Паста „Путанеска“: Фантастично ястие за мързеливия готвач

В продължение на много години разчитам на пастата за лесни и бързи ястия: обикновено приготвям спагети със сирене и черен пипер, когато се прибера вкъщи и се нуждая от нещо бързо или с доматен сос, когато нямам под ръка пресни зеленчуци. Винаги се получава, защото е трудно да объркаш такава рецепта, дори ако си имал лош ден. Но дори и пастата понякога изисква по-специално внимание. Специални поводи гарантират часове, прекарани в задушаване на кайма за болонезе или филетиране и рязане на риба и омари. Ако обаче не искате да отделите нито допълнително време, нито допълнителни пари и все още да работите с фантазия, открих, че паста „Путанеска“ е най-добрият вариант. „Путанеска“ е традиционна италианска рецепта, за която са нужни стандартни продукти – аншоа, каперси, маслини, пикантни люти чушки, консерва с домати – които се забъркват в гъст сос. Можете да използвате каквато искате паста са целта. Хубавото на това ястие е, че ще можете да ползвате продуктите, които сте купили за него, още дълго време. Добавете каперси към следващата рецепта с пиле, каквато и да е; започнете да слагате аншоа във всичко, базирано на домати. Нито една от тези съставки не е особено скъпа или трудна за намиране, но ще ги ползвате дълго време.

Така че ето как да приготвите всичко: сложете малко вода да заври, сложете аншоата в олио, добавете чесъна и чилито, пригответе си спагетите, добавете останалите неща към соса си и го оставете да къкри и да се сгъсти. Смесете готовата паста със соса и готово. Дори не ви е нужна салата.

Паста „Путанеска“

(Адаптирано от Марк Битман и Найджела Лосън)

2 порции

Продукти

Зехтин, една супена лъжица

3 аншоа или повече, ако са малки или обичате

2-3 скилидки чесън, смлян или та паста

Голяма щипка чили

Прясно натрошен черен пипер

½ паста –  лингуини, фетучини или спагети

Сол

2 супени лъжици каперси, изплакнати и отцедени

⅓ чаша маслиникаламата или сушени, нарязани на едро

1 консерва белени домати, изцедени от водата

Малко  вино или вермут, ако имате

Шепа нарязан магданоз или босилек

Сложете голям съд с вода да заври. Тя трябва да бъде подсолена.

В широк тиган загрейте олиото и добавете аншоа. Бъркайте докато започне да се стопява в олиото. Добавете лют червен пипер и черен пипер  и оставете да къкри още една минута.
Добавете макароните към врящата вода, разбъркайте няколко секунди, за да не залепне. Добавете отцедените домати, каперси и маслини в тигана, след което го оставете да къкри на ниска температура за около 10 минути, докато сосът стане по-тъмен и плътен. Тук можете да добавите малко вино или бял вермут.
Когато вашата паста е al dente – все още не е мека, но не е твърда и хрупкава отвътре – отделете една чаша от водата,  в която са се варили, след което изцедете макароните и ги добавете в тигана. Добавете и по-голямата част водата, която ще помогне всичко да се смеси и оставете на котлона за минута. Украсете с билки и опитайте.

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share