6 причини да посетите Венеция

Няма друго място на планетата като Венеция, което я поставя в списъка с дестинации на много хора. Очарователен поради местоположението си и стила шаби шик, този италиански град няма да ви разочарова. Ето шест причини да посетите Венеция.

Каналите

Дори не можем да си представим Венеция без нейните канали. Водните пътища, които пресичат града и свързват неговите алеи и площади с лагуната, са това, което придава на града уникалния му характер. Пътувайте със стил по дългия 3 километра Канале Гранде, най-широкия от всички. Той има формата на обърнат „S“, разделяйщ града на две. Много от най-важните имения на града са разположени по бреговете му, включително Ca’ d’Oro от 15-ти век и Palazzo Pesaro от 18-ти век. Качете се на „водните автобуси“, известни като вапорети, или се поглезете с пътуване с гондола.

Мостовете

Също толкова важни са многото мостове, които пресичат тези канали. Най-известният е Мостът на въздишките, който свързва Двореца на дожите с Prigioni (затворите). Това обаче не е най-старият от около 400-те моста в града. Мостът Риалто го предхожда с повече от десетилетие. Този каменен сводест мост, с магазини от двете му страни, пресича най-тясната точка на Канале Гранде.

Църквите

Куполите и камбанариите на църквите във Венеция са още една причина да посетите този красив италиански град. Една от най-емблематичните е Санта Мария дела Салюте, която стои в края на Канале Гранде. Построена е през 17 век като отговор на чумата, която порази жителите на града. Най-известната от всички е базиликата Сан Марко, римокатолическата катедрала на града. Пищно и богато украсена, тя е празник за очите и е задължителна за списъка на всеки посетител на града.

Храната

Както във всеки италиански град, храната играе голяма роля за осигуряване на радостта на посетителите. Но не се ограничавайте до диета с пица и паста. Сред ястията, които трябва да опитате, е сарде ин соар, пържени филета от сардини, мариновани в оцет, лук, стафиди и кедрови ядки. Друг местен специалитет е ризото ал неро ди сепия, което получава своя отличителен черен цвят от мастило от сепия и има значително по-добър вкус, отколкото изглежда. Една традиция, на която ще искате да се насладите, е вечерната паседжата, която обикновено завършва в cicchetti бар, сервиращ тапас в италиански стил.

Коктейлите

Джузепе Чиприани изобретява Bellini през 1945 г., който става запазената марка на бар Harry’s. Сред тези, които са пили там, са Орсън Уелс, Ф. Скот Фицджералд и Ърнест Хемингуей. След като сте опитали този възхитителен коктейл с прасковено пюре, насочете се към типичните италиански аперитиви като Aperol или Campari, често сервирани като шприц. Ако просто искате омбра (венециански жаргон за чаша вино), отидете до Cantina do Mori, За него се твърди, че е най-старият бар във Венеция.

Занаятите

Избягвайте скъпите магазини за сувенири около Пиаца Сан Марко и се насочете вместо това към задните улички и далечните острови. Там ще намерите по-голям избор от автентично изкуство и занаяти, въпреки че разбираемо все още може да се изкушите от някоя карнавална маска. Във Венеция можете да откриете ръчно духаното стъкло на Мурано и красивата дантела на Бурано. За нещо малко по-необичайно, какво ще кажете да си купите книга от Libreria Acqua Alta? Това съкровище използва всеки сантиметър от пространството и дори има гондола вътре, която служи като кутия за книги.

Източник: Mundana

Share