Free Porn
xbporn
Free Porn





manotobet

takbet
betcart




betboro

megapari
mahbet
betforward


1xbet
teen sex
porn
djav
best porn 2025
porn 2026
brunette banged
Ankara Escort
1xbet
1xbet-1xir.com
1xbet-1xir.com
1xbet-1xir.com

1xbet-1xir.com
1xbet-1xir.com
1xbet-1xir.com

1xbet-1xir.com
1xbet-1xir.com
1xbet-1xir.com
1xbet-1xir.com
1xbet-1xir.com
1xbet-1xir.com
1xbet-1xir.com
betforward
betforward.com.co
betforward.com.co
betforward.com.co

betforward.com.co
betforward.com.co
betforward.com.co
betforward.com.co

betforward.com.co
betforward.com.co
betforward.com.co
betforward.com.co
betforward.com.co
betforward.com.co
betforward.com.co
deneme bonusu veren bahis siteleri
deneme bonusu
casino slot siteleri/a>
Deneme bonusu veren siteler
Deneme bonusu veren siteler
Deneme bonusu veren siteler
Deneme bonusu veren siteler
Cialis
Cialis Fiyat
deneme bonusu
padişahbet
padişahbet
padişahbet
deneme bonusu 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet 1xbet untertitelporno porno 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet 1xbet سایت شرط بندی معتبر 1xbet وان ایکس بت pov leccata di figa
best porn 2025
homemade porn 2026
mi masturbo guardando una ragazza
estimare cost apartament precisă online
blonde babe fucked - bigassmonster

„Кухнята на времето“ от Лилия Герасимова – вкусът от детството на България

Хитовият наръчник за традиционна българска кухня „Кухнята на времето“ се появява отново по книжарниците в ново, допълнено издание!

Лилия Герасимова, автор на хитовото първо издание „Кухнята на времето“, публикува ново допълнено издание на най-пълния наръчник за традиционна българска кулинария. 240-те автентични рецепти от всички краища на България са допълнени с още 72 нови готварски идеи и примерно меню за един от най-предизвикателните в кулинарно отношение периоди – постите.

„Кухнята на времето“ не е просто готварска книга. Това е пътуване във времето, което Лилия Герасимова успява да осъществи благодарение на десетките си разговори с хора от цяла България.

Поела на експедиция, за да събере съкровените български рецепти от традиционната кухня по нашите земи, тя съхранява знанието на хората, които все още знаят и помнят рецептите на своите баби и майки – всички до един над 60 години – за да предаде тяхното познание и занапред.

Какво се е случвало в кухните на бабите и прабабите ни? Помним бюдата от своето детство, но знаем ли как да ги направим? Какви са рецептите, записани в старите, омаслени страници на домашните готварски книги?

В тази книга откриваме как да правим истинска коледна погача и бял лук, чорба по селски, боб по манастирски, курбан, пълнени постни чушки за Бъдни вечер, шарена манджа и стотици други рецепти от кухните на българи от цялата страна.

Следвайки и традиционния православен календар, научаваме примерни постни менюта за четирите задължителни поста – Великия, Петровия, Богородичния и Рождественския пост.

В „Кухнята на времето“ Лилия Герасимова създава прозорец към миналите кулинарни традиции на България и предава знанието, застрашено от забрава, към бъдещите поколения.

Из „Кухнята на времето“

Лилия Герасимова

Драги читатели,

На вашето внимание предлагаме една различна книга, обединила в себе си стари рецепти от всички краища на България. Нейната цел е да съхрани за поколенията ястията, приготвяни от нашите баби и прабаби. Да ни свърже с корените ни и да ни предаде онова усещане, което сме имали в нашето детство: копнежа по истинския, неподправен вкус, носещ заряда на традициите и обичаите ни.

За да можем да селектираме едни от най-традиционните български рецепти, ние извършихме допитване с помощта на специално разработена анкетна карта. Тя беше попълнена от различни хора на възраст над 60 години от всички краища на България, които знаят и пазят рецепти от своите майки и баби.

Всяка една рецепта е характерна за конкретен български регион, носейки неговите кулинарни традиции и бит.

Включените рецепти могат да бъдат част от развиването на регионален кулинарен туризъм. Те са запазени в автентичния им вид, почти без редакция.

Жоро Иванов

Председател на Евро-Ток България

Книгата, представена пред вас, включва рецепти от различни селища, записани чрез интервюта с техните автори, както и публикувани рецепти от списание „Български курорти“, рубрика „Кулинарен атлас“, водена от радиожурналиста Емил Марков, от вестник „Кулинарен туризъм“ и списание „Тур.БГ“, с главен редактор и на трите издания Лилия Герасимова.

