Топ 5 на най-подценяваните кухни

Обичате ли да експериментирате, когато ядете или сте хора на навика? Предвид разнообразието от кухни е трудно да изберем точно какво да  пробваме. Ако желаете да излезете от кулинарната си зона на комфорт, ето пет недооценени кухни от цял ​​свят.

Етиопска кухня

Изхвърлете приборите за хранене и опитайте богатите на аромати, пикантни етиопски яхнии, загребвайки ги  с инджера (огромен, леко порест плосък хляб, направен от брашно от теф). Освен че е вкусна, етиопската кухня е чудесна за вегетарианци и вегани, тъй като много ястия са на основата на зеленчуци и леща.

Какво да пробвате: Doro wat (пикантна пилешка яхния), kitfo (говеждо тартар, смесено с подправено избистрено масло, известно като kibbe), и misir wat (червена леща яхния).

Скандинавска кухня

Ако си мислите, че скандинавската храна е само кюфтенца и херинга, помислете отново. Да, има изобилие от риба (като сушена и пушена сьомга, раци, скумрия), но има и ястия от свинско и телешко месо (идеални за студени зими), ръжен хляб, пастети и сладкиши, подправени с канела и кардамон. Едно от най-популярните ястия е smörgåsbord – отворени сандвичи и други топли и студени ястия, сервирани на шведска маса.

Какво да пробвате: Smörgåsbord, gravlax, aquavit (най-популярната спиртна напитка в Скандинавия) и, разбира се, кюфтенца.

Малайзийска кухня

Малайзийската кухня е смесица от уникални вкусове, с влияния от Китай, Индия и други. Има огромно разнообразие от ястия, които да опитате, от къри лакса и пържени в уок нудли до ароматно говеждо ренданг и риба асам. Националното ястие на Малайзия е nasi lemak – ориз, приготвен с кокосово мляко и листа от пандан, поднесен с пикантен самбал, хрупкава пържена аншоа, печени фъстъци, твърдо сварено яйце и понякога пържено пиле или къри.

Какво да пробвате: Nasi lemak, говеждо rendang, char kuey teow (оризови нудли със скариди и китайска наденица) и roti canai (хлебчета, обикновено сервирани с леща или къри).

Иранска кухня

В Иран прости ястия като кебапчета и яхнии се подобряват от пресни билки, шафран, шамфъстък и семена от нар. Киселите вкусове са популярни, така че ще намерите берберис и вишни в ориз и сушени лаймове в традиционната ghormeh sabzi (яхния с билки). Ако харесвате турска храна, определено трябва да опитате иранска.

Какво да пробвате: Fesenjan (пилешка яхния, овкусена с нар и смлени орехи), zereshk polo (шафранов ориз с пиле и берберис) и kašk-e bademjan (разядка с патладжан).

Непалска кухня

Ако сте уморени от класиката на кърито, време е да откриете непалската кухня! С голямото си разнообразие от ястия от леща и зеленчуци, това е чудесен избор, ако се опитвате да ядете по-малко месо. Едно от най-популярните ястия е dal bhat – просто, засищащо ястие от подправена леща , поднесена върху ориз, често с пикантно чътни или туршия.

Какво да пробвате: Momos (задушени кнедли), агнешко Gorkhali, dal bhat и thukpa (супа с нудли).

Източник: OpenTable

Share