7 начина да преминете към по-минималистичен начин на живот

От момента, в който се родим, ни се казва да преследваме повече. Рекламите от всяка телевизия, радио, вестник, списание, билборд и уебсайт ни крещят ежедневно, че повече е по-добре. В резултат на това работим усилено, за да можем да похарчим безброй пари за закупуване на най-големите домове, най-луксозните коли, най-модерните дрехи и най-готините технологии.

Но всички знаем, че не е вярно. Дълбоко в себе си всички знаем, че щастието не може да се купи в универсален магазин – повече не е непременно по-добре. Казва ли са ни тази лъжа толкова много пъти, че започваме да й вярваме.

Но какво ще стане, ако в действителност има повече радост от преследването на минималистичен живот и умишленото живеене с по-малко?

Тази истина ще промени почти всичко за нас. Това би променило начина, по който използваме времето си, енергията и парите си. Ще промени къде фокусираме вниманието и умовете си. Това би променило самата основа на живота ни. И ако е вярно, ще ни даде свободата да преследваме нещата в живота, които ценим най-много. С други думи, минималистичният живот би могъл да промени живота ни.

За съжаление, за някои идеята за минимализъм е твърде контраинтуитивна. Това е подход към живота, с който те никога не са били запознавани. Предимствата на минималистичния живот никога не са били формулирани. В резултат на това прехода към подобен начин на живот е твърде голям скок…

Но може би има по-лесен начин от това да скочите с двата крака… може би животът като минималист може просто да бъде изпробван за малко. О, човек може да не изпита всички предимства, които се предоставят на онези, които скачат с двата крака в този вид живот, но те просто може да вкусят достатъчно, за да продължат по пътя.

За тази цел ще ви предложим 7 области от живота, където бихте могли да живеете по-минималистично. Провеждането на всеки експеримент в продължение на 3-4 седмици ще даде добро усещане за практическите ползи от минималистичния живот.

7 начина да опитате минималистичния живот и да живеете с по-малко

1. Дрехи. Според статистиката носим 20% от дрехите си през 80% от времето. Това означава, че много от нас имат гардероби, пълни с дрехи, които вече не ни харесват или вече не ни стоят правилно. Те просто заемат място. Простото упражнение да прегледате гардероба си и да премахнете всички неизползвани дрехи прави гардероба ви по-лек, сутрините ви по-малко стресиращи и гардероба ви пълен с неща, които обичате.

2. Декорации. Много от декорациите в домовете ни нямат лична стойност за живота ни. Те просто са съвпаднали с цвета на килима или са били на разпродажба, когато сте влезли в магазина. За съжаление, те отвличат вниманието на вас и вашите гости от декорациите в дома ви, които споделят вашата история и подчертават вашите ценности. Отделете малко време, за да преминете през дома си с проницателно око. Оставете само декорациите, които са най-смислени и най-красиви. Вашият дом ще започне да споделя вашата история по красив начин.

3. Играчки. Твърде често попадаме в линията на мислене, която казва, че повече е по-добре… както и нашите деца. Започваме да купуваме и събираме твърде много играчки за нашите деца. В резултат на това децата ни нямат нужда да се учат как да бъдат креативни, внимателни или споделящи. В това отношение по-малко играчки могат да бъдат от полза за вашите деца по много начини. Въпреки че може да искате да се консултирате с децата си, преди да изхвърлите техните неизползвани играчки, има доста голям шанс само след няколко седмици старите, неизползвани играчки да бъдат забравени.

4. Съдове за готвене. Изглежда никога няма достатъчно място за съхранение в нашите кухни. И все пак повечето от нашите баби са готвели много по-често, много по-сложно и много по-добре от много от нас днес… в много по-малки кухни. Истината е, че когато става въпрос за готвене, простото почти винаги е по-добро. Имаме нужда от много по-малко прибори за готвене, отколкото притежаваме в момента. В резултат на това нашите чекмеджета, шкафове и плотове могат да бъдат много по-добре организирани и полезни, ако просто притежаваме по-малко.

5. Телевизори. Средностатистическият човек гледа 4 часа и 35 минути телевизия всеки ден. В средностатистическия дом телевизорът е включен през повече от една трета от деня – 8 часа и 14 минути, за да бъдем точни. Ние буквално седим на дивана, докато животът минава покрай нас. Експериментирайте с притежаването на по-малко телевизори. В резултат на това ще гледате по-малко. И когато го направите, ще бъдете по-склонни да го правите само като семейство.

6. Плотове. Безпорядъкът е форма на разсейване. Привлича вниманието ни и пренасочва мислите ни – дори само за миг. Всичко, което стои на вашите плотове, се състезава за вашето внимание. За съжаление сме толкова свикнали с тези разсейвания, че вече дори не ги забелязваме… докато не бъдат премахнати. Експериментирайте, дори само за 7 дни, като поддържате плотовете си напълно чисти. Съхранявайте нещата в чекмеджета, шкафове, килери или кутии за временно съхранение. След една седмица вероятно ще върнете част от тях в името на удобството, но можем да се обзаложим, че няма да върнете всичко.

7. Мебели. Може да изисква вдигане на тежко, но ако сте готови за предизвикателството, премахването на излишните мебели от стаите ви веднага ще отвори значително пространство и въздушен поток в дома ви. Рядко използваните мебели във вашия дом са бързо разпознаваеми и заемат повече място, отколкото предполагате. Разбира се, този експеримент изисква място за съхранение на вашите мебели по време на пробния период, но това е бърз и лесен начин да премахнете някои от най-големите пречки от дома си.

Разбиването му по този начин прави минималистичния живот да изглежда много по-достъпен. Няма изискване за това колко бързо трябва да намалите вещите, които притежавате. Няма краен срок на това да започнете да живеете с по-малко.

Източник: Becoming minimalist

Share