Кои са най-красивите места за посещение в Албания

Албания може да е малка страна, но има какво да се види и направи на това вълнуващо място. Граничи с Македония, Гърция, Косово и Черна гора, дългата брегова линия на Албания е една от най-красивите в света. Въпреки че бавно става все по-популярна сред туристите, тя си остава изключително тайнствена страна. Албания може да се похвали с едни от най-добрите образци на османска архитектура в света, заедно с изключително чистия средиземноморски въздух и изумителни, направо приказни плажове.

И, може би най-доброто от всичко, пътуването до Албания е изключително достъпно дори за тази част на Европа. Нека разгледаме най-добрите места за посещение в Албания!

1. Албанска Ривиера

Албанската Ривиера е може би най-популярното място в страната за посещение на туристи. Ривиерата има нарастваща репутация на важно музикално място, като тук се провеждат множество международни музикални фестивали – включително Turtle Fest и Soundwave. Нощни клубове като Folie Marine in Jale beach и Havana Beach Club близо до Dhermi привличат млади хора от цяла Европа към албанската Ривиера. Морският град Химара е едно от най-добрите места за посещение на ривиерата, докато плаж Порто Палермо, плаж Ламани и плаж Филикури са едни от най-добрите пясъчни участъци в района, докато плажът Дримадес е едно от най-оживените места тук.

Албания

2. Тирана

Столицата на Албания, Тирана, е отправна точка за много хора, които изследват най-добрите места в Албания.

Градът е дом на няколко задължителни туристически места, но джамията Et’hem Bey от 18-ти век трябва да се посети. Хората на Тирана, както и по-голямата част от албанските местни жители, са изключително дружелюбни и градът е изключително достъпен, с изненадващо отлична храна и напитки, които са много евтини. Площад Скандербег е едно от най-важните места в Тирана и тук може да се намери и Националният исторически музей. В сърцето на площад Скандербег – и следователно сърцето на Тирана – е статуя на историческия албански национален герой Скандербег.

3. Проходът Логара

Проходът Логара е едно от най-известните места в Албания, като пътят осигурява зрелищно шофиране.Разположен в средата на Националния парк Llogara, пътят се изминава на над 1000 метра надморска височина, пейзажът ще ви впечатли.

В горната част на прохода има добра гама от ресторанти, които са идеални места за наслада на някои от най-зашеметяващите забележителности в Албания. Самият национален парк Логара е дом на животни като златния орел, европейската дива котка и елен. Тръгвате от Тирана до Саранда, като да вземете прохода Логара , трябва да отнеме няколко часа, но останете достатъчно дълго, за да имате време за разходка и снимки.

4. Берат

Берат е в средата на Албания и се смята, че е един от най-старите градове в страната. Берат често е известен с прякора си  „Градът на хилядите прозорци“ поради комбинацията си от османска и албанска архитектура. Основният туристически обект на Берат е замъкът Каладжа от 14 век, който все още е дом на стотици хора. Едно време сред най-важните албански градове на Османската империя, Берат е добавен в списъка на обектите със световното културно значение на ЮНЕСКО през 2008 г.Църквата „Света Богородица Блахерна“ е задължителна гледка за всеки, който посещава Берат, както и кварталът Мангалем.

5. Саранда

Саранда е едно от най-известните места за туризъм в Албания, като градът е претърпял огромно развитие през последните 20 години. Саранда е дом на едни от най-незабравимите плажове в Албания, докато обектът със световно културно наследство на ЮНЕСКО в Бутринт се намира точно извън Саранда и също си заслужава да бъде посетено.

Замъкът Лекурси е едно от най-добрите места в Саранда, като хората се стичат тук, за да се насладят на зашеметяващи залези. Саранда се намира на кратко пътуване през Йонийско море от популярния гръцки остров Корфу.

6. Аргирокастро

Част от Юнеско, Аргирокастро без съмнение е едно от най-добрите места за посещение в Албания. Уникална архитектура от османския период – с къщи, проектирани като малки замъци – може да се намерят в цяло Аргирокастро, където има и военен музей, и художествена галерия в невероятния замък, който доминира пейзажа.

Фолклорен фестивал се провежда и в замъка на Аргирокастро на всеки пет години – последният беше през 2015 г. Посещението на стария османски базар в Аргирокастро трябва да бъде на дневен ред за всеки, който посещава тази част на страната. Аргирокастро е известен като родното място на световноизвестния автор Исмаил Кадаре и бившия диктатор на Албания Енвер Ходжа – днес старите им домове са музеи.

