Любителите на вино могат да опитат 40 български сорта в столичното Ларго

От вчера столичното Ларго приютява български и чуждестранни любители на вино с провеждането на четвъртото издание на Urban Wine Fest София, организиран от Българската асоциация на винените професионалисти (БАВП). За първи път фестивалът, посветен на Международния ден на мавруда, е в двудневен формат, като днес продължава до 19:00 часа.

Организаторите са подбрали представителна селекция от вина, които предлагат на посетителите под формата на дегустационни сетове, на чаша или на бутилка. Основният подбор от вина за четирите фестивала включва 36 етикета на 34 винарски изби от всички винени региони на България: пенливи вина, бели, розе, оранжеви, червени. Някои от тях са биологични или натурални.

Посетителите имат възможност да опитат вина от 17 български сорта, като във всеки от четирите фестивала в различни градове към основната селекция ще се включат и по 5 вина от регионални изби и така общо на всяко от събитията любителите ще имат възможност да дегустират над 40 вина.

За събитието в София това са Гъмза 2022 на „Бонония Естейт“, отлежавала 4 месеца във френски дъб; Зарчин 2022 на „Агрофитнес“, чиито ароматите напомнят вишни и черни череши, евкалипт, сладки подправки и мока; Рубин H’s на винарна „Хараламбиеви“, в чийто вкус и аромат се усещат сочни череши, черна черница и боровинки, черен пипер, който напомня за сериозността на сорта; AYA Мелник 55 2020 на „Ая Естейт“, чийто цвят е рубинено червен, с доминиращо плодов аромат, с характерните за сорта нюанси на червени плодове; Мелник 82 Резерва на „Михови Естейт“, което е с наситено рубинен цвят, аромат на дребни горски плодове, землисти тонове и черни маслини.

„Тези вина, както и голяма част от вината в селекцията ни трудно ще откриете в магазинна мрежа, а на фестивалите ще имате възможност да ги дегустирате, консумирате на чаша, дори и да си закупите за вкъщи бутилки“, разказаха организаторите.

Според тях именно местните сортове са онези, които оформят характерното лице на всяка винарска страна, те изграждат индивидуалността и неповторимостта на виното ѝ и спомагат за успешното му налагане на световната винена карта.

Освен интересни вина двудневният фестивал предлага вкусна храна, а също и музикална програма, за която днес се погрижиха музикантите от Софийски духов оркестър. Утре в 17:00 ще свирят музикантите от Джаз формация „София“.

Входът за събитието е свободен, а консумацията и дегустациите се заплащат на място в брой или с карта.

Това е първият от четири градски фестивала тази година, посветени на Международния ден на мавруда.

След София виненото събитие се пренася за първи път във Велико Търново през следващия уикенд – 7 и 8 октомври, в хана „Хаджи Николи“.

След това продължава във Варна в петък и събота, на 13 и 14 октомври, в „ReBonkers“ – историческия културен бункер на града.

Финалът е в Пловдив на 21 и 22 октомври на площад „Централен“.

Посветен на българското вино и наречен на един от най-ценените и емблематични български сортове, Международният ден на мавруда, който официално е на 26 октомври, е инициатива, чийто стремеж е да предизвика сериозен интерес към българското лозарство и винопроизводство, да представи качествата на българските местни сортове, да открои хармонията между хилядолетни традиции, иновативни технологии, качество и стилово разнообразие на вината, произведени в България.

Международният ден на мавруда е инициатива на Българската асоциация на винените професионалисти и се провежда под патронажа на министъра на туризма, с официалната подкрепа на Министерството на туризма, Министерството на земеделието и храните, Столичната община, Община Пловдив, Община Велико Търново и Община Варна. БТА

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share