За двадесет и шести път Банско пулсира в ритъма на джаза

За двадесет и шести път Банско ще пулсира в ритъма на джаза. Още шест дни и нощи музиката ще завладява планинския град, а началото на „Банско джаз фестивал“, който е една от емблемите на този многолик град, бе поставено тази вечер със „Среща в приказка(та)“ с музиката на Йосиф Цанков, с Франк Гамбали и неговият звезден бенд и с българските музиканти от Cinga Manga Funk.

Фестивалът дава заявка за събитие, което ще остави спомени в своята публика още с първата вечер, в която хедлайнер е музикантът с награда „Грами“ и три номинации Франк Гамбали. Гамбали излиза на сцената със своя бенд, собствена музика и много импровизации. 

Свирил съм в Пловдив, помня публиката, тя беше наистина невероятна, надявам се че и тази вечер ще бъде същата тук в Банско, каза на пресконференция непосредствено преди официалния старт на „Банско джаз фестивал“ Франк Гамбали. За публиката в планинския град музикантът и неговият бенд са подготвили селекция от музика на Гамбали и много импровизации. Това е забавната част и удоволствието от един концерт, всеки от моята група е силен в импровизациите, това е есенцията на джаза според мен – имаш темата и импровизираш около нея, каза музикантът и допълни на шега, че „ако трябваше на всеки концерт да свиря едно и също щях да съм полудял“. 

Тази вечер музикантът излиза на сцената обаче не със своята китара. При полета инструментите му са изгубени. „Това е малко странно за мен, всеки инструмент е личен, но ще се справя“, каза Гамбали. Съдействие в тази ситуация идва от българската група Cinga Manga Funk, които разкриха на днешната пресконференция, че известният австралийски музикант ще свири с китарите на Ангел Демирев. 

Официалното начало на фестивала поставиха Велислав Стоянов, Милен Кукошаров, Борис Таслев, Атанас Попов, със специалното участие на щрайха на Симфоничния оркестър на Българското национално радио и с диригент Любомир Денев – син. „Среща в приказка(та)“ е един проект на Вили Стоянов, който представя нов прочит и поглед към музиката на неговия дядо, Йосиф Цанков. Аранжиментите са дело на Милен Кукошаров – един от най-талантливите пианисти у нас. 

За 26-и път в Банско ще звучи джаз в следващите осем дни и нощи, каза на откриващата пресконференция кметът на града Иван Кадев, който посочи, че фестивалът се радва на голяма слава не само у нас, но и в чужбина. „Всеки август нашата красива община се превръща в дом на културни и музикални виртуози. „Банско джаз фестивал“ не е просто събитие, това е вдъхновение, среща на страст, талант, мост между културите и музикалните стилове“, каза още Иван Кадев. 

Повече от 200 изпълнители излизат тази година в 30 концерта, 24 от които на основната сцена и шест за млади талант. За втора поредна година „Банско джаз фестивал“ дава сцена за изява на бъдещите звезди в българската джаз музика, каза кметът на Банско. 

Новото тази година е първата в страната постоянна джаз експозиция, която е открита в читалище „Никола Вапцаров“ и в нея може да се проследи историята на джаза в страната. Експозицията е жива и ще продължи да се разраства с материали и лични вещи на български музиканти, които са оставили своя силен отпечатък в историята на този стил. 

Програмата на „Банско джаз фестивал“ представи председателят на Асоциация Фестивалите в България Илияна Щерева – Иванова, която е и съорганизатор на фестивала. Концертите започват всеки ден от 11 часа на открита сцена в градския парк, следват семейни игри, джаз точки на различни места по живописната улица „Гоце Делчев“, вечерни концерти и джемсешън. БТА

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share