Как да се насладите на Мароко?

Да пътуваш до Мароко означава да изживееш едно от истинските бижута на Северна Африка. Това е земя с голямо историческо и културно значение. Земя на безкрайно разнообразие и постоянни изненади, земя на ислямско имперско величие и староевропейска елегантност. Мароко е страна, в която миналото и настоящето живеят заедно в очарователна хармония.

1. Залези, изгреви и звезди в Сахара

Посетете най-голямата пустиня в света за невероятни изживявания, които ще помните с години напред. Можете да се насладите на обиколки в Мароко, включващи възможност за извършване на дейности като яздене на камила по изгрев и къмпингуване в пустинята – предоставяйки една от най-добрите гледки към звездите в света.

2. Живописни планини

Обширната планинска верига Атлас покрива по-голямата част от Мароко. Върхът на планината Тубкал или Джебел Тубкал е най-високата точка на Високите Атласки планини и обещава невероятни гледки. Преходът до Тубкал всъщност отнема само няколко часа по най-прекия маршрут, така че може лесно да се впише в дълъг уикенд или кратка почивка. Или можете да изберете по-дълъг маршрут, за да изследвате други проходи и долини в района. По пътя останете в берберските села и научете за техния традиционен начин на живот.

3. Цветни пазари

Потопете се в гледките, миризмите и звуците на пазарите в Мароко, известни като сукове. С много цветни стоки, които се предлагат, можете да си вземете евтин сувенир от почивката си, като се пазарите с търговците. И няма да намерите само сувенири, а и неща като екзотични подправки, вкусна храна и дори малки закътани места, в които да се отбиете за ментов чай. Това е чудесен начин да станете свидетели на културата на шума и суетата на Мароко. Някои от най-големите и най-добри пазари могат да бъдат намерени в Маракеш, известен още като „Червения град“.

4. Оживени имперски градове

Четирите имперски града на Мароко са Фес, Маракеш, Мекнес и Рабат. Всеки от градовете е бил столица на Мароко в даден момент; Рабат е настоящата столица. Струва си да посетите всеки от тези 4 града. По този начин ще успеете да откриете красивите и исторически медини и ще се потопите в културата на Мароко. Всеки град има свой собствен уникален чар, от величествения и оживен Фес с цветните му цехове за кожа до по-спокойния Мекнес.

5. Страхотен туризъм и колоездене

Извън имперските градове има огромен пейзаж, който да откриете пеша или с колело. Разбира се, Атласките планини имат невероятни пешеходни пътеки, но друго идеално място за разходка е дефилето Тодра. Тази поредица от варовикови речни каньони, облицовани със скали с цвят на охра, създават много приятна разходка.

Или за различен начин да пътувате из Мароко, можете да се насладите на колоездене в Южния оазис. Там ще откриете някои от по-неизвестните долини и планински проходи на Мароко.

6. Плажове със златен пясък

Посетете крайбрежието на Мароко и ще откриете красиви златисти пясъчни плажове, идеални за почивка или изпробване на водни спортове. Препоръчваме да посетите плажа Есауира, където всеки, от малки деца до възрастни,  имат възможността да се научат да сърфират.

7. Вкусна храна

Тажини, фалафел, кус-кус, хляб, сладкиши – мароканската храна е добре позната в цял свят. Посетете Мароко за автентична храна като тагини и няма да останете разочаровани. Миризмите ви удрят, докато се разхождате из суковете, а ярките цветове на купищата подправки са празник за очите. По време на пътуването си, посещавайте местните кафенета и ресторанти, които сервират традиционна кухня, за разлика от по-големите и известни места, които са се отдалечили от традиционната мароканска кухня.

Източник: Explore

Share