и 9 секунди в Деня на влюбените през 2011-а.

Photo by Dainis Graveris on Unsplash

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share