„Фенди“ представи колекция, посветена на знаковата си чанта „Багета“

Модна къща „Фенди“ представи в Ню Йорк колекция в стил поп и ърбан, посветена на знаковата си чанта „Багета“ за 25-ата й годишнина, съобщи АФП.

Момчета и момичета дефилираха в Манхатън под звуците на електро и хаус музика пред огромно огледало в удобни пуловери, поли и дълги чорапи, с каскети и бонета на главите. 

Небрежният стил става по-сложен в полите-парашут, целофановите пелерини и големите шапки от рециклирана кожа  във флуоресцентни тонове.

В колекцията пребладават сребристото и флуоресцентното жълто, определени като „местни цветове“. Първият е отражение на стъклените фасади на безбройните небостъргачи в бетонната джунгла на Ню Йорк, а вторият напомня за предпазните жилетки, носени от вездесъщите работници в града, обяснява „Фенди“ в бележката си за колекцията.

Компактната правоъгълна чанта „Багета“ стана много популярна, след като актрисата Сара Джесика Паркър я носеше в сериала „Сексът и градът“. 

За създаването на колекцията допринасят не само Силвия Вентури Фенди и художественият директор за дамска мода Ким Джоунс, но и Марк Джейкъбс, „Тифани“, Сара Джесика Паркър и японският поизводител на чанти „Портър“. Резултатът е, че компактната чанта, която се носи под мишница като франзела (багета), е под всякакви форми – като джобове, изобразена е върху ръкавици, якета, пуловери, шапки.

Линда Еванджелиста обяви, че основната колекция на „Фенди“ за сезона пролет-лято 2023 ще бъде представена на Седмицата на модата в Милано.

След няколко сезона на почти пълно отсъствие или намалени формати през 2020 г. и 2021 г. заради КОВИД-19, Седмицата на модата в Ню Йорк, която открива поредицата от четирите големи модни форуми – преди Лондон, Милано и Париж, се завръща към своя ефективен ритъм със 101 дефилета в официалния календар до сряда. 

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share