10-те най-добри винарни в света

Когато мислите за най-добрите винарни в света, вероятно си представяте винарна във Франция, простираща се по хълмисти полета или може би ранчо в испански стил, заобиколено от лозя в калифорнийската долина Напа. Може би пък се сещате за Marlborough Sound в Нова Зеландия, дом на някои от най-добрите вина. Каквато и да е идеята ви, добрата винарна често идва с красив пейзаж, така че най-добрите винарни в света не са толкова далеч от някои от най-красивите места в света.

1.Винарска област Лаво, Швейцария

Други винарни в този списък може да са по-продуктивни, може да имат по-добра репутация за виното си и може да са по-лесни за достигане, но никоя друга не е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО и малцина биха спорили, че някоя друга има по-добро местоположение. Лозята Лаво се намират на 30 километра от брега на Женевското езеро.

Винарната се намира в джоба на средиземноморския климат, поради което гроздето „шасла“ расте лесно и с отличителен характер. Това, също така, означава, че посетителите могат да се насладят на едно спокойно и уникално място. До 830-те хектара терасирани лозя Лаво може да се стигне с ферибот, кола или пеша.

2. Яра Йеринг, долината Яра, Австралия

Въпреки че много от най-добрите винарни в света са точно тук, в Австралия, малко региони с прохладен климат са напреднали толкова бързо по отношение на репутация и значение, колкото долината Яра във Виктория. Да намерите винарна от световна класа в рамките на еднодневно пътуване до голям град е рядкост. Да се ​​намери такава с репутацията на Яра Йеринг е още по-рядко. Въпреки че долината Яра е гъста с мандри, овощни градини, пивоварни и места за нощувка и закуска, този рай за кулинари е най-известен със своите винарни, като Яра Йеринг е една от най-награждаваните и уважавани. Създадена през 1973 г. от Бейли Кародус, един от пионерите на австралийското винопроизводство, Яра Йеринг вижда Сара Кроу да става първата жена, спечелила титлата „Винопроизводител на годината“ в идеален пример за традиции и революционни тенденции.

3. Шато Монтелена, Калифорния

Нито един списък с най-добрите винарни в света не би бил пълен без поне една от долината Напа в Калифорния. Още от легендарното състезание за сляпа дегустация Judgement of Paris през 1976 г., в което европейските съдии несъзнателно определиха калифорнийските вина като по-добри от френските и неволно глобализираха света на виното, винарни като Шато Монтелена задават темпото, което светът следва. Прочут като една от най-старите и най-живописни винарни в Напа, Шато Монтелена предлага обиколки, дегустации и продажби на изби в своя отличителен готически замък със собствено езеро и площи. Абсолютно задължително място за посещение при всяко посещение в долината Напа.

4. Винарна Chard Farm, Нова Зеландия

Въпреки че много винарни в Нова Зеландия могат да бъдат кандидати за най-добрата винарна в света, Chard Farm се отличава по няколко причини. Първо, това е имение, което би могло да бъде оценено от всеки трезвеник. Разпръснати в пет лозя в района на Централен Отаго, единствената част от Нова Зеландия, която изпитва континентален климат, Chard Farm е семейно управлявана дейност, която насочва най-доброто от региона в своите бутилки. Техните вина не участват в конкурси, вместо това Chard Farm предпочита да експериментира, преследвайки „интересното“, а не „специалното“, подход, съчетан с ексцентричната им архитектура, ангажираността им с общността на Отаго и дълбокото познаване на околната среда. Chard Farm е идеалният пример за малка винарна, чиято продукция олицетворява място. В този случай една чаша „пино ноар“ си струва 20-те километра с кола от Куинстаун.

5.  Маркес де Рискал, Испания

От винарна, интегрирана в отдалечена новозеландска общност до показно бижу в испанската корона. Някои винарни ще се задоволят с малка функционална сграда като техен център, но не и Маркес де Рискал. Когато решили да построят хотел и функционален център за имението си, те повикали суперзвездата архитект Франк О. Гери, който проектирал сграда, наречена „Градът на виното“. Разположен в сърцето на испанския регион Риоха Алавеса, Маркес де Рискал е най-известен с архитектурния сблъсък на Гери между избите на имението от средата на 19-ти век и неговия авангарден дизайн от 21-ви век, в който се помещава и ресторант със звезда „Мишлен“. Въпреки че изглежда, че виното остава на заден план, вината са спечелили необикновен брой медали и малцина бяха изненадани, когато списание Wine Enthusiast присъди на Маркес де Рискал наградата си за най-добра европейска винарна през 2013 г.

