Бихме ли били по-щастливи, ако приемем, че не сме перфектни?

Стремежът към съвършенство вреди на здравето ни, твърдят изследователи. По-добре е да прегърнем това, че сме обикновени и да бъдем щастливи.

В своята книга „Даровете на несъвършенството“ изследователят и автор Брене Браун описва себе си като „възстановяващ се перфекционист от свръхамбициозност“.

„Перфекционизмът е саморазрушителен, просто защото няма такова нещо като съвършенство. Това е непостижима цел“, заявява Браун пред сайта PositiveNews.

Изследвания са установили връзки между перфекционизма и психични болести, вариращи от депресия и тревожност до хранителни разстройства, хронична умора и посттравматично стресово разстройство.

Едно проучване на 40 000 студенти във Великобритания, САЩ и Канада между 1989 и 2017 г. установява, че чертите на перфекционизма са по-разпространени сред младите хора днес, отколкото преди 30 години.

Според изследването има тенденция при младите хора, че трябва да бъдат перфектни във всяко едно отношение, за да получат одобрение и да бъдат щастливи. Томас Къран и Андрю Хил, изследователите, ръководещи изследването, обясняват, че това се дължи на голямата конкуренция в личен и професионален план.

„Стремежът към нереално високи стандарти и чувството на неудовлетворение, тъга и безполезност, ако не успеете да ги постигнете, са ключовите характеристики на перфекционизма“, обяснява д-р Фушиа Сироа, изследовател по психология в университета в Шефилд.

Проблемът е не толкова в самите цели, които си поставяме, а в това какво правим, ако не успеем да ги постигне.

„Част от човешката природа е да се стремим отвъд това, което сме и да искаме все повече и повече“, казва тя. „Но понякога е невъзможно да се направи и това също е добре. Има моменти, в които трябва да си кажем: Не успях да стигна до там, но стигнах до тук. Справих се добре в тази област (не перфектно)“.

Придържането към малко по-ниски стандарти е процес на обучение. Част от него е да се научим да бъдем по-добри към себе си. В човека е заложено да допуска грешки и не винаги да постига целите си и ние трябва да приемем това.

Щастливи сте, че сте компетентни в дадена област, но не сте експерти? Това би могло да открие пред вас възможността да опитате някое ново хоби, с което да експериментирате, вместо да се съсредоточавате върху това да бъдете перфектни само в едно.

Научете се да оценявате обикновените неща около вас – хубава книга, топъл чай, красиви цветя, понякога дори тишината или дъжда. Това със сигурност ще ви помогне да повдигнете настроението си и да постигнете вътрешен мир. Photo by Noah Silliman on Unsplash

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share