Бъдещето на пътуването

Никога не е имало година, в която бъдещето на пътуванията да е било толкова важно. В кои държави можете да отидете без да се налага да бъдете под карантина? Ще трябва ли да си направите тест за Covid-19 преди пътуването си? Колко пъти ще трябва да смените маската на лицето си в самолета?

Това беше безспорно труден път, но новата година е тук и се надяваме, че благодарение на отварянето на нови въздушни коридори и по-добрите резултати за коронавируса, пътуванията в чужбина ще започнат да стават по-лесни.

Пътуванията, разбира се, няма да бъдат същите, както преди, но може би това няма да е лошо. Градовете ще бъдат по-тихи, обектите на ЮНЕСКО за световно наследство няма да бъдат пренаселени и въздухът ще бъде по-малко мръсен. Планетата си пое въздух и въпреки че туристическата индустрия страда много, пандемията ни даде жизненоважен урок – че пътуването е привилегия, а не право.

Какво е съзнателно пътуване?

След всичко, което се случи през 2020 г., съзнателният пътешественик е вече тук. Съзнателният пътешественик е човек, който е далеч по-взискателен към пътуванията, които предприема, човек, който може да бъде по-дълго време далеч от дома, защото не знае кога пак ще има възможноста да пътува, човек, който е благодарен за  културата и местните хора, човек, който е не е безразсъден в харченето си на пари.

В бъдеще масово хората ще пътуват до места, които наистина иксат да посетят и които са далечни и непознати за тях. Безразсъдните пътувания или тези, които се повтарят от години, ще намалеят драстично, защото хората вече ценят свободата си и знаят колко лесно може да им бъде отнета.

Много от хората осъзнаха, че смисълът на пътуването далеч не е социалният престиж или харесванията в Инстаграм. Не трябва това да са причините, които ни мотивират да предприемем едно пътешествие. Вълнението, свободата и адреналинът от едно пътуване са в основата на същността му. Трябва да изберем пътувания, които наистина означават нещо за нас и си струват усилията и риска да ги предприемем, предвид ситуацията в момента.

Как ще се променят нашите навици за пътуване?

След месеци на локдаун има всеобщ глад за широко отворени пространства. Например в САЩ държавните и националните паркове са се радвали на огромен приток на посетители след частичното блокиране. Тази тенденцията се запазва и през 2021 г. и ще продължи и след това, тъй като времето, прекарано на открито е най-добрата противоотрова на съвременния шумен градски живот.

Докато хората обмислят по-внимателно начина си на пътуване, те ще търсят хотели и туристически компании, които правят всичко възможно, за да минимализират въздействието си върху планетата. Можем също така да очакваме акредитацията да придобие известност, тъй като потребителите търсят успокоение от законните сертификати за „екотуризъм“. През 2021 г. и след това можем да очакваме плажуващите да сменят слънцето и пина коладите за сянка и кокосова вода. Дори ако посетителите не пътуват специално за детокс преживяване, те ще искат да резервират пътувания, които ги карат да се чувстват по-добре от преди, когато се приберат у дома. Уелнес туризмът ще бъде все по-популярен.

Ангажирането с местните общности по безопасен начин също ще бъде важен аспект на пътуванията в бъдеще, тъй като все повече туристи искат да научават нови неща и да изграждат нови социални контакти. След всичко, през което преминахме миналата година, много хора искат да оставят положителен отпечатък в настоящето и да направят нещо полезно за себе си и за околните. (източник: Евронюз)

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share