Стенли Тучи преоткрива Италия

Новинарският канал CNN стартира Stanley Tucci: Searching for Italy – нова поредица за кулинарни пътувания след изключително популярните серии Parts Unknown с Антъни Бурдейн, спечелили множество телевизионни награди.

И тъй като харизматичният  Бурдейн не е вече между нас и неговия стил и усет към храната и хората не могат да бъдат повторени е важно да не се търсят никакви аналогии между предаванията или желание за приемственост.

Желанието на авторите на поредицата и на самият Тучи е това да бъде нов поглед към Италия и нейната история, култура и кулинарни традиции, различен от стереотипа за пица, спагети и ръкомахане.

Стенли Тучи е световноизвестен актьор с италиански корени с множество филми в кариерата си (номинация за Оскар за The Lovely bones/Очи от Рая на Питър Джаксън), той е и сценарист, режисьор, продуцент, освен това автор на кулинарни книги. В последните години е популярен с участието си и в трите части на Игрите на глада (тук иронията не е търсена умишлено предвид интересите извън киното!)

Тучи е сценарист и режисьор, заедно с Кембъл Скот, на един от най-важните филми посветени на храната в киното – The Big Night/Голямата вечер – историята на двама братя, които през петдесетте години на миналия век са изправени пред предизвикателството да спасят ресторанта си.

Самият Тучи споделя, че желанието му е било да покаже и другата страна на образа на итало-американците, различна от гангстерските истории във филмите на Скорсезе и Копола. Значението на храната и традициите за италианците и почти религиозното им отношение към тях.

Той споделя, че заради работата на баща му е прекарал като дете една година във Флоренция, по това време научава езика и сериозно се увлича по италианската храна и култура.

Интересна подробност е, че като дете не пропуска епизод от кулинарното предаване на Джулия Чайлд, чийто съпруг ще изиграе години по-късно във филма Джули и Джулия, в ролята на Джулия Чайлд е Мерил Стрийп.

В Италия има двайсет региона, епизодите на Stanley Tucci: Searching for Italy, засега са шест, всичко започва в Кампания и прекрасния Неапол – родината на пицата, следващият обещава разходка в Рим в търсене на най-известните паста ястия.

Също така, не гледайте гладни! И един безплатен съвет от Стенли Тучи – след парче пица не е лошо да извървите калориите, не задължително из улиците на Неапол.

Алек Стоименов
Алек Стоименов е виден столичен бохем и хедонист. Ценител на вкусната храна, изисканите напитки и Великата красота във всичките ѝ достъпни измерения. Възпитаник на Класическата гимназия. Дългогодишен водещ в радио „Z-rock”. Често може да бъде забелязан и в амплоато на музикален селектор в по-добрите барове и клубове. Все още се намира в челната десетка на списъка на най-желаните софийски ергени.

Share