Да се живее добре не е толкова трудно, колкото си мислите

Изразът „la dolce vita“ се свързва с пътуване с „Веспа“ през красивите тоскански хълмове или с прелистване на пътеводител, докато човек се наслаждава на чаша италианско кафе. По същество, la dolce vita е концепцията за лесен живот, който се живее максимално – нещо, което можете да направите навсякъде.

Ето как да внесете малко la dolce vita в ежедневието си.

Баланс между работата и свободното време

Вярвам, че един от най-важните фактори, влияещи върху доходите на човек, е балансът между професионалния и личния живот. Докато в по-северните райони на Италия, като Милано, хората се отнасят сериозно към работата, за онези, които живеят на юг това не е чак толкова важно. Ако щастието наистина допринася за дълголетието, както обичам да вярвам, тогава е ясно защо италианците се смятат за първенци по отношение на дълголетието.

Забавете малко

Италианците са известни със своето непринудено отношение и вярвам, че подражанието на това може да направи всички нас малко по-щастливи. Отделете малко време, за да се забавите и да оцените това, което имате около себе си, било то чрез пътуване, за което винаги сте мечтали, да сготвите вкусна храна или да отделите време да се обадите на любим човек.

Променете отношението си

От малки сме научени винаги да гледаме към следващата стъпка  – било то да си вземем изпитите, за да влезем в университет, или да използваме правилната стратегия, за да ни повишат в работата. Така е, толкова лесно се губим в това несигурно бъдеще и забравяме за това, което ни прави щастливи в момента. Живеейки повече в настоящето,  всички ние можем да се доближим до постигането на la dolce vita.

Обърнете внимание на семейството си

Семейството е една от най-важните части на италианската култура – по-младите се грижат и уважават по-възрастните. Около две трети от младежите, наречени „mammone”, живеят у дома заедно с родителите си. Разбира се, има много допринасящи фактори за това, но италианците поддържат много близки семейни отношения. Затова отделете време да се свържете с онзи роднина, с когото не сте разговаряли от известно време. Както се казва, можете да изберете приятелите си, но не можете да изберете семейството си. Така че можете също така да приемете този факт и да покажете на семейството си известна привързаност в италиански стил.

Пътувайте

Рим не е бил построен за ден и нагласите му няма да се променят за една нощ. Ако можете, отделете малко време от графика си, за да се вдъхновите и да възприемете от красотата на тази невероятна страна. Мога да обещая, че няма да останете разочаровани.

Buona fortuna!

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share