7 от най-недооценените романтични градове в Европа

1. Берген, Норвегия

Заобиколен от планини и фиорди, Берген е идеалното място за романтично бягство. Изгубете се сред калдъръмените алеи и цветните дървени сгради на Bryggen, настанете се удобно за кафе до открит огън или хванете фуникулера Fløibanen за панорамна гледка.

Градът е и вратата към грандиозните фиорди на Норвегия. Круизите до Osterfjord и Mostraumen тръгват от пристанището на Берген, точно до известните рибни пазари. Дом на красиви фиорди, планини и водопади в едно от най-спиращите дъха кътчета на света.

2. Любляна, Словения

Хубавата малка столица на Словения изглежда сякаш е създадена за влюбени и ще се почувствате сякаш сте попаднали направо в приказка. Стъкленият кабинков лифт до средновековния замък на Любляна предлага панорамна гледка към града, а разходката по бреговете на река Любляница гарантирано ще накара сърцата ви да трептят.

Реката е заобиколена от старинни кафенета, както и от ресторанти, всеки от които е изискан и непретенциозен – идеално място за романтична вечеря на свещи.

3. Екс ан Прованс, Франция

Извиващите се средновековни алеи на Екс ан Прованс са удоволствие за двойки. Всеки ъгъл разкрива завладяваща гледка – грандиозно имение тук, красив фонтан там – и никога няма да сте далеч от някое кафене с атмосфера и външни маси, където можете да седнете и да наблюдавате света около вас.

Тук е живял и рисувал Пол Сезан. Градът е вдъхновил неговия изключително характерен стил и пешеходна пътека отбелязва връзките му с Екс, включително дома му от детството, Jas de Bouffan, и бившето му студио, Atelier Cézanne.

4. Брюж, Белгия

Ако шоколадът е храната на любовта, тогава малкият средновековен град Брюж е неговата столица. Лабиринт от калдъръмени улици и канали, градът е осеян с магазини за шоколад и занаятчийски сладкарници, както и музей, който е вдъхновен от това толкова ценно лакомство.

Един от най-съвършено запазените градове от предмоторизирана Европа, Брюж е най-добре да се изживее пеша или с лодка по неговите красиви канали. През нощта, когато дневните туристи си отидат, ще разполагате с малките площади и калдъръмени улички само за себе си, и единствените звуци ще са от вашите стъпки и случайния звън на мелодична църковна камбана.

5. Единбург, Шотландия

Компактна и перфектно оформена, шотландската столица създава невероятна романтична градска почивка. Калдъръмените улици и грандиозните каменни сгради доставят невероятно  удоволствие докато се разхождате. А сгряващият драм, сервиран в уютна кръчма до бумтящ огън, е традиционен както за местните, така и за посетителите.

Когато времето се изясни, тръгнете към Arthur’s Seat. След ободряващо изкачване ще се насладите на гледка от птичи поглед към града и възможността да забележите нови кътчета на града, които да изследвате.

6. Виена, Австрия

Виена е град за изтънчени любовници, място с внушителни кафенета, величествени дворци и големи градски паркове. Разходете се по бароковите улици на австрийската столица и няма как да не се почувствате трогнати от влиянието на Моцарт, Бетовен и Зигмунд Фройд, които са извървели тази пътека преди вас.

Всеки ден започва със силно тъмно кафе и сладкиш в кафене с висок таван, последвано от романтична разходка по река Дунав или посещение на галерия, за да се насладите на работата на местни художници като Густав Климт. Една нощ във Виенската държавна опера е идеалният край на един бляскаво декадентски уикенд.

7. Синтра, Португалия

Приказното очарование на може би един от най-романтичните градове в Португалия е достатъчно, за да изпълни сърцето на всеки с радост. Разгледайте калдъръмените улици с каруца, теглена от коне, потопете се в наследството на града, вечеряйте в еврейския квартал, след това се разходете спокойно из една от екзотичните му градини ръка за ръка.

Акцентът на Синтра трябва да бъдат цветните дворци на града: дворецът Пена изглежда така, сякаш принадлежи към приказка. Тази очарователна сграда е кацнала на върха на хълм в планината Синтра, със зашеметяващи облицовки и чудесни гледки – тя наистина е толкова великолепна, колкото изглежда, и идеалното място за любима почивка.

Източник: Wanderlust

Share