Учени обясниха защо бялото вино трябва да е в тъмни бутилки

Италиански учени установиха, че бялото вино в прозрачни бутилки реагира със светлината и се получава неприятна миризма, която може да варира от „варено зеле“ до „мокро куче“, съобщи Дейли мейл. 

„Светлината може силно да увреди профила на аромата и сетивния идентитет на белите вина за по-малко от седмица на рафт в прозрачна бутилка“, твърдят специалисти от университета в Тренто в статия, публикувана в сп. „Протоколи на американската Национална академия на науките“. 

Изследването е обхванало 24 вида бели вина, сред които пино гри, шардоне, траминер – общо 1024 бутилки. Анализът разкрива, че само за седем дни органичните съединения терпени, които придават флоралния и плодов аромат,  намаляват с 10 до 30 процента.

Съединенията, които осигуряват сложните дървесни нотки, се губят с 30 до 70 процента. Когато белите вина са в тъмни бутилки, те се запазват до 50 дни. 

В прозрачни бутилки нивата на съединения, придаващи по-кисел вкус, се увеличават при шардоне и пино гри, сочат данните от проучването. 

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share