Карибската кухня – кулинарната перла на Атлантическия океан

Каква е карибската кухня?

Карибите са място където се смесват много вкусове. Това е кулинарното наследство на имигрантската кухня – смесица от местни съставки от островите и съставки и техники за готвене, донесени от други култури. Вкусовете, които характеризират карибската кухня, идват от множество култури като Африка, Азия, Индия и Европа. Повечето от тези синтези в карибската кухня са донесени от времето на колонизацията и износа на работна ръка от тези страни към Карибите.

Cocina criolla, което буквално се превежда „креолска кухня“. Повечето американци ще свържат креолската кухня с кухнята на Луизиана, но тук не е така. На испаноговорящите острови, criollo се отнася до испански американци от европейски произход.

Какво прави карибската кухня уникална?

Карибската храна е продукт на много различни култури и вкусове, събрани заедно. Карибската храна е създадена от индианците араваки, кариби и таино, но с течение на времето британците, французите, испанците, дори африканците и китайците са допринесли за нейното основаване и са я превърнали в нещо съвсем различно и уникално от всичко останало в света.

Тази кухня е смела, свежа и ароматна.

Какви са основните съставки в карибската кухня?

За да разберете карибската кухня, първо трябва да научите съставките, които се използват предимно от островитяните.

Най-важните съставки са…

Жизненоважни съставки: Arroz (ориз), cilantro (кориандър), platanos (плантани), habichuelas (боб), манго, ананаси, (кокос), папая, цитрусови плодове, авокадо, домати, чушки и огромно разнообразие от кореноплодни зеленчуци като сладки картофи, хлебно дърво и юка. Тази уникална комбинация от съставки създава вкус, който лесно се различава от всеки друг вид храна.

Подправки като: кимион, кориандър, бахар, джинджифил, канела, индийско орехче, карамфил, чесън, червен пипер, черен пипер, чесън на прах, риган.

Карибската кухня включва морски дарове, пиле и свинско. Но морските дарове са най-ценната перла за островите. Фасулът и бобовите растения също присъстват в много ястия и могат да се използват като протеин.

Най-добрите карибски ястия, които да пробвате:

1. Mofongo – пюре от плантани. Това е мека каша като картофеното пюре.

2. „Джърк“ пилешко – може да варира в пикантност в зависимост от това кой го прави или региона.

3. Боб с ориз – Има много сортове, използвани от различни острови и оризът може да бъде бял или жълт.

4. Пържен плантан – може да бъде смачкан или направен във формата на малко кюфте.

6. Сладки плантани – Зрелите плантани пожълтяват и имат сладък вкус. Притежават естествени захари, които се карамелизират при готвене.

5. Печено прасе – Традиционно се пече цяло прасе на шиш.

6. Пържена риба – Пресният улов от местните рибари е пържен, придружен предимно от авокадо или пържен плантан.

Кое е най-известното ястие на Карибите?

Ами това е „Джърк“. Типичният вкус на Ямайка и една от най-известните кухни на Карибите, „джърк“ се отнася до много пикантно овкусяване, нанесено върху пилешко или друго месо. Може да варира в интензитета на пикантност. След като поеме вкуса, месото се опушва и/или пече на скара до съвършенство.

Няколко факти за карибската кухня

• Кокосовото мляко почти винаги е магическата съставка в  карибските ястия – от зърнени храни до сосове и десерти

• Тази кухня включва тонове плодове и зеленчуци

• НЕ всички карибски ястия са пикантни

• Печенето на скара или барбекю е много популярна техника за готвене

• Независимо колко горещ е климатът, карибската кухня включва много супи и яхнии

• Докато бананите и плантаните може да изглеждат еднакво, техният вкус, текстура и употреба в готвенето са напълно различни. Те могат да се използват в солени или сладки ястия и също зависи от това колко са узрели.

Карибската кухня има по нещо за всеки. Опитайте нещо ново. Вземете някои съставки от местния пазар. Следващия път, когато имате възможност да опитате  от карибската кухня, не се колебайте.

Източник: Chef Zoe Rodz

Share