Пътеводител към местата от филма „Изгубени в превода” в Токио

Все още можете да намерите много от снимачните локации в Шинджуку, Шибуя и Киото

Изминаха почти две десетилетия от годината, в която се появи „Изгубени в превода„, романтичната комедийна драма с участието на Бил Мъри и Скарлет Йохансон. Чужденците, които идват в Токио за първи път, асоциират града именно с този филм. В тази статия ще разгледаме изчерпателно истинските локации, включени във филма: от известни забележителности като хотел Park Hyatt Tokyo в Шинджуку до места, които са малко по-сложни за откриване като например караокето в Шибуя, където героите на Мъри и Йохансон пеят песни със своите японски приятели.

The New York Bar: Най-романтичното туристическо място в Токио

За пътуващите и хората, които прекарват повече време в Япония, това е задължително място:  напитки в бар в „Ню Йорк“. В „Изгубени в превода“ това е мястото, където за първи път се срещат Боб и Шарлот, двамата поредни чужденци в големия град, изиграни от Мъри и Йохансон.

Разположен високо в 52-етажната Shinjuku Park Tower, където през нощта блещукащите светлини на Токио могат да се видят от прозорците, това е луксозно място, където има такса от 2500 японски йени, след като започне музикалната програма в 20:00 часа (19:00 часа в неделя.) Бирата е 1300 йени ( малко над 21 лева), а най-евтината чаша вино е  2000 йени (към 33 лева). Две други неща, които трябва да знаете, са, че барът позволява тютюнопушенето и обикновено е пълен с чужденци, които правят  дискретни снимки, тъй като всеки се стреми да улови моменти от „Изгубени в превода“.

Брънч в New York Grill

Макар че е по-романтично във филма, онези, които искат да изживеят някоя сцена от „Изгубени в превода“, могат да направят това по време на някои от празничните брънчове ( 8, 600 йени без ДДС). Ще можете да се възхитите на декора от стилни стенописи заедно с дневната гледка към Токио, въпреки че дългият плот, на който Боб се каччва в една сцена с чаша уиски Suntory в ръка, се превръща в  бюфет по време на брънчовете.

В сърцето на лукса в Park Hyatt Tokyo

Ако искате да отидете да плувате в басейна на хотела или да приседнете на перваза на прозореца и да надникнете над града като Шарлот в стаята си, можете да резервирате престой в Park Hyatt Tokyo, който заема горните 14 етажа на Shinjuku Park Tower . Това е 5-звезден луксозен хотел; цената на стаите варира, но е повече от 50 000 йени (818 лева) на нощ.

41 етажа нагоре в Peak Bar and Lounge

За да стигнете до приземния етаж от фоайето на хотела и обратно, ще трябва да вземете асансьора до 41-ия етаж и да преминете през атриума, където се намира Peak Bar and Lounge, друго място, което се вижда във филма. Това място ви предоставя и прекрасни нощни гледки към Токио.

Оазис на спокойствието в храма Джоганджи

Ако тръгнете от хотела и вземете линията на Токио Метро Марунучи от Ниши-Шиндзюку до гара Накано-Сакауе, това ще ви отведе на около пет минути пеша от Джоганджи (2-26 Хончо, Накано-ку). Това е малкият храм, който Шарлот посещава под дъжда в началото на филма. Мястото, откъдето излиза, когато за пръв път се появява на екрана с чадъра си, всъщност е гробище в основата на храма. Пълно е с интересни статуи и дървени гробни маркировъчни пръчки, които звънят от вятъра, това е спокойно място, далеч от градската лудница.

Неоновите светлини на Кабукичо в Шинджуку

Ако ви харесва лудницата обаче, кратко пътешествие с такси по улицата през нощта от Park Hyatt Tokyo ще ви отведе покрай червенете светлини в района на Кабукичо. Това е неоновият рай, видян от изтощения Боб при влизането му в града в самото начало на филма. В други сцени с преминаващи коли можете да видите Tokyo Tower и „Моста на дъгата“.

Присичането по Шибуя и Q-Front екрана

От Шинджуку можете да вземете линията JR Yamanote до гара Шибуя. Гледката на хората, които пресичат над тази станция е показана в „Изгубени в превода“, но през последните години бронтозавърът на гигантския видео екран Q-Front е заменен от  пеперуди.

Ако някога сте били на втория етаж на Starbucks в сградата на Q-Front и чувствате, че има прекалено много хора, тогава трябва предварително да знаете, че това е популярно място за снимки. Имало едно време един сценарист-режисьор на име София Копола, която заедно със своя екип и собствено оборудване, успява да заснеме няколко кадъра, под предтекст, че пие лате.

Караоке в Удагавачо

Връщаме се назад към сградата на Q-Front в района на Удагавачо в Шибуя. На Inokashira Dori, улица, която върви успоредно на популярната търговска улица Center Gai, можете да намерите разклонението на Karaoke Kan (30-1 Udagawacho, Shibuya-ku), където Боб, Шарлот и техните приятели пеят популярни песни. Стаите, в които са снимани сцените, са 601 и 602. И двете стаи са разположени в пристройка към основната сграда, на ъгъла над Jeans Mate. 601 е стаята с изглед. Обърнете внимание, че намирането на правилния шести етаж с подходящите стаи може да бъде сложно, тъй като и основната сграда, и пристройката имат шести етаж, а точно зад ъгъла на Center Gai, има още един още по-голям Karaoke Kan, който също има шести етаж. Стаите са доста популярни, така че ще трябва да се обадите предварително (03-3462-0785) или да отидете лично и да ги резервирате. Освен ако не е премахнат, на стената все още трябва да има японски надпис, които показва кои са стаите от „Изгубени в превода“.

Шабу-шабу на ръба на Удагавачо

Ако поемете по Inokashira Dori чак до мястото, където е централата на NHK, можете да завиете наляво и да намерите хотел Creston, в мазето на който се намира Shabuzen (10-8 Kamiyamacho, Shibuya-ku). Това е ресторантът, в който Боб и Шарлот седят на сепарето и изглеждат не много развълнувани от необходимостта да готвят собствената си храна. През последните години масата, на която те снимаха сцената на филма, е заменила седалките си с шест стола. Според персонала това е втората маса вдясно.  В Shabuzen ще ви посрещне вежлив сервитьор в кимоно. Менюто tabehodai (всичко, което можете да ядете) започва от 5400 йени. Само едно ясние е 300 йени.

Две затворени места в Дайканяма

Сгушен сред многото модни бутици в престижния квартал Дайканяма на Шибуя, се намираше ресторантът за суши, където можеше да седнете на същите места като Боб и Шарлот. Мястото се наричаше Sushiya no Ichikanн и доскоро – макар напредналата си възраст – можехте да видите същия собственик / готвач, който се появява в „Изгубени превода“. Уви, ресторантът е затворен, както и близкият нощен клуб Air Mater, където Боб и Шарлот прекараха време с приятели сред огромни балони за с фойерверки.  Air днес пак е нощен клуб, но се нарича Contact. Приземният етаж на сградата понастоящем е зает от Café Habana, място за кубински сандвичи в Токио, така че все пак може и да си струва да го посетите.

Бонус: Местоположения в Киото, Япония

Макар че „Изгубени в превода“ може да има репутацията на най-добрия филм за Токио, той прави кратко пътуване със скоростен влак далеч от сегашната столица на Япония до древната столица Киото. Тук Шарлот посещава храмът Хеян Джингу, както и два храма, Нанценджи и Чион-ин. Боб също е видян да играе голф в сянката на планината Фуджи.

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share