Съдържанието е разделено на няколко раздела:

  • Салати
  • Постни супи, рибени супи, супи с месо
  • Постни, рибни и месни ясния (яхнии, сарми, мусака, гювеч, каша, качамак и др.)
  • Погачи, пити и тестени ястия, приготвени с различни видове плънки: пита, погача, милинки, баница, зелник, лучник, попарник, просеник, мекици, шупла, юфка и др.
  • Ястия и напитки, получени в резултат на ферментация: туршии, вина от плодове и др.
  • Сладка, сладкиши, халва и др. сладки плодови продукти.

Във всеки раздел има изключително оригинални и полезни ястия, които показват таланта на българката да използва много полезни продукти от градината и полето.

Бих посочила: варитба от девесил, чорба от тиква, от млад чесън, буренашка чорба, булгурена чорба, „кочан“ (супа от алабаш) супа с бакла, с лапад и зелени джанки и др. Особено стари са технологиите на готвене на чорбите с риба, месо и пиле, някои от тях – свързани с определени обреди и празници.

Доц. д-р Таня Бонева, етнография Катедра „История“,

Софийски университет „Св. Климент Охридски“

Салата от коприва

баба Елена

с. Мала църква, общ. Самоков

Продукти:

3-4 шепи връхчета от коприва

2-3 скилидки чесън или левурда

олио

оцет

сол

Копривата се измива хубаво и се реже на ситно, като се стиска със сол, за да си пусне водата. Празът се нарязва на ситно и се разбърква. Добавя се счукан стар чесън или левурда, нарязана на ситно, и се подправя с олио и оцет.

Боб чорба по манастирски

Емил Марков,

Велико Търново

рецепта за сп. „Български курорти“

Продукти:

1/2 ч. бял боб

2 глави лук

2 моркова

корен магданоз

2 к.ч. олио

100 г маслини

2 скилидки чесън

2 домата

сол по вкус

2-3 стръка джоджен

люта чушка по желание

Накиснете от вечерта боба в студена вода. Сложете го да ври и изхвърлете първата вода. Сложете боба в глинено гърне с вода да ври на тих огън, докато омекне. Добавете нарязаните на ситно зеленчуци с част от олиото. Когато бобът е сварен, добавете нарязаните на ситно домати, предварително обезсолените маслини и останалото олио и оставете да къкри още 10-15 мин. Преди да сервирате, добавете нарязания на ситно джоджен.

Постен гювеч         

Мария Иванова

Пловдив

Продукти:

2-3 едри патладжана

5-6 зелени чушки

4 домата

3 глави лук

4-5 скилидки чесън

магданоз

1/3 ч. олио

1 ч. вода

сол

Патладжаните се нарязват на парчета, посоляват се и се оставят да изтече горчивата вода. Нарязват се чушките, лукът, доматите се белят и режат на ситно. Запържва се лукът, след това се слагат чушките, чесънът и доматите, добавя се вода и се оставя на слаб огън да ври. Поръсва се с нарязан на ситно магданоз и кисело мляко.

Пълнено агне

Ефросина Атанасова

Асеновград, обл. Пловдив

Не би бил Великден в Асеновград без печено пълнено агне, то е кулинарният символ на пролетта.

Продукти за агнето:

5-6 кг цяло, добре измито агне (посолено отвътре)

4 връзки зелен лук

2 връзки магданоз

1 връзка джоджен

1/2 ч.ч. доматено пюре

1 1/2 ч.ч. телешка кайма

2 ч.ч. ориз

1/2 ч.ч. стафиди (бели)

1 ч.л. черен пипер сол на вкус

1 1/2 ч.ч. вода

1/2 ч.ч. зехтин

за гарнитурата:

1-2 кг картофи (обелени и нарязани)

2/3 ч.ч. лимонов сок

1/2 ч.ч. зехтин

1 с.л. сух риган

1 с.л. сол

1 глава чесън (скилидките обелени и смачкани)

Прави се смес: черен пипер, червен пипер, зехтин, сол (всички съставки са по вкус), с която се намазва добре агнето отвън и се оставя да почине, докато се приготви пълнежът.

След като намажете агнето отвън добре и посолите отвътре, оставете го настрани и почнете приготовлението на пълнежа.

Задушете всички съставки. Напълнете агнешката кухина и зашийте добре.

Загрейте фурната на 180ºC. Поставете агнето в средата на обла тава и аранжирайте картофите около него, и добавете 2-3 ч.ч. вода. За да е равномерно печенето, на всеки 45 мин завъртайте тавата и разбърквайте картофите. Завийте тавата добре с алуминиево фолио и печете 3 часа и 30 мин при 180ºC, тогава махнете фолиото и печете още 30-40 минути до златистокафяво.

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share