Как да бъдем по-малко заети

В днешни дни фразата „Зает съм“ се превърна в новото „Добре“. Например, когато попитате някого как е, той отговаряше: „Добре“. Но сега всеки отговаря „Зает“.

Изглежда заетостта се е превърнала в стандартно състояние за твърде много от живота ни.

Но наистина ли състоянието на заетост подобрява живота ни? Със сигурност не. Статистиката сочи, че 75% от родителите са твърде заети, за да четат на децата си вечер. Нараства броят на децата, записани на занималня или извънучилищни дейности. Хората трудно намират възможност за ваканция в наши дни. Много от нас живеят с екстремен стрес всеки ден. Това е проблем. Станахме твърде заети.

Но не е задължително да е така. Заетостта не е неизбежна.

Всеки от нас може да предприеме съзнателни стъпки, за да разтовари живота си.

Обърнете внимание на това полезно ръководство как да станете незаети:

1. Осъзнайте, че да си зает е избор. Това е решение, което вземаме. Никога не сме принудени да водим зает начин на живот. Първата и най-важна стъпка към това да станем по-малко заети е просто да осъзнаем, че нашите графици се определят от нас. Имаме избор по въпроса. Не е нужно да живеем натоварен живот.

2. Спрете да възхвалявате заетостта. Заетостта сама по себе си не е повод за чест. Всъщност, насочена към погрешни занимания, тя е ограничаващ фактор за пълния ни потенциал. Добре е да не си зает. Повторете това с мен: Добре е да не си зает.

3. Оценявайте и планирайте почивката. Една от причините, поради които много от нас поддържат натоварени графици, е, че не осъзнават стойността на почивката. Но почивката е полезна за телата, умовете и душите ни. Отделете един ден в седмицата за почивка и за семейството. Сложете го в календара си. Тогава го пазете на всяка цена.

4. Преразгледайте приоритетите си. Станете по-съзнателни, когато стане дума за приоритетите и стремежите ви в живота. Определете отново кои са най-значимите приноси, които можете да предложите на този свят. И планирайте времето си около тях първо. Заетостта в основата си е свързана с неправилно подредени приоритети.

5. Притежавайте по-малко вещи. Нещата, които притежаваме, отнемат много повече време и умствена енергия, отколкото предполагаме. Те трябва да бъдат почистени, организирани и поддържани. И колкото повече притежаваме, толкова повече време ни е необходимо. Притежавайте по-малко неща и ще намерете повече време заради това.

6. Култивирайте пространство в ежедневието си. Отделете време за обяд. Намерете място сутрин, за да седнете на тихо, преди да започнете деня си. Инвестирайте в уединение, медитация или йога. Намерете възможност за почивки в работата между проектите. Започнете веднага да култивирате малки моменти на пространство в иначе натовареното си ежедневие.

7. Намерете свободата в думата „не“. Сенека пише: „Всички са съгласни, че нито един стремеж не може да бъде успешен, следван от човек, който е зает с много неща.“ Разпознайте присъщата стойност на думата „не“. Да се ​​научите да казвате „не“ на по-маловажни ангажименти отваря живота ви за преследване на най-важните.

Думата „зает“ не е необходимо да ви определя. Незаетостта е възможна. Добре е да си доволен от спокойния живот. Не звучи ли прекрасно в момента?

Източник: Becoming Minimalist

Share