Брайън Фери: Чувствам, че подкрепям империя, която не трябва да се разпадне

Брайън Фери е в студията на Олимпия, заобиколен от книги с поезия и модели на платове за следващия му костюм в тъмно синьо. Качва се на сцената като фронтмен на Roxy Music за първи път през 1972 г., и не е изненадващо, че искаме да поговорим с Фери за неговия вкус към шивашкото изкуство. Но има едно нещо, което първо трябва да се обсъди – как се е почувствал, когато е видя Бил Мъри да пее „More Than This“ в „Изгубени в превода“?

„Според мен беше очарователно“, казва Фери с усмивка. „Това беше онзи момент във филма, в който момичето започва да си пада по мъжа. Никога не съм пял на караоке – но в Япония една вечер преди осем години отидохме на бар и всички хора там пееха моите песни с японски акцент и прознасяйки думите грешно. Получи се много хубаво!“ Слд като изяснихме това, Фери разговаря с GQ.com за дрехи, малки папионки и защо е като баща на Ноел Филдинг, облечен в бял смокинг …

Anderson & Sheppard изглежда са точно за мен. Обичам традицията в шивашкото производство и смятам, че е нещо, което да подкрепя. Това е все едно да ходите по книжарници, а не да купувате книги на iPad-а.

 Страхотното при смокинга е, че той е универсален. Просто пасва с всичко. Няма никакви трикове – всичко е ясно изразено. Понякога нося колан със смокинга, което е светотатство за повечето хора, тъй че е по-добре, ако имате тиранти. Носил съм камарбанди, но по повод, въпреки че вече наистина не са на мода. Не нося копчета за ръкавели – това е моят революционен подход. Това, което харесвам, е малката папионка.

Едно от проклятията на мъжките дрехи е, че щом намерите нещо, което ви харесва, те спират да го правят. Винаги казват нещо от рода на „о, ние вече не получаваме този плат“ или „о, не, това винаги сме го правили в един и същ размер“. Ако можете да си позволите да си купите две или повече папионки, бих ви призовал да го направите.

Английските шивачи обръщат повече внимание при ушиването на костюма. Италианските шивачи искат да ви съблазнят с прекрасни материи.

 „Ланвин“ и много добра марка. Аз съм им голям фен. Правят дрехи за млади мъже, а размерите са доста малки – по-скоро като на Хеди Слимайн от Диор, който той правеше наистина малки размери, в които само Карл Лагерфелд можеше да се побере.

Процесът по поръчката ме вбесява. Защото когато се обърка нещо, се дразня много. Обичам да облека нещо готово за носене, нещо което ми пасва. Сега нямам много време за проби на дрехи.

[Пауза, усмихва се и казва с подигравателен глас] „Каза той някак надуто“.

Имах Rolex, който откраднаха. Беше красив. Много тъжно. Ник Фоукър от GQ се опитва да ми помогне да го намеря и заменя. Беше Explorer, с малка метална каишка. Носех тази Омега на китката, обърната навътре – не се прави така, но на мен ми харесваше. Купих го в Luqa от стар антикварен магазин за бижута.

La Regle Du Jeu от Жан Реноар е стилен филм. Става въпрос за парти в селска къща – дрехите са фантастични. Всички се обличат за вечеря и тичат наоколо развълнувани. Има интрига. Харесвам по-старите филми – нещата в черно и бяло винаги изглеждат по-графични и откъснати от реалността по някакъв начин. Освен ако не влезете в истински цвят, като The Red Shoes, който е умишлено хипер-реален и интензивен.

Харесвам платове и тактичност – да влезеш при шивач и да си поръчаш риза. Шивачите, които харесвам, са Шон О’Флин на лондонската улица „Саквил“ и „Шарвет“ в Париж. Там е страхотно. Не е евтино, но бих предпочел да имам една страхотна риза оттам, отколкото 12 не чак толкова хубави. Чувствам, че подкрепям империя, която не трябва да се разпадне.

Срещнах веднъж прекрасната френска дама – бях с Иси Блоу, която ме назначи като арт директор за снимки в парижкия Риц. Имах нужда от дрехи, така че Иси влезе и ми донесе това и онова – включително халат.

Въобще не се притеснявам да разговарям с модели. Нека те да дойдат при мен! Мисля, че красивите момичета над определен стандарт за красота, понякога са толкова разглезени, че можете само да си загубите времето с тях. Вместо това си намерете добра готвачка.

Маноло Бланик прави папийонките много добре. Мисля, че много от  мъжете се страхуват да носят папийонки през деня. Големият журналист Робин Дей винаги носеше папийонка и мислех, че е много готин.

Очаквайте 2 част: „Ако зависеше от мен, щях да накарам всички мъже да носят смокинг“

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share