8 причини защо всеки трябва да посети албанската Ривиера

Албанската Ривиера, отсечка от прохода Ллогара до Ксамил, е едно от най-красивите места за посещение в Европа. Със своите девствени плажове, древни махали и разкошни гледки този регион на Албания е задължителна дестинация по балканската пътека. Ето нашия списък от причини, поради които всеки трябва да посети южното крайбрежие на Земята на орлите.

Спиращи дъха панорами

Албанското крайбрежие, с грапави планини, традиционни махали, златни плажове и кристални води, предлага на посетителите гледки, които изглеждат възможни само в мечтите. Най-добрият начин да се възхитите на тези приказни гледки е да стигнете до селата на хълма по залез. Една от най-добрите панорами, които ще видите в Ривиерата, е Manastirit të Shën Mërisë, прекрасна малка православна църква, разположена на върха на Dhërmi, което е вероятно най-хубавото село на Ривиерата. Не забравяйте да вземете камерата със себе си!

Прищински плажове

Ако обичате да прекарвате летните си ваканции в пълен релакс, заобиколени от маслинови горички и кристално чисти води, Албанската Ривиера е точното място за вас. Тя предлага на пътниците най-добрите плажове в страната и едни от най-добрите на Балканите за половин цена в сравнение с други съседни страни като Италия, Гърция, Черна гора и Хърватия.

Отлична храна

Друга голяма причина да прекарате ваканциите си на албанската Ривиера е храната; Албанската храна е изпълнена с вкус и е изключително универсална. В ресторантите на южния бряг на страната ще намерите вкусни менюта с риба и морски дарове, както и вегетариански ястия и типична албанска гастрономия, като таве коси (агнешко, приготвено със сос от кисело мляко) и други традиционни деликатеси. Най-добрата част е, че ще ви струва само няколко евро.

Прекрасни градчета

Крайбрежните градчета на албанската Ривиера може да не са толкова известни като някои италиански села или гръцки градове, но със сигурност имат своя чар. От планинския проход Llogara до пленителния плаж Ksamil (последната дестинация на Ривиерата) ще намерите множество, които да проучите, като Dhërmi, Vuno и Qeparo. Разходете се по калдъръмени улички, усетете цъфтящата бугенвилия, посетете малките православни църкви и направете снимки на цветните и декоративни врати, които красят домове и сгради.

Забавни фестивали

Ако планирате да посетите този район на Европа, трябва да знаете, че всяка година през пролетта и лятото се провеждат няколко големи събития на открито като фестивала South Outdoor, събитие, което се провежда във Вуно всеки април, и фестивала Kala, музикален фестивал, който се провежда в Dhërmi в края на юни. Не забравяйте, че град Саранда, главният град на юг на Албания, е оживена лятна дестинация с много кафенета и клубове. Няма да ви липсват неща за вършене.

Скрити заливи

Въпреки местните жители и пътешествениците, които често посещават по-известните плажове в района, като плаж Dhërmi, Borsh Beach и Ksamil, албанската Ривиера има много скрити заливи, които са също толкова приятни. Тъй като са скрити, те не са претъпкани, дори и в пика на сезона. Не пропускайте възможността да се отпуснете в Drymades, Gjipë или Jalë, три от най-красивите плажове на Средиземно море.

Луксозни хотели на добри цени

Албания предлага шанс да изкарате красива почивка, без да фалирате. В сравнение с други съседни страни, тук можете да нощувате в страхотни хотели, без да харчите цяло състояние. Районът разполага с отлични помещения за избор, като Hotel Orange в Dhërmi, красив хотел, който е само на няколко крачки от пленителния плаж Drymades, или хотел Blue Days в Борш, разположен пред Borsh Beach, най-големия плаж в Албания.

Древна история

Въпреки великолепните плажове и оживения нощен живот, този район на Албания има много древна и завладяваща история. В цялата Ривиера ще намерите множество стари православни църкви, манастири и древни руини, като замъка Али паша, скрит в горите. Зад плажа на Ксамил се намира най-големият и най-важен археологически обект на Албания, археологическият парк Бутринт. Паркът е незабравима дестинация за тези, които имат интерес да научат повече за историята на тази красива страна.

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share