7. Круя

Разположен недалеч от столицата Тирана, Круя е задължително място за посещение за всеки, който за първи път се отправи към Албания. Круя е дом на националния етнографски музей, но най-известен е с  музея на Скандербег. Разположен в замъка Круя, музеят е една от най-важните и популярни туристически атракции в Албания. Именно от тази крепост героят на Албания – Джордж Кастриоти Скандербег – защитава страната от османско нашествие в период, обхващащ три десетилетия. Замъкът предлага също прекрасна гледка към Адриатическо море. Националният парк Qafe Shtama и гробницата на Sari Saltik също са разположени в близост до Круя.

8. Тети

Тети е от най-големите градове в Албания, в северната част на страната. Разположен високо в албанските Алпи, Тети е район с изключителна природна красота и е лесно да се разбере защо.Националният парк е може би най-красивото място в цяла Албания, със своя водопад Грунас и кулата, изключително популярни за посетителите. Планинските върхове на Тети, Бога, Разма и Вермоши осигуряват незабравимо преживяване в Албания в най-естественото й състояние.Туристите и любителите на природата ще открият, че Тети е едно от най-добрите места за посещение по време на екскурзия до Албания.

9. Ксамил

Акцентът на Албанската Ривиера е може би островите Ксамил, отдалечена група от три малки острова, разположени непосредствено до брега, до които се стига само с лодка от малкия град Ксамил. Част от по-големия национален парк Бутринт, островите Ксамил са фантастичен пример за Албания в нейната най-недокосната и непокътната форма. Посещението през пролетта на Сините очи също е задължително за всеки, който иска да опита какво може да предложи Ксамил. Юли и август са най-натовареното време на годината за островите Ксамил, но дори и тогава тук има малко туристи.

10. Шкодра

Най-големият град в северната част на Албания, Шкодра често се счита за културна столица на страната.Това е така, защото той е домакин на събития като Карнавала, Деня на езерото, Детски фестивал и Шкодра джаз фест, докато също е и дом на известен исторически замък, известен с важната си роля през Първата Балканска война. Шкодра има  великолепно езеро, докато средновековната цитадела на Drisht е само на няколко мили. Известният театър Migjeni също е в Шкодра, заедно с  пазара, който си заслужава да се посети.  Кухнята на Шкодра е може би най-добрата в Албания.

11. Вльора

В югозападната част на Албания се намира популярният крайбрежен курорт Вльора, който отдавна е най-известен със своето производство на маслини – смята се, че притежава около 280 000 маслинови дървета. Във Вльора има много важни исторически забележителности, но може би най-известната от тях е Албанската сграда за обявяване на независимостта на Албания, където Албания обявява независимост преди малко повече от 100 години. Днес има паметник, посветен на този определящ момент в историята на Албания. Районът на Студена вода във Вльоря е популярен сред по-младите туристи поради многото барове и ресторанти.

12. Аполония

Някога Аполония е сред най-важните градове в света и е такъв  за всеки, който посети Албания за първи път. Намира се в сърцето на Албания, на малко разстояние от град Фиер, а руините на Аполония са спиращи дъха. Гледките от тази част на страната също са превъзходни. Някога Аполония е  била включена в списъка на Епир. Тези дни отдавна са отминали, но Аполония все още трябва да бъде в маршрута за всеки, който иска да научи повече от богатата история на Албания.

13. Дурес

Основното пристанище на Албания, Дурес също е един от най-старите градове в страната. Дурес е най-известен с това, че е дом на най-големия амфитеатър на Балканите, докато непокътнатият северен крайбрежен участък в залива Лалзит е едно от най-красивите места за посещение в Албания.

Туристите трябва да отделят време, за да посетят Археологическия музей в Дурес, театър „Александър Мойсиу“ и Кралската вила в Дурес.Много културни събития и празници се провеждат в Дурес през цялата година, а пък градът е родното място на Буджар Нишани, настоящият президент на Албания.

14. Езерото Коман

За най-спиращата дъха природа на целия Балкан, посещението на езерото Коман в Албания трябва да бъде в списъка на всички. Често описвано като едно от най-големите пътувания с лодка в света, пътуването отвежда посетителите от хидроелектрическия язовир в Коман до пристанището на Фиерца. Докато местните жители, които използват лодката редовно, приемат суровата красота на албанските планини за даденост, всеки посетител ще намери забележителностите от ферибота на езерото Коман. Пътуването с ферибота също е чудесна възможност да видите какъв е животът на много албанци в отдалечени райони.

15. Поградец

Едно от най-актуалните места за посещение в Албания е Поградец, който се намира на брега на Охридското езеро в източната част на страната.

Охридското езеро е най-дълбокото езеро в Балканския регион и макар македонската страна на езерото да е по-популярна, брегът на Албания определено си заслужава. Поградец е известен с богатия си фолклор, докато Фестивалът на кукления театър е едно от най-интересните събития в туристическия календар на Албания. Зашеметяващият национален парк Шебеник-Ябланице е също на около 30-45 минути от Поградец, а изворите на Дрилон също са близо.

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share