Париж – фантазия, усещане за любов и романтика

Няма да се фокусираме върху негативния аспект на всичко, през което минаваме, а ще се опитаме да стимулираме въображението си с няколко идеи за това как да се престорим, че сме в Париж… докато сме у дома. 

Париж е фантазия, усещане за любов и романтика. Макар в реалността градът далеч да не е само франзели, аромат на кроасани и акордеонисти с червени барети, то все пак е хубаво във вътрешния джоб винаги да си носим идеали, фантазии, представо. Защото когато реалността спре да бъде симпатична, можем да си я измислим с помощта на съзнанието си. Тъкмо в този ред на мисли и необходимостта от претворяване на реалността Париж свързваме с букинисти край Сена, сивите осветени покриви, малките артистични улици, които ухаят на печива и десерти, красивите галерии, гигантските музеи, скритите кабарета и изтънчения джаз, който пропълзява над балконите. Нека пренесем всичко това у дома. 

Френска пекарна вместо добре познатата ни кухня

Всеки, който е бил в града на любовта, се е натъквал на някоя и друга квартална boulangerie. Това са вълшебните кътчета, в чиито кухни се създават едни от най-деликатесните тестени изделия. Ерик Кайзе, изкусният пекар, ни учи в YouTube канала си как да си приготвим у дома класически френски хлебчета, включително любимата на всички багета. 

Със сигурност ще се почувстваме малко по-различно, ако в собствената си кухня видим вкусни и идеално опечени багети, които дори и визуално ще ни поведат към Франция. Особено ако до тях има чаша червено вино.  

Кресло с френски шик вместо скучния диван в хола

Без значение дали живеем в малка гарсониера или в просторен апартамент с много стаи и кътове, със сигурност диванът в хола е мястото, на което прекарваме най-много време. Събиранията с приятелите, гледането на телевизия, часовете пред онлайн платформите за филми и сериали, хапването на нещо бързо и вредно или просто почивка. Всичко от изброеното се случва на дивана, затова е важно да му обърнем внимание и да се опитаме да го претворим в изящно кресло, което се отличава с френски шик. Приглушете светлината в помещението и седнете на дивана, сякаш сте в Palais Garnier, за да гледате балет и опера онлайн. 

Музейни разходки вместо телевизионни програми

На същия онзи диван, който претворихме като луксозно кресло в операта, понякога волно или неволно се заглеждаме в телевизионни предавания, които не ни дават нищо, дори не ни веселят, затова можете да поканите до вас Реноар, Ван Гог или Моне. Посетете виртуално едни от най-великите музеи в света или се изкачете на върха на Айфеловата кула и се насладите на Париж от птичи поглед. Ето как

Френски джаз вместо радио за фонов шум

Нека приключим с включването на радио на случайна станция или с телевизора, който пускаме само за фонов шум. Ако не искаме да слушаме делничната тишина, а предпочитаме да бъдем във Франция, със сигурност можем да започнем с Джанго Райнхард, основателят на Quintette du Hot Club du France в Париж, да преминем към Франсоаз Арди и Серж Генсбург и плавно да стигнем до Едит Пиаф, с която усещането винаги е розово. Нека изпием чаша горещо кафе със C’est Si Bon или просто да си пуснем любим френски джаз бенд, който да ни накара да забравим къде се намираме.

Небрежен шик вместо анцуг и тениска

Френският шик никога не излиза от мода. Най-голямото предизвикателство във френския стил е, че той е колкото и изтънчен, толкова и небрежен. Косите никога не са стилизирани косъм по косъм, гримът не е силен и прекален, в тоалетите често има нещо небрежно – то може да бъде заметнат шал около шията, очила, вдигнати на главата, няколко разкопчани копчета от жилетката. Дори и да сте вкъщи, обуйте някои стари дънки с висока талия, комбинирайте с широк пуловер на райе, вържете едно небрежно фишу около врата, пуснете косата си свободно край лицето и раменете и запретвайте ръкавите на пуловера, за да приготвите багетите. 

Френска литература вместо скролване в социалните мрежи

Книгите, книгите… Черната статистика, новите тагове и снимки на близки (и не толкова близки), остроумните мемета и споровете в коментари на публикации няма да изчезнат, ако няколко часа сте далеч от телефона. Ако се обърнете към френските класици като Виктор Юго, Луи Арагон, Емил Зола, Пиер дьо Ронсар… ще се пренесете в най-вълнуващия Париж. Този на словесното богатство и красотата на думите. Ако непреходните поети и разказвачи са прекалени за вкуса ви, винаги можете да се скриете между кориците на френски литературни бохеми като Фредерик Бегбеде или Давид Фоенкинос… придружени от чаша хубаво червено вино.

Материалът е препубликуван от нашите любими приятели Артакция

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share