Най-добрите ресторанти в Ситония

Свикнали сме с фантастична храна на Тасос и в Солун, така че не очаквахме нищо по-различно от Ситония. Какво бихме включили в списъка „опитайте със сигурност“ е описано в следващия текст.

В Сарти бихме посочили механата Krufo Sxoleio. Намира се в центъра на града, лесно ще я намерите, декорирана е в типичния гръцки стил. На картата е отбелязан като Old School. Механата е малка, състояща се от три части, но най-красивата е скритата отзад малка градина. Малъкият ресторант е винаги пълен, предимно с местни жители. Това говори достатъчно за качеството на това място.Това, което препоръчваме да опитате, са различни ястия с морска храна, но имат и страхотни месни ястия. Не бива да пропускате и мезетата, характерни за гръцката механа.

Да започваме. Ако сте почитатели на сиренето, ще се зарадвате на вкуса на сирене саганаки (вид пържено сирене), тирокафтери (сирене, смесено с лют червен пипер), но също и буджоурди, които винаги споменаваме (сирене фета със зеленчуци и зехтин), изпечени в глинен съд, но тук добавят и типични гръцки тестени изделия във формата на ориз).

Ако обичате да експериментирате със салати, тогава ви препоръчваме да опитате всяка друга салата, а не гръцката. От ястията с морски дарове опитайте октопод на скара в сос. Ризотото от морска храна също е много добре приготвено. Ако предпочитате месни ястия, тогава препоръчваме много вкусно агнешко. Цените в тази механа са много прилични, така че няма неприятни изненади.

Механа Ta Vrahakia, разположена в самия край на плажа (в северната му част) се отличава преди всичко със своето положение. Намира се на много хубаво място, точно до морето, а някои маси са поставени на пясъка. От градината се разкрива красива гледка към скалите, заливите и Светата планина. Самият ресторант има прилични цени и добро обслужване. Качеството на храната също е добро и тук ви препоръчваме да опитате прясната риба, която персоналът ще почисти и ще ви сервира. Любимата ни риба е лаврак. Ако искате истинска романтична лятна вечеря край морето и горещ бриз, Ta Vrahakia е перфектен избор.

Ако сте почитател на пицата, опитайте го на Piazza Venetia на площад Сарти. За 10 евро ще получите пица с тънка коричка, която е за един човек с голям апетит. Освен пици, тук можете да поръчате отлични канелони със смляно месо, чиято порция също струва 10 евро, но е по-малка. Във всеки случай, ако оценявате повече количеството пред качество, тогава на всяка стъпка можете да намерите обикновени, гръцки пици на по-ниска цена, а те също са вкусни. И разбира се, трябва да се опита известният италиански сладолед на същия площад в Сарти, защото със сигурност е един от най-вкусните сладоледи, който някога ще опитате.

Известният ресторант Maistrali на хълма в Сарти, има красива гледка към морето и има малко по-висока цена от средните ресторанти в града. Услугата е наистина много професионална, порциите са големи, гледката е красива, а храната е вкусна и много красиво декорирана. Със сигурност си заслужава посещение, но само след гореспоменатите ресторанти.

Ако искате да заведете приятелката си или семейството си в ресторант с приятна и романтична атмосфера, тогава посетете Сикия и ресторанта 5 steps in the sand. Най-добре е да шофирате там по залез слънце, когато морето придобие розов нюанс. В идеалния случай трябва да посетите един от феноменалните плажове в Сикия, Климатария или плаж Тигания, например, и да вечеряте в този ресторант.

Самият ресторант има красива градина точно до морето на няколко нива. Гледката към морето и Светата планина е омагьосваща. През топлите вечери там ще се насладите на вкусни морски дарове, но и месни специалитети. Все пак според нас най-добрият рибен ресторант в южната част на Ситония е Цицикас в Порто Куфо. Тъй като има чудесна селекция от риба и морски дарове, не опитахме месни специалитети, но не се съмняваме, че те са еднакво добри. Цицикас се намира в самия център на мястото, пристанището, ако може да се каже, че това място има център. През разгара на сезона се случва в този ресторант да чакате. Обслужването наистина е на върха и работата се контролира от собствениците, двама братя, които държат всичко перфектно под контрол. Дядо им започнал бизнеса и те гордо го продължават със същото ниво на отговорност. Не забравяйте да опитате прясна риба. Винаги поръчваме лаврак на гръцки, така че можете да опитате и вие.С изключение на прясна риба, пълнените калмари също са отлични, но също така и фантастичните миди (midia ahnista), които се приготвят по два начина, а ние харесваме, когато ги приготвят с вино, олио и чесън, затова препоръчваме по този начин.

Ресторантите в Neos Marmaras не ни впечатлиха. Храната е средна, а цените са малко по-високи, отколкото в Сарти. Ако обичате приказната атмосфера и следователно малко по-скъпо, тогава посетете известния Окялос, разположен в самия център на града. Това е много добър ресторант с вкусна риба и както вече казахме, по-високи цени. Понякога също обичаме да посещаваме някой скъп ресторант, за да опитаме специалитети, но освен толкова много добри ресторанти с прилични цени, те не са в нашия списък с приоритети. Ако искате да опитате традиционни гръцки, готвени ястия, посетете ресторанта Димитри. Намира се точно срещу супермаркет Masoutis, на входа на Neos Marmaras (близо до главния път). Всеки ден в менюто има повече от двадесет домашни, прясно сготвени ястия. Цените на яденето са около 9 eвро на порция.