6. Винарна Mission Hill, Канада

Описван като „центърът на канадската индустрия за винен туризъм“ от списание Travel and Leisure, Mission Hill е толкова известен със своето ослепително местоположение в долината Оканаган в Британска Колумбия, колкото и със своите вина. С пет лозя, разположени по протежение на долината, много от които граничат с нейните ледникови езера, разнообразният микроклимат и широката гама от почвени сортове произвеждат необичайно голямо разнообразие от грозде. Долината Оканаган, разположена навътре от Ванкувър и точно на север от границата със САЩ, е облицована с туристически пътеки, ски писти, зашеметяващи панорами и села с изключителни ресторанти. За разлика от винарните в Калифорния, северните географски ширини означават, че посещението през лятото често дава 14 часа дневна светлина, повече от достатъчно време за изследване на други близки винарни и зашеметяващия пейзаж.

7. Chateau Ducru Beaucaillou, Франция

Кръстена на големите камъни, наподобяващи скъпоценни такива, растящи в 18-тото имение на винарната, тази престижна френска винарна се намира на 40км северозападно от Бордо в сърцето на региона Haut Médoc и отдавна е известна със своето местоположение и грандиозно имение, както и вина. Сравнително малка винарна, Ducru Beaucaillou е създадена в началото на 18. век и се счита за едно от най-добрите лозя в Бордо и класически пример за френско винопроизводство в най-добрия му вид. Въпреки че има десетки винарни в този регион на Франция, Ducru Beaucaillou е една от най-забележителните, разположена с изглед към устието на Жиронд в замък, все още обитаван от собствениците на винарната, това е елегантен пример от старата школа за винопроизводство от клас grand cru, кулминация на вековни реколти.

8. Винарна Holden Manz, Южна Африка

Тъмният кон на световното производство на вино, Южна Африка произвежда качествени вина от 1650 г., но едва наскоро продукцията му е достатъчна, за да навлезе в международен мащаб, където постоянно е награждавана. Хугенотите може да са донесли своите френски винарски традиции в долината Franschhoek в Южна Африка, но изобретателността, довела до успеха на региона, се дължи единствено на местните жители. Посещението на винарна като Holden Manz е перфектно допълнение към типичните африкански приключения на открито. Други региони, които се гордеят с утвърдени винени маршрути, с висококачествени ресторанти и зашеметяваща природа, включват Стеленбош, Констатия и Оверберг.

9. Домино дел Плата, Аржентина

Когато говорите за 10-те най-добри винарни в света, на практика няма по-високо оценени от тези в района на Мендоса в Аржентина. Като пети по големина производител на вино в света, качеството на продукцията на Аржентина отдавна отговаря на количеството ѝ, но все още привлича много по-малко посетители в своите винарни, отколкото други световни лидери. Това означава, че посетителите, които идват, подобно на тези на лозята в Южна Африка, са възнаградени с изключително гостоприемство. Най-известен със своя „Малбек“, сорт „Бордо“, внесен в Аржентина от Франция в средата на 19-ти век, регионът Мендоса е перлата в короната на винопроизводството в Аржентина. Високо в Андите, понякога на над 1км надморска височина, имения като Домино дел Плата на Сузана Балбо съчетават гледките от ресторанта на тяхната винарна с репутацията на техните червени вина, последователно награждавани с високи оценки в състезания по целия свят.

10. Винарна Leeuwin Estate, Австралия

Река Маргарет в Западна Австралия е един от най-известните и продуктивни региони за производство на вино в Южното полукълбо. Главна сред 60-те изби, които населяват района, е Leeuwin Estate, една от основополагащите за винопроизводството в региона. Незадоволяваща се със създаването на световно признато вино от своето зелено лозе с прохладен климат, Leeuwin Estate също е дом на награден ресторант и често отваря врати за концерти на национални и международни музиканти, както и художествена галерия, голф игрище и много други атракции за онези пътници, които оценяват местоположението повече от виното. За онези пътници с малко свободно време Leeuwin може да организира полети от Пърт, които да кацнат на тяхната частна писта.

Източник: 28degrees

Share