10 страхотни ресторанта в Истанбул

Страхотните ресторанти в Истанбул често се специализират в анадолска кухня с източни и западни влияния. Разнообразният гастрономически пейзаж на града обаче включва егейски, средиземноморски и международни ястия. Месото и морските дарове може да са популярни, но има много предложения за вегетарианци. Можете също да вечеряте със стил в историческо имение или на тераса на покрив с изглед към Босфора.

Независимо дали искате да опитате класика, вдъхновена от Османската империя, азиатски фюжън ястия или критски изкушения, има ресторант, който е идеален за вас. За да ви помогнем да стесните търсенето си, разгледайте нашите най-добри избори за отлични ресторанти в Истанбул.

1. Çiya Sofrası

Çiya Sofrası предлага домашни турски ястия със смели и живи вкусове в спокойна обстановка. Гостите могат да седят на открито, на един от 3 етажа или на терасата на покрива. Сред фаворитите в менюто са предястия като мезе и салати и основни ястия като сезонни яхнии и агнешки шишчета на скара на дървени въглища.        

Ако искате маса на покрива или до прозореца, препоръчваме да направите резервация предварително. Може да се наложи да изчакате около 30 минути, за да седнете вечерта през почивните дни. Можете да избегнете блъскането с тълпите, като се отправите към ресторанта за обяд.

2. Beyti

Beyti е любимец на местните жители от 1945 г. Ресторантът заема сграда в османски стил с традиционен декор. Докато си почивате на закрито или на терасата, можете да се насладите на сочни мешани и агнешки скари, съчетани с чаша хубаво вино. Не забравяйте да опитате известния кебап Beyti, който е чудесен за обяд или вечеря.

За Beyti обикновено има голямо търсене, така че си струва да резервирате маса предварително, независимо в кой ден възнамерявате да посетите ресторанта. Правенето на предварителни планове за пътуване също е силно препоръчително – ресторантът е на около 20 километра от центъра на Истанбул.

3. Ulus 29

Ulus 29 е луксозен ресторант, който предлага гледка към Босфора и мостовете на Истанбул от терасата си. Освен че е ресторант, който сервира регионални ястия със сезонни продукти, той се гордее с модерен бар и нощен клуб, който е домакин на международни диджеи през уикендите.

Препоръчваме да опитате сухо отлежалите меса с домашна паста, последвани от домашен сладолед. Има около 4500 вина, от които можете да избирате, въпреки че коктейлите винаги са много вкусни. Резервирайте маса предварително, ако искате да вечеряте на покрива навреме за залез слънце.

4. Banyan

Азиатската фюжън кухня в ресторант Banyan черпи вдъхновение от западните и източните култури, улавяйки душата на Истанбул. Масите са разположени на терасата на историческа сграда до Босфора. Някои от най-поръчваните ястия включват съчуанска пържола, дим сум и патица сатай.

В съответствие с фокуса си върху здравословната кухня, ресторант Banyan предлага разнообразие от креативни пресни плодови сокове и чайове. Предлагат се и много коктейли и алкохолни напитки, ако искате да разпуснете. Докато сте тук, разгледайте джамията Ortaköy, която е на 3 минути пеша.

5. Feriye Lokantasi

Във Feriye Lokantasi можете да се насладите на класически турски ястия в сграда, която е пример за класическа османска архитектура от 19-ти век. Ресторантът използва готварски техники от 12-ти век нататък, за да отпразнува османската кухня. Популярни ястия включват манти (пълни джобчета от тесто) и пикантно сушено говеждо. Не се страхувайте да си поръчате и вино.

Feriye Lokantasi може да бъде особено зает през лятото, когато терасата му привлича до 2000 гости. Благодарение на размера си, обикновено няма чакане за маса, освен в събота вечер. Ако харесвате тиха атмосфера, препоръчваме да отидете до ресторанта за обяд.

6. Giritli

Ресторант Giritli сервира критска кухня и предлага на гостите елегантна вечеря на закрито или в двора. Студените мезета са популярно предястие, последвано от октопод на скара или denizci pilavı, което е ястие с морски дарове на основата на ориз. Ако искате нещо освежаващо опитайте пържените зеленчуци, гарнирани с köpoğlu (кисело мляко с чесън).

Ресторант Giritli предлага меню с фиксирана цена през уикендите и а-ла-карт меню през цялата седмица. И двете менюта се променят според сезона, но винаги има много вкусни морски и месни ястия. След вечеря добавете нотка романтика към нощта, като се отправите към емблематичната Синя джамия, която е на около 700 метра.

7. Sunset Grill & Bar

Sunset Grill & Bar е чудесно място да се потопите в японската и средиземноморската кухня на тераса с изглед към Босфора. Това е един от най-високо оценените ресторанти за двойки в Истанбул. Избата съдържа някои от най-редките изискани вина в света, като Château Latour и Sassicaia.

Sunset Grill & Bar обикновено е най-натоварен след 20:00 часа, като обядът е най-спокойното време за посещение. Препоръчваме да резервирате предварително, ако планирате да посетите ресторанта през уикенда.

8. Mikla

Mikla сервира това, което описва като „Нова анадолска кухня“, използвайки пресни, местни продукти и смесица от съвременни и древни техники за готвене. Разположен е на терасата на покрива на хотел, с панорамна гледка към града. Ако искате да опитате по малко от всичко, поръчайте менюто за дегустация в комбинация с турско вино.

Mikla е награден ресторант и масите често са много търсени ежедневно, така че си струва да резервирате предварително. Работи всеки ден (без неделя) от 18:00 до късно.

9. Yeni Lokanta

Yeni Lokanta е един от най-добрите ресторанти в Истанбул за модерна турска кухня, приготвена с местни продукти. Сезонните менюта варират, но популярните ястия включват paçanga (местен пълнен сладкиш), равиоли от сушени патладжани и хумус. Горещо препоръчваме sucuk (наденица) с бобено пюре.

Уютната обстановка на Yeni Lokanta го прави идеално заведение за вечеря през делничните дни. Независимо кога посещавате, обикновено няма да ви се налага да чакате за маса. Само не забравяйте, че ресторантът затваря в 16:00 или 18:00 часа през повечето дни.

10. Mürver

Ресторант Mürver в Novotel Istanbul Bosphorus има меню, което включва почти всяка съставка – от зеленчуци до калмари и пържоли – приготвени на скара на открит огън. Популярното ястие от октопод е вкусно предястие, особено когато е последвано от невероятното тракийско агнешко на ресторанта. Можете да опитате и някой от известните коктейли, които ресторанта предлага.

Обикновено не е необходимо да резервирате маса предварително, но бъдете готови да се попаднете на тълпи от хора вечер. Ресторант Mürver обикновено е най-натоварен след 20:00 часа, но си струва да седнете навреме за залеза и за романтична гледка към полуострова.

Източник: Hotels.com

Share