Кои са 10-те най-добри марки уиски (част 1)

От класическия кентъки бърбън до редки уискита от Индия и Япония

Никога не е било по-добро време да си любител на уискито. Кехлибареният алкохол вече е по-популярен, по-разнообразен и най-важното – по-вкусен от всякога. Освен това, с неотдавнашния взрив от миксология в САЩ, уискито е необходимо и във всеки бар за коктейли като одобрените от Дон Дрейпър старомодни коктейли. Ако пиете такива неща от години, вие сте на правилното място. Ако току-що сте решили да се задълбочите в света на уискито, ние ви завиждаме. Но с толкова много марки уиски, които са налични, може да е трудно да намерите най-доброто – независимо дали сте познавач или начинаещ. За да ви помогнем да намерите най-добрите неща, ние избрахме някои от марките, за които пиещите уиски говорят в момента.

Какви са различните видове уиски?

Преди да опитате нова бутилка уиски, важно е да запомните основните типове. По-долу са осем от най-важните видове уиски, с които трябва да се запознаете.

Бърбън: Има сладък аромат на пушек, който е лесно да се отпива самостоятелно или се смесва по старомоден начин. Понякога наричано американско уиски, бърбънът е на основата на царевица (поне 51% царевица, за да бъдем точни), отлежал в овъглена дъбова бъчва.

Тенеси: Уискито от Тенеси технически е бърбън, но дестилаторите на уиски в Тенеси може да не са съгласни с това. Това е така, защото уискито от Тенеси трябва да се произвежда в държавата, като се използва процес на обработка с дървени въглища, наречен процес на окръг Линкълн, преди да остарее. Това омекотява уискито, създавайки по-гладък вкус.

Ръж: Ръженото уиски  трябва да се прави предимно от ръж. Американското уиски използва същия процес на стареене като бърбън в овъглени дъбови бъчви. Освен това придава пикантен вкус, който прави уискито добър избор за определени коктейли като Манхатън.

Ирландско уиски: Република Ирландия и Северна Ирландия произвеждат ирландско уиски, използвайки ферментирала зърнена каша или каша от малцови зърнени култури. Процесът на стареене в Ирландия отнема около три години (но често и повече) в дървени бъчви и произвежда много гладка течност.

Шотландско уиски: шотландците си правят уиски, използвайки малцован ечемик или зърно, дъбови бъчви и процес на стареене от най-малко три години. Ароматът на скоч често се оприличава на този на бърбъна, но показва някои допълнителни нотки на солен карамел.

Японско уиски: Япония не изнася уискито си в САЩ до 21 век. Много се радваме, че го направиха. Японските уискита стават известни благодарение на сухия си, опушен аромат. Той е направен от ечемик с двоен малц или торф и използва процес на дестилация, вдъхновен от производителите на шотландско уиски.

Други

Single Malt: Когато бутилка уиски е направена от една партида, тя се нарича сингъл малц. Въпреки че първоначално малцовете  са шотландска традиция много марки уиски извън Шотландия използват термина за обозначаване на едно партидно уиски.

Blended: Смесените уискита се правят с помощта на множество видове уиски. Повечето уискита с големи имена попадат в тази категория, тъй като са по-достъпни и страхотни за коктейли.

1. Henry Mckenna Single Barrel 10-Year

Печели награда „Най-доброто уиски“ на Световния конкурс за спиртни напитки  в Сан Франциско през 2019 г., което е едно от най-високите отличия за всяка марка. Плюс това, тази бутилка е едва вторият бърбън, който получава наградата. Хенри Маккена е част от базираната в Кентъки дестилерия Heaven Hill, която е известна с други наградени уискит Pikesville Rye. Тази специфична бутилка Mckenna идва от една бъчва с бърбън, която е на възраст 10 години, но въпреки това, уискито изобщо не е твърде скъпо.

2. Redbreast 12-Year

 Уискито е направено от пюре от малцован и неосолен ечемик, който е тройно дестилиран и е на възраст 12 години в буретата с американски дъб. Тези уникални бъчви придават на уискито плодов и сложен аромат с вкусове на шери, плодове и сметана. Ние сме големи почитатели на дестилерията Redbreast, тъй като те са традиционналисти. Те са най-продаваното сингъл малц ирландско уиски в света, произвеждащи бутилки от 1857 г. Както при повечето висококачествени ирландски уискита, тези неща трябва да се пият чисти или с лед. Ако искате коктейл, предлагаме да използвате различна бутилка.

3. Kyeb Creek Cask

Това Cask Strength Rye Whiskey от Knob Creek е поредният победител в Световния конкурс за уискита в Сан Франциско, който спечели „Най-доброто ръжено уиски“ през 2018 г. Това е първото ръжено уиски, което Knob Creek пуска (въпреки че не знаем  колко е ограничена реколтата). Knob Creek е представена през 1994 г. като престижна марка под Jim Beam, което я прави доста млада по американските стандарти за уиски. Независимо от това, бързо превръща в любима на много любители на уискито. Обозначението „cask strength“ се превежда като уиски, което е наистина, наистина силно; тази бутилка има ABV от 59% ABV. Вкусът е изпълнен с аромати като тропически плодове, цитрусово масло и прасковен нектар. Финалът е – познахте – силен, с богата пикантност и нотки на овъглен дъб и мед. Не забравяйте да отпиете това бавно или може би дори да го разредите с пръска вода, за да развиете пълния вкус.

Вижте останалите седем препоръки във втора част на материала.

Харесайте страницата на Хедонист във Фейсбук: https://www.facebook.com/hedonistbulgaria



снимка: Party photo created by senivpetro – www.freepik.com

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share