Отлични палачинки в Neos Marmaras могат да се консумират в Creperie Bro на главната улица. Там можете да опитате вафла с  Kinder Bueno или Nutella и бисквити.

Може би най-известният гирос на Ситония е Алкано в Неос Мармарас. Намира се на главната улица, няма как да го пропуснете, ако се разхождате през Мармарас и можете да го разпознаете от тълпата.Ние посетихме Алкано три пъти и всичките три пъти чакахме половин час да ни обслужват и решихме да не ходим повече там. Може би ще имате по-голям късмет от нас. Заменихме Алкано с Порт, разположен на следващия площад и сме доволни.В близост до Neos Marmaras има още един ресторант, който е добре познат и по-скъп, но в красива околност. Бихме искали да се върнем там, на първо място заради мястото, където се намира и заради много приятната атмосфера, но и заради самата храна. Това е ресторант O Panos. Намира се в малък залив в района Агия Кириаки. Ще стигнете до него, като шофирате от Неос Мармарас до Торони на около 7 км, след което ще видите табела за хотел Свети Георги или къмпинг Арети. Завийте там и карайте до брега, след това завийте наляво и по крайбрежието, след 3 км ще стигнете до ресторант O Panos. Този ресторант е на път за известния бар Las Bandidas. Ресторантът разполага с голяма градина, която е предимно на сянка. Хубаво е да стъпвате по време на залеза. Пред ресторанта има плаж и пристанище, за което са вързани лодките. Често се посещава от туристи от Касандра, като част от организирана екскурзия, но и от туристи от целия регион на Ситония. Трябва също да го посетите и да се насладите на рибата и морските дарове. Би било хубаво, ако комбинирате посещението на ресторанта с екскурзия до плажа Агия Кириаки или Лас Бандидас и изчакате залеза в градината на ресторанта.

Ако сте любители на сладкото, не пропускайте да опитате тортата от известната сладкарница Estia, която можете да закупите в сладкарницата Aroma в Neos Marmaras. Намира се до Алкано. Любимата ни торта е шоколадово сърце, но всичко останало е страхотно. Сладките са фантастични. Ако обичате романтиката и автентичните гръцки села, посетете село Партенонас, разположено на няколко километра от Неос Мармарас. В механата Павел можете да се насладите на хубава храна, още по-добър изглед и домашно вино. Нашата любов от пръв поглед беше рибната механа Аристос в Ормос Панагия. Намира се на самия бряг и тук винаги трябва да поръчате риба. Ние, както винаги, поръчваме лаврак и го препоръчваме на всички. От салатите – нещо със зелена салата, тиквички. Механата е разположена до тюркоазеното море, можете също да изберете маса на пясъка, а с вкусната храна имате изглед към малкото пристанище в Ормос Панагиас. Ако посетите механата следобед, можете да наблюдавате и туристическите лодки, които се връщат от Светата планина. Тази механа е хубаво да се комбинира с посещение на един от красивите плажове в околностите на Ормос Панагиас, като Trani Ammouda (Livrochio), Lagonisi, Talgo …В близост до Ормос Панагиас се намира село Агиос Николаос. Селото си струва да посетите вечерните часове, а не преди 19 ч. И да се разходите на площада, където се събират местните жители, както и туристите. В приятна атмосфера можете да седнете в някой от ресторантите на площада. Препоръчваме ресторант Aggelos. Уикендите са по-пренаселени от делничните дни. В гореспоменатия ресторант можете да опитате агнешко и още няколко специалитета на барбекю. Най-добрата пицария в Никити е Нел Фуоко на крайбрежната алея. Най-голямата пица с диаметър 50 см струва 18 €. Можете сами да избирате и променяте съставките на пицата, например можете да замените гаудата с моцарела и т.н.

 Обслужването е бързо и професионално, а местоположението е отлично. Arsanas е най-добрият ресторант в Никити на крайбрежната алея. Има „по-модерно“ меню от таверните, по-скъпо е и се посещава от май до октомври. Този ресторант е избран от тези, на които качеството е важно. Този ресторант е идеален за романтични и семейни вечери поради приятно осветление, бавна, подбрана музика и маси, които могат да бъдат поставени на пясъка, на самия плаж.

Най-добрите местни ястия в Никити се предлагат от ресторант Казанис. Намира се на самия плаж до кафене „Свети Георги“. В Никити наскоро е открита малка сладкарница, предлагаща само домашен сладолед, и той е повече от отличен. Сладкарницата се казва Ksylaki и се намира на втората улица от морето, на ъгъла, съвсем близо до пристана. Опитайте този сладолед, той наистина е страхотен. Собствениците казват, че сладоледът се прави само от естествени съставки.

Мнозина ни питат за добро агне в Ситония, но това не е характерно за Ситония, както за Тасос, въпреки че има една страхотна механа с отлично агнешко. Намира се в традиционното село Метагици, до което можете да стигнете чрез Метаморфоси. Механата се нарича Klimataria, а агнешко, козе и печено свинско месо е в менюто, а през уикенда се организира музика на живо. Те имат и други специалитети за барбекю, но също и морски дарове и риба.

Пиргадикия се намира между Ситония и Атос, тя е малко по-далеч от други места на Ситония. Това малко рибарско селище е известно с добрите си рибни таверни. Не можем да препоръчаме конкретна механа, но можете да посетите някои и да ни я препоръчате .

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share