Паоло Сорентино за Джон Малкович и Джъд Лоу в сериала „Новият папа“

В трейлъра на „Новия папа“ на Паоло Сорентино, новият папа, изигран от Джон Малкович, се разхожда из Ватикана сред куп  духовници, докато неговият предшественик, Джъд Лоу, се разхожда по плаж в с бели бански Speedo на фона на въздишките на  женски почитателки. Въпреки това обаче героят на Лоу е изпаднал в кома в осемте епизода на сериала, който е продължение на „Младият папа“. За световната премиера в неделя зрителите ще видят два епизода на филмовия фестивал във Венеция.

Каква е концепцията?

Концепцията е проста. Основната идея е да сте изгледали края на първия сезон. Папата, изигран от Джуд Лоу, изпада в кома, която от научна гледна точка се счита за необратима и може да завърши само до смърт. Затова църквата трябва да избере  нов папа, който се играе от Джон Малкович. Но тъй като сме на територия, където разумът е застигнат от духовни мистерии и от Бог, комата на Джйд Лоу може да не е толкова необратима. Може да има някои неочаквани новости, така че двама папи да могат да съществуват съвместно в следващите епизоди.

Това  ни навежда на мисълта за Йозеф Ратцингер [папа Бенедикт XVI] и папа Франциск.

Историята е различна от реалната ситуация, защото там имате папа, който се оттегли по собствено желание [Бенедикт]. Тук вместо това има папата, изигран от Джон Малкович [наречен Йоан Павел III] и след това друг папа, който отново се появява от уж необратима кома, което само по себе си може да се счита за чудо. Това всява известен смут. За един милиард католици това пробуждане може да се възприеме като възкресение, което в рамките на измислената история, която разказваме, може да доведе до нови и непредвидими последици.

Какво още характеризира повествованието в „Новият папа“?

Докато първият сезон имаше духовно измерение, а и също трябваше да представим героите, този път успяхме да се съсредоточим повече върху сюжетните линии и събитията. Така че има повече препратки към текущи събития; има постоянен поток от актуални събития, по-специално за потенциални форми на идеологически фанатизъм, които могат да имат отрицателни последствия върху църквата.

Звучи сякаш се опитвате да кажете нещо за опасностите от религиозния фанатизъм.

Поредицата се опитва да възприеме широк подход към темата за религиозния фанатизъм, който обикновено се свързва с последните актове на мюсюлманския тероризъм. Но всъщност не се ограничава само до това. Виждам Ватикана като поприще на всички потенциално експлозивни форми на фанатизъм. В сегашния политически климат, където всичко е възможно … с внезапния възход на лидерите, които имат неочаквани последствия, не става въпрос само за ислямския тероризъм.  Форми на фанатизъм могат да бъдат открити и в католически контекст …

Разкажете за работата с Джон Малкович.

Той дойде да ме посети в дома ми, и след като прекарахме известно време заедно, започнах да оформям характера на този папа върху интуицията си за Малкович. Той е перфектен за този сезон, защото е загадъчен като Ватикана, но има тази вродена елегантност, която веднага се опитах да уловя.

Работите заедно с Малкович и Джъд Лоу. Как беше? Трябва да е било забавно.

Забавното е, че Джон е американец, но играе британски папа, докато Джъд е британец и играе американски папа. Що се отнася до взаимодействието между тях, те винаги изглеждаха сякаш прекарват добре заедно. Много се забавляваха, като снимаха заедно, както често се случва между актьори от висок калибър.

Знам, че сте снимали във Венеция. Какво можете да ми кажете за това?

Седмият епизод е почти изцяло заснет във Венеция, където героят на Джъд Лоу прекарва време със семейство. Точно както в първия сезон, има регрес [в Епизод 7], където тръгваме по пътя, далеч от динамиката на Ватикана. Един вид почивка – глътка свеж въздух, може да се каже – ситуирана във Венеция.

В този епизод виждаме и плажът на Венеция Лидо. Може ли това по някакъв начин да бъде почит към фестивала?

Вярно е, че има сцена на плажа във Венеция, но не бих го нарекал отдаване на почит. Тъй като съм ходил на филмовия фестивал във Венеция много пъти, единственият плаж, който познавах, беше този пред хотел Excelsior. Така че го заснехме там …. Това е красив плаж, който през зимата изглежда изоставен, което беше идеално за мен, тъй като исках меланхолична атмосфера, която няма нищо общо с радостната фестивална атмосфера.

Цигарите някак изиграха голяма роля в първия сезон. И сега ли е така? Ако е да, до колко автобиографичен е този елемент?

Това е нещо много автобиографично. Напълно противоречи на доминиращата идеология, според която цигарите се смятат за сатанински – и от медицинска гледна точка няма съмнение, че са такива – не мога да отрека това от психологическа гледна точка, а аз съм сред хората, за които тютюнът е утеха. Един вид подслон, където човек може да се оттегли, дори на 50-годишна възраст, защото всички ние искаме да бъдем в родния си дом. А тютюнът ви създава тази илюзия …. Психологически дава комфорт.

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share