Марди Гра – произход и традиции

Маски, маршируващи оркестри, цветни мъниста, страхотни паради и много пиене. Всички сме виждали тези изображения на Марди Гра в Ню Орлиънс. Изглежда като див купон, но какво е Марди Гра? Откъде идва и какво точно празнува Марди Гра? Нека да разгледаме произхода на тази уникална традиция в САЩ и как можете да я отпразнувате.

На кой ден се празнува Марди Гра?

Марди Гра буквално означава „дебел вторник“ на френски. Празнува се във вторник преди Великия пост, защото това е последният ден, в който християните (особено католиците) могат да ядат богати, „мазни“ храни и да пият алкохол. Датата се променя всяка година, така че не забравяйте да проверите.

Тайни общества

Като френска колония, Марди Гра се празнува в Ню Орлиънс с елегантни балове с маски. През 1857 г. тайно общество, наречено Mistik Krewe of Comus, организира първия парад на Марди Гра в Ню Орлиънс. Този парад поставя началото на:

  • плувките и маршируващите групи
  • участие на “крюта” или лоялни екипи от участници, които работят заедно всяка година

Оттогава крютата са важна част от Марди Гра. Всяко крю има своя собствена история и тема, спрямо която организира различни събития. Има дори крю на тема Междузвездни войни, наречено Krewe of Chewbacchus.

Какво празнува Марди Гра?

Ако питате „какъв е произходът на Марди Гра?“, трябва да се върнем хиляди години назад към езическите чествания на пролетта. Римляните, например, са празнували Луперкалии, диво празненство на пируване, секс и животински жертвоприношения. Когато Рим става християнски, лидерите включват шумните тържества като въведение в суровия сезон на Великите пости. Така се ражда Марди Гра, който чрез християнството се разпространява в цяла Европа и в крайна сметка в Америка.

Празникът се превърна в многоседмичен фестивал, водещ до Великия пост, наречен „Карнавал“. Карнавалът се празнува във Венеция, Италия, в района на Кьолн в Германия и Рио де Жанейро, Бразилия.

Въпреки че започна като френска традиция в Ню Орлиънс, празникът се е превърнал в нещо уникално за града.

Как да празнуваме Марди Гра?

След като вече знаем какво е Марди Гра, как да го празнуваме? Има много възможности да го отпразнувате, като започнете седмици преди това с Карнавала.

Отидете на парад

Ще има паради всеки уикенд на Карнавала, водещ до Марди Гра. В парадите можете да видите десетки страхотни плувки, направени от крюта. Членовете на Крю ще се возят на плувките, ще танцуват и ще хвърлят подаръци на зрителите. Ще видите и някои от най-добрите маршируващи групи в света. Парадите са истинско зрелище.

Маскирайте се

Дали ще носите пълен костюм или ще сте само с маска, маскирането е чудесен начин да се впуснете в духа на Марди Гра. Официалната цветова тема на празника е лилаво, зелено и златно.

Хванете подарък

От своите плувки, крютата изхвърлят подаръци. Най-известнияр подарък е огърлица от цветни пластмасови мъниста. Хванете я и я носете гордо по време на фестивала. Можете да видите други хвърляния на дублони, чаши, снаксове и други сувенири.

За да получите подарък, трябва да извикате „хвърлете ми нещо, мистър/мис!“ С малко късмет може да получите нещо хубаво.

Яжте кралска торта

Какво би бил Марди Гра без кралска торта? Това е кръгла торта от плетено тесто с лилава, зелена и златна глазура. Вътре в тортата има малко бебе, обикновено изработено от пластмаса. Човекът, който получи бебето в своето парче торта, трябва да донесе следващата кралска торта на партито.

Photo by Hush Naidoo Jade Photography on Unsplash

Източник: Lingoda

Share