Топ 15 места, които да посетим в Сърбия

Сърбия има по нещо за всеки, от оживени градски атракции, до спокойни  градове и села, които изпъстрят великолепната природа. Известна е и с това, че е една от най-евтините дестинации на Балканите, така че ако планирате пътуване до региона, тогава Сърбия си струва. Освен богатство културни и исторически реликви, на които да се насладите, има и люлеещо се кафене и бар сцена, както и пулсиращ нощен живот и някои от най-добрите световни музикални фестивали. Каквото и да правите, не се влияйте често неприятната история на Сърбия. Времената се промениха и това е едно място, което не трябва да пропускате.

  1. Белград

Столицата на Сърбия Белград е разположена между река Дунав и Сава и е еклектична и пленяваща смесица от стари и нови стилове, от сгради от 19 век до модерни структури.

В Белград има по малко от всичко, включително доминиращата крепост Калемегдан, разположена в парк Калемегдан, чиито останки стоят и днес. Паркът също е дом на Военния музей, който дори съдържа останките на американски „Стелт бомбардировач“ за желаещите да научат за военната история на региона. Встрани от крепостта има православни църкви, цветни фасади и причудливи площади, но за нещо по-неочаквано се насочете към остров Ада Цинганлия или „Циганския остров“ в южната част на Белград, за да се озовете на нещо като самостоятелно оформен курорт. Тук ще намерите плажове, които се простират по бреговете на река Сава, и можете да се насладите на плуване, водни спортове  и голяма площ от паркови зони.

  • Планината Фрушка гора и Националния Парк

Разположена в района на Сирмия, планината Фрушка гора се намира на границата със съседна Хърватия и е позната като „бижуто на Сърбия“. Планинският регион включва защитена зона, известна като парк Фрушка гора и е обсипана с лозя и винарни, които си заслужават да бъдат посетени. Туризъм, катерене и пикник са всички популярни занимания в региона, но може би най-голямата атракция тук са православните манастири, които са разпръснати из цялата страна, за някои от които се казва, че датират от XII век и сега са защитени. Пейзажът тук е грандиозен и много посетители идват да се насладят на зашеметяващата гледка и бавното темпо, което ви позволява да изследвате региона в свободното си време.

  • Сокобаня

Сърбия е добре известна със своите балнеоложки градове. Един от тях, някога избор на римски императори, е град Сокобаня в източната част на страната. Местните жители и знаменитостите се стичат тук за термалните води, за които се твърди, че имат дълбоко лечебни свойства, а има обществен „хамам” или парна баня, която датира от 17 век. Освен горещите извори, посетителите също пътуват до Сокобаня за чистия въздух, за който се твърди, че е с високо съдържание на отрицателни йони и без замърсяване на въздуха поради повишената надморска височина, което води до фразата „климатичен спа курорт“, за да опише лечението, което дишането в чист въздух осигурява.

  • Винча

Районът на Винча, разположен извън Белград, е едно от най-важните места в историята на Сърбия, тъй като е дом на археологическия обект Бело бръдо, което означава „Бял хълм“. Районът става известен с откритите археологически находки във Винча, много от камък или кост, включително статуи, орнаменти и съдове за пиене, а посетителите могат да обиколят обекта, както и музея, който показва тези примери на неолитна култура. Винча е известен и като спирка за речни круизи по река Дунав, а местните пристанища са известни с рибните ресторанти с прясна риба.

  • Копаоник

Ако обичате зимните спортове и случайно посещавате Сърбия през зимния сезон, от декември до април, тогава елате в планинската верига Копаоник и се пригответе за склоновете, независимо от вашето ниво на способности или предишен опит. На ски курорта Копаоник се предлагат страхотни двадесет и четири ски лифта, които обслужват зоната, както и категории писти на всички нива, както и ски и сноуборд. Ако случайно пътувате извън ски сезона, тогава в Копаоник все още има какво да се насладите, тъй като можете да участвате в планинско катерене, туризъм и наблюдаване на птици. Интерес представляват и дървените постройки, които са многобройни в региона и включват светилища и църкви.

  • Лепенски вир

Известен обект в централния Балкански полуостров, Лепенски вир датира от около 9 000 до 6 000 г. пр. н.е. и разполага с важни археологически реликви, които любителите археолози със сигурност ще заобичат. Мястото разполага със запазени сгради и скулптури, много от които имат рибни мотиви, както и светилища и речни камъни, за които се твърди, че представляват древни богове. Мястото също така показва фигурки от 7000 г. пр. н.е. под формата на праисторически мъже и жени в експресионистични стилове.

