Едно пътешествие до Модена

Когато човек мисли за Модена, Италия, се сеща за едни от най-бързите автомобили в света. Въпреки това, в този италиански град има повече от това, което изглежда. Модена е град, който има дълбоки корени в историята и културата на Италия. Това е толкова богато, жизнено и очарователно място по толкова различни начини. Разбира се, мнозина биха познали Модена като родината на Ферари, Ламборгини, Масерати и Пагани. Ами ако ви кажем, че Модена също е град, който се гордее с традиционната си италианска кухня? Или че е обект на ЮНЕСКО за световно наследство от 2007 г.? Това не ви ли кара да отидете там?

Въпреки че границите все още остават затворени, можем да бъдем оптимистични, че международните полети ще се достъпни скоро.

Нека обаче ви разкажем за нашето пътешествие до Модена.

Какво да видим и правим

Подобно на много други италиански градове, Модена има собствен дял от популярни катедрали, музеи и забележителности. Едно такова място включва Пиаца Гранде, главният площад на града. Тук ще намерите исторически паметници като Дуомото, известно още като Катедралата Модена. Това е идеалният пример за готическа църква, датираща от 12 век. До нея ще намерите готическата камбанария или Torre della Ghirlandina, която се извисява над града.

Други атракции включват Palazzo dei Musei, който е разделен на няколко различни под-музеи, вариращи от художествена библиотека до исторически музей. В него има прекрасна колекция от изобразително изкуство, исторически артефакти, скулптури и много други. Модена също е дом на много известни музеи, които отдават почит на своите хора. Това включва музея на Лучано Павароти, разположен на около 20 минути от центъра на Модена. Музеят е разположен в имението, в което е живял оперният певец. Там също има и конна база.

Ако предпочитате нещо по-близо до града, тук е и музеят на Енцо Ферари, дом на покойния легендарен производител на суперкари. Музеят е разделен между оригиналния дом и изложбената му зала, в която има куп от спортните автомобили на марката, които варират от различни десетилетия. Първият обаче ни дава вътрешен поглед върху живота на самия Ферари чрез редица експонати, изобразяващи работата и живота му.

Какво да опитаме

Ако сте почитатели на предаванията на Netflix Originals като Master of None, Somebody Feed Phil и Chef’s Table, ще знаете, че Модена е известна с храната си. Докато и трите предавания са  в различни жанрове, то те задълбават дълбоко в традициите, които Модена има с храната си. Кухнята  често включва салами, меса и шунка, както и тортелини и тортелиони, когато става въпрос за тестени изделия.Това обаче не е всичко; Модена също е добре известна с производството на балсамов оцет, както и сирене Пармиджано-Реджано, като последното се смята за „Кралят на сирената“. Също така си струва да се отбележи, че всичко това може да се намери в Mercado Albinelli, пазара, който съществува от втората половина на 19 век. Но за истинско преживяване веднъж в живота в Модена, няма по-добро място от Остерия Франческана. Тризвездният ресторант на Michelin Guide също е двукратен носител на наградата „50-те най-добри ресторанти в света“ през 2016 и 2018 г. Бъдете готови да резервирате много месеци предварително, докато успеете да спестите пари. Това може да се очаква, ако вечеряте на мястото на Масимо Боттура.

Ако не можете да намерите място там, винаги можете да изберете съседният ресторант Franceschetta58. Той е много по-достъпен.

Hosteria Giusti също е друго популярно място за закуска и деликатеси, за което може би сте чували или виждали преди. Този малък и интимен четириместен ресторант е отворен само по обяд.

Къде да отседна

Това, което е чудесно при настаняването в Модена е, че много места все още са запазили средновековния си италиански облик, датиращ от преди много години. Един такъв хотел е PHI Hotel Canalgrande, който разполага с шест различни стаи, които са чудесни както за свободното време, така и за бизнес пътувания. Точно в сърцето на Модена, хотелът е идеално разположен, така че можете да стигнете навсякъде.

За допълнителна нотка на елегантност, вижте хотел Rua Frati 48 в Сан Франческо. Този петзвезден хотел се намира на централно място в Модена, като ви осигурява бърз и лесен достъп до многото забележителности наоколо. Самият хотел е малък, но има страхотни щрихи на модерна елегантност, наред с традиционните елементи.

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share