Посетете Музея на отвратителните ястия в Берлин

Сюрщрьоминг (ферментирала херинга), плодове дуриан, очни ябълки, сирене от червеи и други: Музеят на отвратителната храна показва границите на добрия вкус. Това, което на пръв поглед изглежда като кулинарен кабинет на ужасите, скоро се оказва нагледен урок за това как вкусът може да варира според индивидуалните и културни предпочитания.

Идеята на експозициите

Целта на Музея на отвратителната храна не е просто да отврати и шокира своите посетители. По-скоро неговата постоянна експозиция показва как функционира човешкото чувство на отвращение и как може да бъде повлияно. Например става ясно, че храните, базирани на практики за жестокост към животните, като гъши дроб, могат да предизвикат нашето отвращение. Освен това музеят подкрепя своите посетители в преодоляването на чувството на отвращение, което обикновено възниква веднага при първото сетивно изживяване – било то миризмата или самото виждане на даденото ястие – и често се основава на собствения културен отпечатък. Посетителите, които се изправят срещу обекта на отвращение, могат да преодолеят това първо впечатление и да имат нови, определящи преживявания.

Дегустационен бар за смели посетители

Посетителите, които успеят да надминат първоначалната си реакция, могат да опитат някои от изложените храни в дегустационния бар на музея. Менюто включва деликатеси като блокчета с насекоми и хагис. Пробите не са за ядене на място, а за вкъщи.

Източник: Berlin.de

Share