  • Ниш

Третият по големина град в Сърбия, разположен в южната част на страната, Ниш е известен с това, че е университетски град, както и родното място на римския император Константин. Като такъв, града има спокойна и забавна атмосфера, както и редица забележителности с историческо значение, не на последно място Мемориалът на Константин Велики, с гордост изложен в центъра на града. Друго място с историческа забележка в Ниш е Нишската мънина, построена през 18-ти век и именно тук двете страни на града се срещат, тъй като районът пред крепостта е дом на редици кафенета, които са много обичани от студентите, които търсят малко почивка и релакс.

  • Златар

Планинският масив Златар, увенчан от най-високия връх Голо Бърдо, не е особено добре пазена тайна в Сърбия, тъй като местните жители се стичат тук, за да се насладят на всичко, което региона може да предложи. Районът е пълен с ливади, езера и гори, а възвишението му и чистият въздух го поставят на картата като вид спа център за тези, които искат да се отпуснат и да общуват с природата далеч от разпростиращите се градове. През по-студените месеци тези, които се наслаждават на зимния спорт, могат да се отдадат на ски на многото писти, достъпни чрез специален ски лифт, който осигурява зашеметяваща гледка към китните долини. Има и три изкуствени езера, които предлагат възможности за лодка, рафтинг и риболов, както и редица живописни дървени църкви и манастири, разпръснати из провинцията.

  • Лесковач

Ако идвате в града Лесковач в Южна Сърбия само за едно нещо, тогава се уверете, че това е месото. Градът привлича орди от посетители за годишната си Седмица Roštiljijada или барбекю, която се провежда през септември. Това е фестивал, който отдава почит на скарата в продължение на пет дни. Основната част на града е затворена за автомобили и са поставени щандове за храна, за да могат търговците да покажат своите стоки, а също така се провеждат състезания по готвене, музикални събития и изпълнения.

  1. Опленач

Опленач в Западна Сърбия, предлага напълно различен поглед върху страната и е важен културно-исторически обект поради църквата „Свети Георги“ и мавзолея Опленач. Църквата там е православна църква, построена през 1900-те години, която е и последното място за почивка на цар Петър I, а в самата част на мавзолея се намират останките на 26 членове на кралското семейство на Караджорджевич. За църквата и мавзолея се казва, че са едни от най-красивите сгради в цяла Сърбия, по-специално поради декоративните и впечатляващи мозайки, които покриват вътрешността.

  1. Нови Сад

Вторият по големина град в Сърбия, Нови Сад е столицата на провинция Войводина и е спирка по туристическата верига, която определено не бива да се пропуска. Градът е може би най-известен с доминиращата си забележителност, крепостта Петроварадин, защитена сграда, която датира от 17 век и следи внимателно града, както и музикалният фестивал EXIT, който се провежда ежегодно през юли и е един от ключовите летни музикални фестивали, на който да присъства в цяла Европа. Живописните места в града също са изобилни като моста Варадин, който се простира на река Дунав, а също така можете да се насладите на речни круизи. За тези, които обичат историята и културата, посетете района на Стария град, където ще намерите паметници, музеи, художествени галерии, барове и кафенета, които го правят идеалното място да се скитате по улиците и да се потопите в атмосферата.

  1. Мокра Гора

Мокра гора е буйна долина със зрелищен пейзаж, където се намира и едноименното село, чиято претенция за слава е железопътната му линия. Селото е възстановено, за да прилича на това, което е било в отминали дни и задължително занимание тук е да посетите известната жп гара и да се разходите с влак през долината Мокра гора, като разгледате всички забележителности по пътя. Трасето е оформено като осмица и се връща на Мокра гора в края на пътуването.

  1.  Дрвенград

Ако искате да направите нещо малко по-различно в Сърбия, тогава не пропускайте друга атракция в долината Мокра гора, Дрвенград. Селото всъщност първоначално е построено като филмов декор, поставен от местния режисьор Емир Кустурица за филма „Животът е чудо“, а селото съществува оттогава и сега е напълно действащ етнически музей на открито. Със силна отдаденост на изкуствата има филмови фестивали, музикални концерти, часове по изкуства и работилници, които се провеждат в Дрвенград през цялата година.

  1. Сирогойно

В близост до Мокра гора ще откриете причудливото село Сирогойно, което също има музей на открито и е самостоятелно оформено „етническо село“, включващо дървени структури като традиционна сръбска мандра, хан и пекарна. Местните жители са на разположение, за да демонстрират традиционни изкуства и занаяти от региона, а за Сирогойно се твърди, че е отлично място за проба на местната храна и напитки, като традиционните сръбски ястия с любов се приготвят по рецепти, предавани от векове. Можете да изпиете чаша или две сръбска ракия.

  1. Река Дрина

Ако искате адреналин на открито, тогава се отправете на запад, за да проучите богатството на величествената природа и екстремните спортове. От тях река Дрина е известна като чудесно място за тези, които искат да опитат рафтинг. Може да се запишете и ще ви осигурят водачи, които ще покажат как да рафтирате безопасно, докато ви развеждат из разнообразната флора и фауна в региона.

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share