Убийствената паста от Бари

Известно е колко са чувствителни италианците към приготвянето на храна и колко държат  на качествените продукти и спазването на простите, но фундаментални правила при нейното приготвяне.

Ястието, за което ще стане дума по-долу е нещо като прецедент (даже абсолютен прецедент), защото е против всички правила, които знаем за приготвянето на паста. То е пиканто, хрупкаво и определено вълнуващо!

На него са посветени дори цели две школи, където ентусиасти се събират и обменят опит и деи. Ако посетите Бари е гарантирано, че може да го опитате в най-автентичния му вид.

Версиите за произхода на името са няколко, но основната е, че е станало популярно в края на шейсетте години на миналия век след като собсвениците на местен ресторант са решили да популяризират рецептата.

Отново повтарям, че като изпълнение тя не изглежда никак сложна, но на нея са посветени цели две школи (в едната членуват само дами!). Идеята е, че трябва бавно и методично да се изчака, за да бъде “убита“ пастата.

Кое е това, което е против правилата? Не е нужно да се използва качествена паста (всъщност използват се единствено спагети!), те не се варят, а буквално трябва да се запекат леко в тиган, за да се получи характерната хрупкавост.

Тук е и ролята на “убиеца“ – търпеливото чакане при обръщането на спагетите, за да се получи нужния загар. Ако има две школи за приготвянето на спагети няма как да няма и няколко вариации в рецептата, аз лично стигнах до моята истина след няколко опита, но основното е да се въздържате от прекалени импровизации.

Рецептата:

  • скилидка чесън (не прекалявайте, защото превзема вкуса)
  •  една сурова чили чушка (в момента ги има в магазините за плодове и зеленчуци)
  • зехтин
  • спагети
  • концентрирана доматена паста
  • доматено пюре (колкото по-хубави пастата и пюрето, толкова по-добре)

Основното оръжие на “престъплението“ е масивен железен тиган с диаметър поне трийсет сантиметра, за да може “жертвата“ да лежи спокойно. Без тефлон и незалепващи покрития, тук се търси друг ефект, желязото задържа много по-добре топлината и то равномерно.

В масивния железен тиган се загряват наситнените чушка и чесън в добро количество зехтин, за да дадат своето. Спагетите (половин пакет) се разпределят в тигана като е хубаво да поемат от зехтина и ароматите. Температурата е висока! В две чаши гореща вода се разтварят доматената паста и пюрето като се добавя сол. Подобно на приготвянето на ризото започвате да добавяте по-малко от тази доматена смес, като с дървена лъжица спагетите се обръщат внимателно подобно на завиването на омлет. Търси се постепенното образуване на коричка.

Добавя се течност до готовност на спагетите и търсената хрупкавост.

За украса се приема листенце босилек или няколко парченца чили, всичко друго измества акцента.

Подобно престъпление наистина си заслужава!

Алек Стоименов
Алек Стоименов е виден столичен бохем и хедонист. Ценител на вкусната храна, изисканите напитки и Великата красота във всичките ѝ достъпни измерения. Възпитаник на Класическата гимназия. Дългогодишен водещ в радио „Z-rock”. Често може да бъде забелязан и в амплоато на музикален селектор в по-добрите барове и клубове. Все още се намира в челната десетка на списъка на най-желаните софийски ергени.

Share