„Шанел“ организира панаир на висшата мода в Париж

„Шанел“ направи всичко възможно, за да разчупи помпозната страна на дефиле, представящо висша мода в Париж, с модели в къси, блестящи тоалети, разхождащи се сред оживен бестиарий във временната изложбена зала „Гран Пале“, съобщават Франс прес и Ройтерс.

Свръхразмерни скулптури на сърна, куче, птица, слон, и дори камила на колелца бяха докарани на сцената, откъдето излязоха първите модели в бяло. 

Според бележките на дефилето моделите се движат около менажерията, направена от дърво, картон или хартия, в духа на „спонтанен провинциален фестивал“. 

С този семпъл декор, представен като годен за рециклиране – ново сътрудничество с художника Ксавие Вейлан, артистичният директор на „Шанел“ Виржини Виар още повече се отдалечи от вселената на своя предшественик Карл Лагерфелд и неговите легендарни ревюта, възпроизвеждащи реалистични супермаркети, плажове или алпийски хижи.

Силуетът е добре оформен, младежки и лесен за носене, с елементи от висшата мода, претворени в изключителни бродерии.

Костюмът на „Шанел“ се носи с мини поли или шорти. като намигване към декора, сакото е украсено с бродирана кучешка глава. Структурираните рокли и палта също са къси.

Дългите рокли са със семпли линии. Гащеризони без ръкави, бродирани с цветя, са алтернатива за излизане, но не прекалено елегантна.  

Шапка тип бомбе и черна или бяла папийонка, носени на врата и привличащи погледа към устни в червено, са най-добрите аксесоари за тази колекция висша мода за сезона пролет-лято 2023 г.

На краката – двуцветни ботинки – в черно и бяло или златисто и черно, с малки токчета. 

Макар постановката да разчупва кодовете на дефиле на висшата мода, свързано с обемни рокли, достойни за музеи, главозамайващи токчета и забавен ритъм, се запазва една страхотна традиция: булчинската рокля за последна визия.

Тази на „Шанел“ е в духа на колекцията: къса, прилепнала по тялото, съчетана със златисти ботуши,  бяла папийонка и воал с бродирани птици, подобно на роклята. БТА

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share