test

Режисьорът на „Първичен инстинкт“ скандализира публиката с „Бенедета“

Френската биографична драма „Бенедета“ от селекцията на Синелибри 2021 тръгва в разпространение в София и страната от 5 ноември! Филмът откри тазгодишното издание на кино-литературния фестивал и завладя публиката  с кинематографичната си мощ, но и с виртуозно преплитане на теми като религия, секс и злоупотреба с власт.

Сценарият е дело на Дейвид Бърк и е базиран на биографичната книга „Неприлични действия: животът на монахиня лесбийка в ренесансова Италия” на Джудит К. Браун. В екранизацията главната роля се изпълнява от нашумялата белгийска актриса Виржини Ефира. Партнират й:  Шарлот Рамплинг, Дафне Патакиа, Клотилд Коро, Ламбер Уилсън и др.

Режисьорът на култовия „Първичен инстинкт“ с Шарън Стоун, „Тя“ с Изабел Юпер, „Черната книга“, научнофантастичните „Робокоп“ и „Зов за завръщане“ не изневерява на инстинкта си да обърква критиката и да скандализира широката публика. Майстор на провокацията в киното, този път Пол Верховен залага на книгата на Джудит К. Браун, най-ранния документ за хомосексуална връзка между жени в съвременната западна история. Действието се развива в ренесансова Италия. Младата монахиня Бенедета Карлини страда от смущаващи религиозни и еротични видения. Тя е избрана за игуменка заради необяснимите си способности, но скоро свръхестественият й договор с Исус започва да буди съмнения. Междувременно отношенията й с нейната помощничка се трансформират в романтична любовна връзка.

Награди и номинации:

2021 Номинация „Златна палма“ от кинофестивала в Кан

2021 Номинация „Queer Palm“ от кинофестивала в Кан

2021 Номинации за награда „Себастиан“ и за наградата на публиката от филмовия фестивал в Сан Себастиан

Линк към филма в IMDB: https://www.imdb.com/title/tt6823148/

От 5 ноември 2021 г. „Бенедета“ ще бъде част от програмата на всички арт киносалони в столицата, вкл. Културен център G-8, Дом на киното, кино „Одеон“, кино „Влайкова“, Евро Синема, както и в кино Арена, Сине Гранд Парк Център София, Фестивален и конгресен център – Варна и Лъки Дом на киното – Пловдив.

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share