Италиански чар

Известни и неизвестни факти за италианците, които трябва да знаете, когато отново ще е възможно да се пътува свободно

Различните нагласи и наложени представи за дадени народи се трупат през вековете и са резултат на преки или косвени впечатления. Всичко това е резултат от много и различни взаимовръзки, история, изкуство, търговия и дори климат. Известните стереотипи са свързани с германската точност, френската любвеобилност, скандинавската хладност и дори студенина, българските (все по-рядко) трудолюбие и гостоприемство.

Как стоят обаче нещата при италианците, които като южен народ са възприемани като емоционални, сърдечни и обичащи забавленията?

Италианците трудно се разбират в собствената си държава
В Италия всеки град и дори селце има свой собствен език и диалект. Официалният език се преподава в училище, говори се по радиото и телевизията, но италианците говорят така, както се говори в родното им място, това че някой от Милано трудно ще се разбере с жител на Неапол не е толкова впечатляващо.

Регионална привързаност
Както стана ясно и по-горе италианците имат много силно чувство за общност (в големите градове център на общността са кварталите). В по-малките населени места връзките се крепят с местни фестивали, традиционни за местността ястия. Това е нещо, което често убягва на пътешествениците (не точно туристите) – страната трябва да се изследва бавно и с внимание, за да бъде усетена нейната пъстрота и чар, специфични за всеки район.

Храна, храна, храна
Италианците мислят предимно за храна през деня, като това достига цели 70% според проучвания. (всичко друго явно се обмисля през нощта!)

За италианците съвсем нормален въпрос е „Какво ще ядем?“ като това не се свежда до просто засищане, а представлява внимателно планиране на преживяването и неговите елементи. Вкусът! Едно от най-развитите сетива у жителите на Апенините – неговото значение и разбиране би помогнало на чужденеца да разбере по-добре някои особености на италианската култура.

Италианците обожават традиционната кухня, която трябва да бъде приготвена с нужното внимание и да бъде максимално близо до приготвяното от баби и майки или съвсем близо до домашната храна. Едно хранене (обяд или вечеря) е дълго и ритуално преживяване, съставено от много ястия, като крайна цел е сладката носталгия.

Заедно на масата
И понеже доброто хапване е една от най-големите радости в живота е хубаво, когато хората се събират заедно тази радост да е споделена. Събиране на стари приятели, тийнеджърски купон или дерби мач по телевизията – всичко това е придружено с храна. Спомнете си филма на Паоло Дженовезе „Перфектни непознати“ и събирането на група приятели около масата и ще добиете точна представа. Удоволствието от общуването с близки хора задължително е придружено и от хубава храна, както и нейното обсъждане като това често се разлива доста във времето. (самият аз съм присъствал на нещо като обяд, който започна около дванайсет и приключи с допиване на кафе около четири и половина)

Италианците са дружелюбни и забавни
Италианците са доста общителни и обичат компаниите и забавленията.

Доста от великите комедии в киното са италиански, което може и да е достатъчен довод. Това е причина в компания да се предпочитат леките и забавни теми. Един италианец винаги ще се опита да разкаже една история възможно най-артистично и с много хумор и това се цени доста като качество.

Местен туризъм
Италианците предпочитат собствената си страна що се касае до туризъм.

Тези, които почиват в чужбина са малцинство като общоприето е, че разнообразието от забележителности и места за почивка в страната е голямо и абсолютно достатъчно.

Do you speak English?
Повечето италианци говорят малко или почти никакъв английски. Това отчасти се отдава и на слабия интерес към туризъм извън страната, неефективното обучение в училищата и фактът, че всички сериали и филми потелевизията и в кината са дублирани. По тази причина полезно би било преди пътуване да научите някои полезни фрази, които биха ви улеснили в общуването.

Пътувайте и общувайте с отворено сърце!

Алек Стоименов
Алек Стоименов е виден столичен бохем и хедонист. Ценител на вкусната храна, изисканите напитки и Великата красота във всичките ѝ достъпни измерения. Възпитаник на Класическата гимназия. Дългогодишен водещ в радио „Z-rock”. Често може да бъде забелязан и в амплоато на музикален селектор в по-добрите барове и клубове. Все още се намира в челната десетка на списъка на най-желаните софийски ергени.

Share