Най-старият и емблематичен коледен базар в света – Striezelmarkt в Дрезден

Всяка година в градовете в Европа и по-специално в Германия има стотици коледни базари, които се провеждат в седмиците преди Коледа, но има един, за който се знае, че е поставил началото на традицията – известният Striezelmarkt в Дрезден.

Има нещо вълшебно във времето преди Коледа в Европа. Тъй като дните стават все по-кратки и въздухът става по-свеж, топло осветени дървени сергии, украсени с мигащи светлини, изскачат на калдъръмените стари градски площади и ароматът на греяно вино, печени наденички и покрити с шоколад чуроси изпълват въздуха. Коледните базари пристигнаха!

Въпреки че базарите във всеки град и държава може да се отличават по някакъв начин, повечето са в немски стил, тъй като традицията е започнала там, а най-забележителните коледни базари до днес се провеждат в Германия или немскоговорящите страни.

Историята на коледните базари

Датиращ от първата половина на 15-ти век, първият записан коледен базар се състои в източния град Дрезден в Германия. Тогава, случващ се само за един ден преди Коледа през 1434 г., Striezelmarkt е роден на площад Altmarkt (Стария пазарен площад).

Има записи за коледни базари, случващи се и в други немски градове, но само от 16-ти и 17-ти век, което прави Striezelmarkt най-старият.

Причината, поради която първоначалният Striezelmarkt се провежда в деня преди Коледа, е да се осигурят на хората необходимите запаси от месо и други стоки за коледната вечеря след период на пост по време на Адвента.

В исторически план пазарите са били основното място, където се е извършвала търговията. Местните занаятчии продават своята керамика, кожени изделия и други ръчно изработени предмети, докато фермерите носят месо, печива и сладкиши.

Striezelmarkt в модерните времена

В Германия ще откриете, че има коледен базар почти във всеки град, но никой не е толкова емблематичен като Striezelmarkt в Дрезден. Със своята забележителна история и магическа привлекателност в съвременните времена, този коледен пазар привлича над три милиона посетители всяка година.

Името на пазара произлиза от известната коледна торта Stollen (първоначално наречена Stroczel), а тази в Дрезден не прилича на никоя друга и все още се продава със специален печат, който показва произхода му.

Днес Striezelmarkt е отворен през целия период на Адвент, започвайки от края на ноември до Бъдни вечер. С приблизително 240 щанда и впечатляваща украса, този коледен базар е различен от всеки друг.

Една от основните характеристики на Striezelmarkt е стъпалообразната пирамида в Рудната планина, която е висока почти 15 метра и е може би най-голямата арка със свещи в света. В допълнение към това има и средно голямо виенско колело, въртележка, традиционна коледна пирамида и дори домът на Дядо Коледа! И нямаше да е Коледа, ако всички празници не се случваха около красива висока коледна елха.

Всеки ден и особено през уикендите има културна програма, която забавлява цялото семейство. Дори ако сте там само за бърза разходка из пазара, ще бъдете изумени колко богато е разнообразието. Ръчно изработени занаяти, красиви занаятчийски продукти, сладкиши, традиционна коледна украса и др.

Храната и напитките са изживяване сами по себе си – не можете да победите Striezelmarkt в това! Традиционната коледна торта или пълненият хляб са абсолютно задължителни за опитване тук! Има богат избор от колбаси, картофени ястия и кнедли, а сладката страна на нещата е също толкова голяма – лебкухен или джинджифилови сладки, захаросани и подправени бадеми, бонбони и марципанови топчета. Не си тръгвайте, без да опитате греяното вино – в Дрезден ще намерите както червено, така и бяло греяно вино, както и други топли напитки, идеални за зимна вечер.

Източник: The Travel Bible

Share