Всичко, което трябва да знаете за тайландската кухня

В Тайланд храната е централна част от всеки социален повод и често сама по себе си се превръща в социален повод или повод за празнуване. Това отчасти се дължи на приятелския, социален характер на тайландците, но и на начина, по който храната се сервира и яде. Семейство и приятели се сближават чрез храната.

Ключовите вкусове

Типичното тайландско ястие включва пет основни вкуса: солено, сладко, кисело, горчиво и пикантно. Всъщност повечето тайландски ястия не се считат за засищащи, освен ако не комбинират и петте. Докато подправките може да бъдат пикантни за чуждо небце, тайландската храна гарантира наличието на баланс на всички вкусове.

Когато се хранят навън или приготвят храна у дома, тайландците ядат различни месни или рибни ястия, плюс зеленчуци, ястие с нудли и евентуално супа. Всичко се споделя, с изключение на супата, за която всеки получава лична купа. Десертът може да се състои просто от пресни плодове, като ананас или някой от хилядите тропически плодове, които са често срещани в страната (гуава, дуриан, мангостин, папая, банани, тамаринд, манго и други). Или може да е нещо по-сложно, като цветни оризови питки, оризови кнедли, покрити с кокос, тревно желе или десерт от боб.

Тайландците ядат бавно и се наслаждават на храната, тъй като храненето е и възможност за споделяне с любимите хора.

Влияния в тайландската кухня

Ароматите, открити в съвременен Тайланд, идват от древната история. Още през 13 век тайландците са създали това, което може да се счита за сърцето на сиамската кухня, каквато я познаваме днес: различни видове месо и морски дарове, комбинирани с ориз, местни зеленчуци, билки и подправки. По-късно китайците донасят нудлите в Тайланд, както и най-важния тайландски инструмент за готвене: стоманения уок.

Тайландската кухня също е силно повлияна от индийските подправки и вкусове, което е очевидно в прочутите зелено, червено и жълто къри. Невъзможно да се обърка с индийското къри, тайландското къри включва много индийски подправки, запазвайки собствените си уникални вкусове благодарение на местни съставки, като тайландски босилек, лимонова трева и галангал.

Други влияния върху тайландската кухня идват от съседни страни, като Виетнам, Камбоджа, Индонезия, Лаос, Бирма и Малайзия. Такива изобилни и огромни влияния се комбинират, за да създадат сложния вкус на съвременната тайландска кухня – една от най-бързо развиващите се и най-популярните световни кухни днес.

Ориз

Нищо не заема по-видно място в тайландската кухня от ориза. В Тайланд се отглеждат и сервират много разновидности на ориз, а жасминовият е най-предпочитаният, но и най-скъпият. Лепкавият ориз също е доста често срещан, а белият ориз е в изобилие и е по-евтин от жасминовия ориз, като същевременно е вкусен. Готвачите обръщат много внимание на качеството на ориза, който купуват и имат много техники за това как да го готвят, каква температура да използват, как да го варят и колко време.

Нудлите са много разпространени, но не толкова като ориза. Докато оризът се сервира за споделяне, ястията с нудли често са за индивидуална консумация.

Презентацията е важна

Официалното презентиране на храната е друг важен аспект от тайландската култура. Вниманието към детайла и колко красиво изглежда, когато се сервира, са от значение за изживяването при хранене. Независимо от красивите вкусове, които предоставя, ястието трябва да изглежда привлекателно и този аспект почита уважението, което тайландската култура има към своята храна и съставки. Представянето на тайландска храна е сред най-изисканите в света. Главните готвачи са обучени в изкуството на „карвинг“, защото храната се нуждае от допълнителен слой внимание отвъд готвенето и в сферата на естетиката.

Повечето ястия се предлагат на хапки, умен начин да се избегне факта, че будизмът обезкуражава готвенето на цяло животно. Така че рибата, говеждото, свинското и пилешкото се нарязват преди готвене, заедно с всички останали съставки, също нарязани и на кубчета.

Тайландски прибори за хранене и стил на хранене

Въпреки че китайците донасят клечките за хранене в Тайланд отдавна, повечето тайландци предпочитат да използват западни прибори за хранене, макар и по свой собствен начин. Тайландските прибори обикновено се състоят от вилица и голяма лъжица. Лъжицата се държи в дясната ръка и се използва вместо нож, а вилицата помага да се подреди храната върху лъжицата, преди да се поднесе към устата. Тъй като всички съставки в ястията идват вече нарязани, няма нужда от нож.

Когато се хранят, тайландците не комбинират различни храни в чиниите си, а по-скоро опитват всяко ястие по отделно, като всичко винаги се яде придружено от ароматен тайландски ориз в отделна чиния. Купите се използват главно за супа, а не вместо чиния за хранене, както в други азиатски традиции.

След като храненето приключи, няма такова нещо като изхвърляне на остатъците. Изхвърлянето на храна вбесява тайландския бог на ориза, женско божество, което бди над хората, като гарантира, че всеки има достатъчно храна. Изхвърлянето на храна може да доведе до лош късмет или дори широко разпространен глад.

Източник: The Spruce Eats

Share