Том Форд: Вътрешният ми свят е свързан с външния ми свят

Господин Форд, имал ли сте криза на средната възраст? Да. Напускането на Гучи беше пагубно за мен. Опустошително, защото наистина бях вложил всичко в това от петнадесет години и изведнъж нямах самоличност. „Кой съм аз? Какво правя? Нямам среда, хора, с които да говоря или да предам своите мисли или идеи“. Може би пиех твърде много – като живееш в Лондон, това е много лесно. Акцентът в живота ми може би се беше прехвърлил върху неща, които не бяха важни. Така че да, имах такава криза. Иска ми се да има по-добър термин за това. Идва при всички, може би на трийсет, може би на четиридесет, може би на шестдесет или седемдесет, кой знае. Стигате до момента, в който усещате, че часовникът тиктака и се чудите дали наистина получавате максимума от живота си. Ако имате всичко в живота е по-лесно да загубите себе си. Ако имате всичко, също така е по-лесно да разберете, че това не са важните неща. За съжаление много хора не стигат до този момент. Те прекарват живота си в стремеж и все още не учат тези уроци. Други хора го разбират на двадесет години и са напълно балансирани и зрели, и разбират как да контролират нещата от ранна възраст.

Как бихте описали сегашното си състояние на духа? Чувствам, че не се нуждая от нищо за добър живот. Израснах в Ню Мексико и колкото по-възрастен ставам, имам по-малка нужда от съвременна култура и големи градове и всички неща, с които сме бомбардирани. По-щастлив съм в ранчото си насред нищото, гледам как бубулечките пренасят листа през тревата, слушам тишината, яздя коня си и съм на открито. Така че имам някаква сигурност, че ако изгубя всичко в живота си, ще бъда много щастлив от простичките неща, защото те са тези, които са важни.

Значи блясъкът, за който се застъпвахте, не ви интересува?  След като само два месеца бях в Ню Мексико, разбрах, че наистина мога да работя отвсякъде. Наистина съм самотник; всъщност не съм социална личност. Заради работата ми хората мислят, че съм навън всяка вечер, но наистина мразя всичко това. Аз съм човек, който обича да бъде сам и да вижда близки приятели. Аз съм срамежлива и интроспективна личност.

Получавате ли най-много вдъхновение от природата? В крайна сметка това е върховната красота. Да, природата е най-близкото до Бога и нямам предвид Бог като някаква религия, а във връзката с Вселената, която мисля, че сме загубили. Американските индианци имат това и там, където живея, всъщност е центърът на индийската цивилизация Анасази. Дори имам две огромни руини на Анасази в имота на ранчото ми. Не казвам, че определено има някаква духовност, идваща от там, но може пък и да има. Когато сте близо до земята и ставате, когато слънцето изгрява и лягате да спите, когато залязва, това поставя всичко в перспектива.

Наистина ли? Да, всички останали глупости просто избледняват. Загубихме контакта си със земята. Кучетата нямат вина, кучетата нямат комплекси за несигурност, кучетата не мислят, че имат нужда от по-голяма къща от другото куче. Кучетата са просто напълно себе си. Те са много във връзка, не мислят за смъртта си. Те просто се търкалят по гръб, наслаждавайки се на това, което чувстват. Мисля, че това им е хубавото на животните.

Вие сте духовна личност? Аз съм духовна личност по източен начин. Научих, че щастието за всички нас е копчето, което включваме в мозъка си. Това няма нищо общо с купуването на нова къща, нова кола, нова приятелка или нов чифт обувки. Нашата култура е много за това; никога не сме доволни от това, което имаме днес. Винаги мислим, че се нуждаем от нещо друго, за да сме щастливи.

Всичко това звучи като че ли преживявате трудно холивудския начин на живот? Беше ми трудно да се справя с него и се научих как да го разделям. Това е представление; аз играя роля. Не казвам, че няма аспекти от това, които са ми приятни; обичам красиви жени, красиви дрехи  и красиви цветя. Но всички тези неща трябва да останат в перспектива. Няма нищо лошо в това да обичаме факта, че ние сме физически същества, но то трябва да се върже в перспектива. Това е просто отклонение. Това е едно от хубавите неща в живота, като хапването на страхотна пържола или целуването – добре, целуването е може би по-ценно от всички останали неща – но това са неща, които трябва да оставите след себе си, когато напуснете планетата. Когато съм на смъртното си легло, не мисля, че ще мисля за хубавия чифт обувки, който имах или красивата ми къща. Ще мисля за една вечер, която прекарах с някого, когато бях на двадесет, където почувствах, че просто съм абсолютно свързан с този човек.

Наистина ли сте толкова голям романтик? Да, наистина съм романтик.

Колко време отнема всяка сутрин, за да станете онзи Том Форд, за когото говорехте преди? Сутрин ми отнема много време, за да стана човека, който другите хора очакват от мен. Когато се чувствам депресиран и имам лош ден или се е случило нещо ужасно, или трябва да се сблъскам с нещо, преминавам през много прецизен ритуал на обличане. В известен смисъл това е броня; създавам слой. Ако всичко в моя материален свят е в ред, ще успея да го преодолея. Този перфекционизъм идва от това, че съм Дева. Вътрешният ми свят е свързан с външния ми свят. Ако къщата ми е развалина, аз съм развалина. Ако е подредено, и в мен е подредено. Това е един вид баланс.

Дълги години споделяте живота си с приятеля си Ричард Бъкли. Той ли е вашата идея за добър живот? Ричард е човекът, когото обичам най-много на света и човекът, с когото съм  от 23 години. Така че да, но така са и моите кучета. Питах се: „Ако утре умра, кои са нещата, които ще запомня?“ и разбрах, че това да се сгуша с едно от кучетата ми е едно от най-ценните неща в живота ми! Това би било нещо, което толкова много ще ми липсва.

Важно е да имаш някой, който да мине с теб през целия житейски път, някой, който да ти покаже, че не става въпрос за следващото модно ревю или реклама, която снимаш.  Разбира се, че е. Все още съм приятел с хората, с които ходех на училище. Много от тях работят с мен през последните 18 години. Когато намерите някой добър човек, пазете го! Дръжте го в живота си.

Трудно ли ви е да срещнете нови хора? Честно казано, не срещам много нови хора. Омъжен съм, но никой не идва. Сякаш не съществувам сексуално. Никой, никой.

В крайна сметка вие сте Том Форд, така че хората вероятно смятат, че така или иначе нямат шанс. Може би това е причината, но никой, никой не флиртува, никой не идва на мен. Обикновено, когато хората общуват лично с мен, тогава искат да ми дадат своята визитка в края на разговора.

Искате да кажете, че предпочитате хората да ви търсят повече? Разбира се! (Смее се) Защо не? Не казвам, че бих действал по въпроса, но би било хубаво.

Източник: The Talks

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share